Timskim duhom do boljih rezultata

U postavljanju radnih točaka sudjeluju sve postrojbe brigade u skladu sa svojim specijalnostima

Tradicionalno natjecanje za najbolji borbeni tim GOMBR-a održano je u vojarni ”5. gardijske brigade Slavonski sokolovi” i širem području Vinkovaca, a  pripadnici Vojnoobavještajne satnije i ove su godine osvojili prvo mjesto

Povodom Dana Gardijske oklopno-mehanizirane brigade 16. i 17. ožujka  u vojarni ”5. gardijske brigade Slavonski sokolovi” i širem području Vinkovaca u organizaciji GOMBR-a i Vojnoobavještajne satnije održano je natjecanje Najbolji borbeni tim GOMBR.

Riječ je o tradicionalnom natjecanju koje uključuje sve realne situacije s kojim se borbeni tim može susresti u borbenom djelovanju. Kako bi izazov bio što zahtjevniji, u postavljanju točaka sudjeluju sve postrojbe brigade u skladu s njihovim specijalnostima. Primjerice, pripadnici Inženjerijske bojne postavili su radne točke svladavanje vodene prepreke i svladavanje minsko-eksplozivnog područja, dok je prelazak kontaminiranog područja izradio NBKO vod zapovjedne satnije i druge postrojbe prema funkcionalnom području u kojima su najstručniji.

Radne točke

”Svi timovi koji rade u provedbi natjecanja visokomotivirani su vojnici i dočasnici koji su na tim dužnostima niz godina, a neki imaju i ratno iskustvo. Iskustvo koje oni posjeduju omogućuje brzo i učinkovito rješavanje svih  izazova na najvišoj razini. Ovdje je obuhvaćeno sve s čim se može susresti na bojištu,“ naglašava bojnik Mario Maslov, zapovjednik Vojnoobavještajne satnije.

Nadne točke obuhvaćaju različite vojničke zadaće na stazi dugoj više od 22 kilometra

Natjecanje započinje kvalifikacijskim gađanjem u kojem timovi prezentiraju temeljnu vojničku vještinu gađanja iz automatske puške VHS, na temelju kojeg su određene startne pozicije. Samo natjecanje obuhvaća orijentacijsku stazu s radnim i kontrolnim točkama ravnomjerno raspoređenim na više od 22 kilometra. U svakom su timu četiri pripadnika s punom borbenom opremom, a svaki od njih za vrijeme utrke nosi više od 20 kilograma tereta. Radne su točke  različite vojničke zadaće pa su se tako natjecatelji suočili s pješačkim preprekama, bacanjem bombe, svladavanjem vodene prepreke, minskog polja, orijentacijom, tirolskom prečnicom, kontaminiranim područjem, rastavljanjem i sastavljanjem naoružanja, zbrinjavanjem ranjenika itd.

Psihofizička izdržljivost i osposobljenost

”Natjecanje je psihofizički vrlo zahtjevno jer je potrebno proći 20 do 25 kilometara u što kraćem vremenu, a istodobno je potrebno odraditi  ispravno i brzo više od deset vojničkih zadaća. Budući da je natjecanje timsko, dolazi do razvijanja timskog rada koji je u vojsci ključan za kvalitetno odrađivanje zadaća. Zahtjevnost zadaće povećava koheziju tima i taj se tim više veže i onda bolje djeluje. Postaju čvršći, kompaktniji, brži, bolji i stručniji i to sve daje veću šansu za pobjedu. S druge strane, svatko je od nas stručnjak u određenom segmentu vojničkih znanja, a neke discipline manje prakticirate u svakodnevnom radu ovisno o specijalnosti postrojbe. Pojedinac koji je bolji u nekoj točki, pomoći će cijelom timu da ostvari bolji rezultat. Postoji zdrava konkurencija u toj priči, timovi se povežu i bolje upoznaju te stvore čvršće odnose među postrojbama,“ kaže bojnik Maslov.

Svi sudionici natjecanja pokazali su odličnu psihofizičku izdržljivost i osposobljenost, od kojih ističemo sad već dugogodišnje pobjednike ovog tradicionalnog natjecanja GOMBR-a, pripadnike Vojnoobavještajne satnije koji su i ove godine ostvarili prvo mjesto, dok su pripadnici 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume i 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi zauzeli odlično drugo i treće mjesto.


Ministar obrane Mario Banožić uputio je pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizirane brigade čestitku povodom 15. obljetnice osnutka:

“Poštovane pripadnice i pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, čestitam vam petnaestu obljetnicu stasanja i rasta ove iznimno važne postrojbe. Čuvate u svojim bojnama uspomenu i duh Sokolova, Kuna i Puma, duh hrvatske odlučnosti, domoljublja, snagu pobjednika! I danas se sa zahvalnošću prisjećamo svih onih hrvatskih branitelja koji su svojom žrtvom pokazali kako se voli i kako se brani jedina domovina Hrvatska. Vi ste ponosni nasljednici tog neslomljivog hrvatskog duha! Neka vam, poštovane pripadnice i pripadnici GOMBR-a, svaki novi dan bude prigoda za nove izazove, za nove pobjede, u težnji za izvrsnošću i želji za doprinosom domovini Hrvatskoj!”


  1. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

U vojarni ”5. gardijske brigade Slavonski sokolovi” u Vinkovcima obilježena je 22. ožujka 15. obljetnica ustrojavanja i Dan Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske. Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Mladen Karlić, izaslanik predsjednika Vlade RH državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika HKoV-a general-bojnik Tihomir Kundid i drugi vojni i civilni dužnosnici. Gardijska oklopno-mehanizirana brigada stvorena je na temeljima proslavljenih postrojbi iz Domovinskog rata, Kuna, Sokolova i Puma.

Predsjednik Zoran Milanović svim je pripadnicima Gardijske oklopno-mehanizirane brigade čestitao 15. obljetnicu  i poručio: ”Radite, obrazujte se, idite naprijed, budite ambiciozni, ali i kolegijalni. Budite u svakom trenutku svjesni da je vaš glavni, jedini pravi zadatak obrana hrvatske domovine, našeg naroda i svih građana, naših granica, svega onog što nam je najsvetije i što su vaši prethodnici, a i neki među vama, sami stekli.“

Zapovjednik GOMBR-a brigadni general Mijo Validžić podsjetio je na aktivnosti i zadaće brigade i istaknuo kako posebno veseli odluka da će 1. oklopno-mehanizirana bojna Sokolovi uskoro biti opremljena borbenim vozilom pješaštva – Bradley te zahvalio obiteljima na stalnoj potpori koju pružaju jer bez nje sigurno ne bi bili tako učinkoviti.

U povodu obljetnice izaslanstva su položila vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

TEKST Martina Stanković

Foto VOS, Tomislav Đalto