Timska protuzračna obrana

Glavni provoditelj međunarodne vojne vježbe na kojoj je sudjelovalo sedam članica NATO-a bilo je Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Europu i Afriku. Uz zapaženo sudjelovanje OSRH, pečat joj je dalo prvo izmještanje PZO sustava Patriot u Hrvatskoj

Kad je Republika Hrvatska pristupila 2009. godine Sjevernoatlantskom savezu, deklarirala je snage za NATINAMDS, tj. NATO-ov integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane. Međunarodna vojna vježba Astral Knight 2021 provedena od 13. do 22. svibnja bila je posvećena upravo zajedničkoj NATO-ovoj obrani od prijetnji iz zraka. Glavni provoditelj bilo je Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), a glavno poprište zračni prostor Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije i Slovenije, točnije prostor sjevernog i južnog jadranskog akvatorija. Vježba je zamišljena tako da pruža integriranu zračnu i raketnu zaštitu (Integrated Air and Missile Defence – IAMD) pomorskim lukama i savezničkim snagama koje sudjeluju na međunarodnoj vojnoj vježbi Immediate Response 21. Doprinos vrlo važnoj vježbi dale su sve nabrojene zemlje, a slobodno možemo reći da je hrvatsko sudjelovanje i na zemlji i u zraku bilo iznimno zapaženo.

O veličini i intenzitetu vježbe Astral Knight dovoljno govori činjenica da je u provedbi svakodnevno aktivno sudjelovalo pedesetak zrakoplova. Između ostalih letjelica, Američko ratno zrakoplovstvo koristilo je višenamjenske borbene avione F-15E Strike Eagle i F-16 Fighting Falcon, bombarder B-52 Stratofortress, zračne tankere KC-135, KC-46 i KC-10, avione za rano upozorenje i nadzor E-3 AWACS, transportne avione C-130J Super Hercules te helikoptere za traganje i spašavanje HH-60 Pave Hawk. Talijani su letjeli najsuvremenijim višenamjenskim borbenim avionima na svijetu F-35A Lightning II i AWACS avionima G550 CAEW, Grci avionima F-16, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo višenamjenskim borbenim avionima MiG-21. Za pilote 191. eskadrile lovačkih aviona bilo je to vrijedno međunarodno iskustvo. Letove su iskoristili za podizanje i usavršavanje sposobnosti, kao i za uvježbavanje taktika i procedura zaštite zračnog prostora i integracije sa zračnim snagama drugih zemalja.

Doprinos je dala i Hrvatska ratna mornarica: ophodni brod Hrvatska Kostajnica (OB-04) u sklopu vježbe u istarskom akvatoriju, zajedno s pripadnicima 31. krila iz Zrakoplovne baze Aviano, uspješno je izvršio zadaću borbenog traganja i spašavanja “oborenih” letačkih posada savezničkih zrakoplova.

Nadzor zračnog prostora

Na Astral Knightu, u ulozi jednog od glavnih zapovjednih centara, prvi je put sudjelovalo Središte za nadzor zračnog prostora HRZ-a, koje je u određene dane kontroliralo i zapovijedalo većim dijelom savezničkih zrakoplova u provedbi zračnih operacija. Prema riječima zapovjednika Bojne zračnog motrenja i navođenja (bZMIN) HRZ-a pukovnika Krešimira Tafre, zadaće u sklopu sudjelovanja na Astral Knightu nisu se razlikovale od svakodnevnih koje se provode u bZMIN-u. To su zadaće nadzora i zaštite zračnog prostora kroz identifikaciju ciljeva u zračnom prostoru, stvaranje, održavanje i distribucija prepoznate slike u zračnom prostoru i navođenje lovačkog zrakoplovstva. “Pripreme smo počeli dosta rano kroz zajedničke obučne događaje, nakon čega je uslijedilo uvezivanje naših radara FPS 117 s razmjestivim središtem američke 606. eskadrile zračnog nadzora (Air Control Squadron – ACS) na Lošinju. Na taj način uspješno je integrirana radarska slika u razmjestive sustave zapovijedanja i nadzora. To je ostvareno zajedničkim naporom tehničkih stručnjaka iz SAD-a i naših komunikacijskih i radarskih tehničara i inženjera, pripadnika Satnije veze te Središta za zrakoplovno-tehničko osoblje i opskrbu,” rekao je pukovnik Tafra osvrnuvši se na suradnju s pripadnicima američke razmjestive radarsko-komunikacijske postaje koja je za potrebe vježbe Astral Knight 21 bila razmještena u vojarni “Kovčanje” na Lošinju.

