Tigrovi pokazali spremnost i stručnost

Tigrovi su 21. travnja na Crvenoj zemlji proveli vježbu s bojnim gađanjem. Riječ je o vrhuncu obučnog ciklusa kojem su prethodili sati i sati koordiniranog predanog rada i truda. “Zadovoljan sam svakim sudionikom vježbe, svakim vojnikom, dočasnikom i časnikom, zadovoljan sam onim što su pokazali i trudom koji su uložili,” istaknuo je natporučnik Tihomir Kastmiler, zapovjednik 3. mehanizirane satnije 1. mb Tigrovi…

Nakon dva tjedna intenzivnih priprema, Tigrovi su 21. travnja na Crvenoj zemlji proveli vježbu s bojnim gađanjem. Sudjelovalo je 95 pripadnika mehanizirane bojne Tigrovi, a korišteno je osam borbenih vozila Patria, tri teretna motorna vozila MAN te po jedno vozilo veze i saniteta. Natporučnik Tihomir Kastmiler, zapovjednik 3. mehanizirane satnije 1. mehanizirane bojne Tigrovi, ističe da je riječ o vrhuncu obučnog ciklusa svake postrojbe, a njegovoj uspješnoj realizaciji prethode sati i sati koordiniranog predanog rada i truda. Svaki vojnik, dočasnik i časnik ima svoju zadaću, svoje mjesto i jasan cilj koji treba dostići kako bi, svi zajedno, kao tim mogli biti uspješni. “Današnjem događanju prethodio je niz aktivnosti – proveli smo bojno gađanje iz RPG-a 22 te situacijsko bojno gađanje na rednom broju 3 s borbenim oklopnim vozilom Patria i DUOS-om. Proteklog je tjedna provedeno uvježbavanje mehaniziranih vodova Satnije u napadnim i obrambenim operacijama, kao i ocjenjivanje svih triju mehaniziranih vodova u napadnim i obrambenim operacijama. Pritom je ocjenjivano od zauzimanja taktičkog područja prikupljanja kretanja do dodira, napadnih operacija, konsolidacije i reorganizacije te provedba obrane na brzu ruku,” nabraja ukratko natporučnik Kastmiler sve što je prethodilo završnoj vježbi, a zatim rezimira rezultate: “Kao zapovjednik zadovoljan sam onim što je postignuto i pokazano. Zadovoljan sam svakim sudionikom vježbe, svakim vojnikom, dočasnikom i časnikom, zadovoljan sam onim što su pokazali i trudom koji su uložili.” Za vojnike to je značilo ispunjavanje zadaća i demonstraciju temeljnih vojničkih vještina, dok su dočasnici i časnici sudjelovali u procesu planiranja i obuke – od prijma zadaće, razumijevanja zadaće, procesa donošenja odluke do same provedbe i krajnjeg ocjenjivanja.


natporučnik Tihomir Kastmiler, zapovjednik 3. mehanizirane satnije 1. mehanizirane bojne Tigrovi
Današnja vježba s bojnim gađanjem mehaniziranog voda u napadu vrhunac je obučnog ciklusa svake postrojbe. Događaju je prethodio niz aktivnosti pa smo tako prije tjedan dana proveli bojno gađanje iz RPG-a 22 te situacijsko bojno gađanje na rednom broju 3 s borbenim oklopnim vozilom Patria i DUOS-om. Proteklog je tjedna provedeno i uvježbavanje mehaniziranih vodova Satnije u napadnim i obrambenim operacijama, kao i ocjenjivanje svih triju mehaniziranih vodova u napadnim i obrambenim operacijama. Pritom je ocjenjivano od zauzimanja taktičkog područja prikupljanja kretanja do dodira, napadnih operacija, konsolidacije i reorganizacije te provedba obrane na brzu ruku. Sudjelovalo je ukupno 95 pripadnika mehanizirane bojne Tigrovi, a korišteno je osam borbenih vozila Patria, tri teretna motorna vozila MAN te po jedno vozilo veze i saniteta.

desetnik Dražen Grandverger, 3. mehanizirana satnija bojne Tigrovi, zapovjednik desetine
Naša je zadaća na vježbi bila da osposobimo i provjerimo spremnost našeg Voda i naše Satnije koja se sastojala u obrambenim i napadnim operacijama. U sklopu obuke imali smo bojna gađanja, situacijska gađanja iz strojnice Browning 12,7, bojna gađanja iz RPG-a 22 i naši su strijelci sve to odradili uspješno. Današnja je vježba bila kruna ovog obučnog razdoblja i pokazala je svu našu stručnost, spremnost i predanost poslu. Zadovoljan sam svojim podređenima i nadređenima, kolegama te svim što je demonstrirano na vježbi.

pozornik Damir Alić, 3. mehanizirana bojna Tigrovi, puškostrojničar
Na bojnom gađanju naše završne vježbe bio sam strijelac iz RPG-a 22 i gađanje smo uspješno proveli i završili. Bilo je zahtjevno, ali naš je posao da prihvatimo takve izazove i na njih spremno odgovaramo. Današnje gađanje kruna je naših priprema i dvotjednog terena, rada, truda, i na kraju svega zadovoljan sam onim što smo pokazali.


Napisala i snimila Lada Puljizević