Riječ je o razmjestivom sustavu za zapovijedanje i upravljanje zračnim operacijama (Theater Operationally Resilient Command and Control – TORCC), koji dio 606. eskadrile zračnog nadzora (Air Control Squadron – ACS) iz sastava 31. krila Zrakoplovne baze Aviano (31st FW – Fighter Wing). Voditelj razmjestive postaje na Lošinju satnik Dan Eyerolles istaknuo je kao jedan od glavnih ciljeva sudjelovanja na vježbi izgradnju odnosa te razmjenu iskustava s pripadnicima partnerskih zemalja te uspostavu trajne komunikacijske i informacijske strukture sustava navođenja zrakoplova i nadzora zračnog prostora. “Ovdje u Hrvatskoj prvi put na ovako velikoj vježbi koristimo punu komponentu našeg sustava TORCC,” rekao je.

Pripadnik 606. eskadrile natporučnik Chris Colgrove, ujedno i voditelj radarskog dijela navedene razmjestive postaje u Hrvatskoj, istaknuo je važnost komunikacije u provedbi vježbe: “S toliko mnogo postrojbi koje se oslanjaju jedna na drugu za ostvarenje misije, komunikacija mora slobodno teći među svim subjektima, a ništa se od toga ne može dogoditi bez fantastičnog osoblja za komunikaciju i potpore hrvatskih vojnika koju imamo. Oni svakodnevno rade na tomu da našim kontrolorima pruže svaki alat potreban za osiguravanje sigurne i pouzdane kontrole zračnog prostora tijekom zadaća.”

Velika “premijera”

Veliku pozornost hrvatske stručne, ali i svekolike javnosti, izazvala je činjenica da je u sklopu vježbe Astral Knight prvi put na hrvatskom tlu bio razmješten američki sustav za protuzračnu obranu velikog dometa MIM-104 Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target). Kako ističu obje strane, to je potvrda partnerskog odnosa SAD-a i Republike Hrvatske te pokazatelj zajedničkih nastojanja članica NATO-a u odgovoru na moguće sigurnosne prijetnje. Prezentacija Patriota održana je 19. svibnja u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, a riječ je o sustavu koji je u operativnoj uporabi u 10. zapovjedništvu proturaketne i protuzračne obrane Američke kopnene vojske (10th AAMDC – Army Air and Missile Defense Command). Konkretnije, operativno ga koriste pripadnici 5. bojne 7. pukovnije PZO topništva (5th Battalion, 7th Air Defense Artillery Regiment – 5-7 ADA). Prema najkraćem i najjednostavnijem opisu proizvođača, američke tvrtke Raytheon, Patriot se sastoji od radara, tehnologija zapovijedanja i nadzora te više tipova presretačkih projektila. Svi ti sustavi djeluju zajedno kako bi detektirali, identificirali i onesposobili taktičke balističke i krstareće projektile, dronove, zrakoplove i druge prijetnje. Patriot je iznimno mobilan: konfiguracija prikazana u Zemuniku dopremljena je iz Njemačke kopnenim konvojem od pedeset vozila. Isticale su se lansirne stanice M901 i M903 i projektili PAC-2 i PAC-3 MSE (Missile Segment Enhancement). Potonji je trenutačno najmoderniji Patriotov projektil u američkoj operativnoj uporabi. Isto vrijedi i za radar MPQ-65, koji smo također vidjeli u vojarni blizu Zadra (detaljnije o cijelom sustavu v. tekst Patriot se širi Europom, HV 562).

Glavni je cilj interoperabilnost

Komentirajući zajedničko uvježbavanje hrvatskih, američkih i drugih partnerskih snaga na vježbi Astral Knight, zapovjednik 10. AAMDC-a brigadni general Gregory J. Brady istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da je njegova postrojba dio povijesnog prvog razmještaja Patriota u Hrvatskoj. “Protuzračna obrana timska je djelatnost i ne postoji sustav koji može sam ispuniti sve zadaće. Stoga mi je drago da uz sebe imamo pripadnike Hrvatske vojske s kojima surađujemo, zajednički provodimo vježbu te razvijamo zajedničke taktike, tehnike i procedure kako bismo podigli opću spremnost protuzračne obrane. No, najvažnije je što postižemo interoperabilnost, što je i glavni cilj vježbe Astral Knight,” zaključio je general Brady.

Na terenu u Zemuniku s pripadnicima 5-7 ADA-e djelovali su pripadnici Pukovnije PZO-a Hrvatske kopnene vojske. Njezin zapovjednik brigadir Alen Šimunić zahvalio je američkim partnerima na pruženoj prilici da se pripadnici postrojbe koji su bili pridodani američkim vodovima pobliže upoznaju sa sustavom Patriot. “Razmjenjujemo znanja i iskustva u području provedbe protuzračne obrane u vrlo složenim operacijama. Iskustva koja tako stječemo vrlo su važna u obuci naših pripadnika i razvoju naših sposobnosti,” rekao je brigadir Šimunić.

Na taktičkoj razini s američkim je kolegama radio i zapovjednik Voda za upravljanje paljbom Pukovnije PZO-a poručnik Mate Bratović: “Razmjenjujemo iskustva, znanja i vještine. Iz prve ruke saznajemo podatke, postupke i procedure kojima se Amerikanci koriste u uporabi sustava Patriot.”

Natporučnica Manuela Cortes, zapovjednica voda lansera u 5-7 ADA-i, istaknula je izvrsnu suradnju pripadnika hrvatskih i američkih taktičkih postrojbi. “Interakcija među savezničkim vojnicima uvijek je zanimljiva, posebno u slučaju poput trenutačnog, kad je sustav Patriot negdje izmješten prvi put,” zaključuje američka časnica.


Vježba je zamišljena na način da pruža zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga u sklopu međunarodne vojne vježbe „Immediate Response 21” 

Potpora zemlje domaćina

93. krilo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pružilo je potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) 43. eskadrili za elektroničko djelovanje (43 Electronic Combat Squadron) zračnih snaga SAD-a koja je sudjelovala na vježbi sa 60 pripadnika i dva zrakoplova EC-130H koja su provodila letačke operacije sa stajanke 393. eskadrile helikoptera.

Zapovjednik američkih snaga smještenih u Zemuniku bojnik Colton Bowser istaknuo je kako je njihova zadaća bila da kroz sposobnosti elektroničkog djelovanja suzbiju protivničku protuzračnu obranu. “Hrvatska vojska i osoblje u zadarskoj zrakoplovnoj bazi bili su presudni za uspješnu provedbu naših operacija na vježbi. Od pružanja radnih prostora do potpore u održavanju, naša je Eskadrila imala izvanredan tretman u Zadru, što ukazuje na naše snažno partnerstvo s Hrvatskom,” istaknuo je bojnik Bowser.

“Suradnja tijekom provedbe vježbe bila je na visokoj razini i na zadovoljstvo obiju strana. Veseli nas sudjelovanje na ovakvim događajima i radujemo se nekom novom susretu s pripadnicima 43. ECS-a,” naglašava satnik Danijel Bašić iz 393. eskadrile helikoptera, domaćin američkim zrakoplovcima.


DEFENDER-Europe 21

Osim što je pružala integriranu zračnu i raketnu zaštitu na vježbi Immediate Response 21, vježba Astral Knight 2021 dio je i goleme međunarodne vježbe DEFENDER-Europe 21. Potonju predvodi Američka kopnena vojska, a sudjeluje više od 28 000 pripadnika oružanih snaga 26 savezničkih i partnerskih zemalja NATO-a sa zajedničkim ciljem izgradnje spremnosti i interoperabilnosti. Gotovo se simultano provodi na više od 30 vježbovnih područja raspoređenih na teritorijima petnaestak zemalja, od Baltika do jugoistočne Europe i crnomorske regije.

Tekst: Domagoj VLAHOVIĆ, OJI

Foto: Tomislav BRANDT, OJI