Timskim radom do uspjeha

Dvodnevna hodnja polaznika 7. naraštaja Središta za razvoj vođa “Marko Babić” od Udbine do Knina završila je svečanom dodjelom nagrada i priznanja na Kninskoj tvrđavi

Dolaskom  u kraljevski grad Knin 10. svibnja 2023. zaputili smo se do polazne točke Stara straža gdje su se polaznici 7. naraštaja obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić” pripremali za zadnju etapu dvodnevne hodnje koja je započela u Udbini, a završila na Kninskoj tvrđavi. Maskiranje, presvlačenje, medicinsko tretiranje žuljeva i sve ostalo potrebno da se izdrži taj zadnji najteži dio hodnje popraćeno je uz glasnu glazbu kako bi se atmosfera držala na visokoj razini. Iako nas je sunce pratilo cijelo vrijeme tijekom priprema, sivi oblak nadvio se nad nama i pljusak je obilježio početak hodnje do Kninske tvrđave. Unatoč tome nitko od polaznika nije odustao i dok su hodali u koloni na čelu sa zapovjednikom i prvim dočasnikom nije ih napuštala motivacija i želja za uspjehom.

Loše vrijeme nije spriječilo obitelji, prijatelje i kolege polaznika da okupiraju vrh Kninske tvrđave i dočekaju ih s nestrpljenjem i ponosom. Slavni slogan ZNOJ ŠTEDI KRV vidno se isticao ne samo u Udbini nego ovaj put i u Kninu i time nas podsjetio na temeljnu krilaticu Središta za razvoj vođa “Marko Babić”. Nakon uspješno završene 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina polaznicima 7. naraštaja obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, Zapovjedništva za obuku “Fran Krsto Frankopan” uručene su značke i diplome čime je označen kraj njihove izazovne šestotjedne obuke. Svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu nazočili su posebni savjetnik ministra obrane ujedno i njegov izaslanik Ivica Ušljebrka, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”  brigadir Dražen Batrnek, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Valentin Skroza i drugi.

Bili smo kao jedan i bodrili se međusobno

General-pukovnik Boris Šerić polaznicima obuke čestitao je na uspješnom završetku obuke koja je okrunjena dvodnevnom hodnjom. “Kninska tvrđava kao simbol pobjede u Domovinskom ratu odabrana je za ovu svečanost. Uspješnim završetkom vrlo zahtjevne obuke i vi ste došli do svojevrsne pobjede i time sebi i drugima dokazali da ste spremni izdržati sve napore koje se pred vas postave kako bi uspješno izvršili zadaću. Neka vam nasljeđe koje je za sobom ostavio pukovnik Marko Babić po kojemu ovo središte nosi ime bude uzor i inspiracija za postizanje izvrsnosti u vođenju i zapovijedanju. Pod geslom ZNOJ ŠTEDI KRV pokazali ste iznimnu motiviranost, kreativnost, snalažljivost i fleksibilnost što su odlike dobrog i uspješnog vođe,“ poručio je general-pukovnik Šerić. Najbolji polaznik sedmog naraštaja je skupnik Stipan Stažnik koji je nagrađen samokresom HS s posvetom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. “Bez kolega i prijatelja s kojima sam prošao cijelu obuku ovo ništa ne bi bilo ostvarivo. Radio sam najbolje što sam mogao i znao i očito su to prepoznali instruktori i ostali polaznici, ali svi su među nama najbolji,“ s ponosom govori skupnik Stažnik koji naglašava kako će povratkom u postrojbu nastojati primjenjivati naučena znanja i vještine. Kao jedina ženska pripadnica sedmog naraštaja obuke za razvoj vođa, skupnica Nikolina Filjević kaže kako joj je ovo prvi put da se popela na Kninsku tvrđavu i da je osjećaj neopisiv. “Jako sam ponosna na sebe i svoje kolege što smo došli do kraja jer sada ovdje na vrhu tvrđave vidimo da se isplatilo. Ono što me držalo cijelo vrijeme obuke i bila mi glavna motivacija jest to što su se ljudi borili i ginuli za ovu zemlju,“ rekla je skupnica Filjević.

Poručnik Kristijan Sigur iz Pukovnije Vojne policije priznaje kako je obuka bila iznimno zahtjevna, ali da je presretan što je došao do kraja. “Svi smo jedva čekali ovaj dan jer je ovo kruna cijele obuke. Instruktori su nas dovodili do krajnjih granica kad smo počeli i sami sebe preispitivati, ali sve smo to uspješno svladali zahvaljujući timskom radu gdje smo svi bili kao jedan i bodrili se međusobno, pogotovo pred kraj kad smo svi bili puni žuljeva i bolova,“ govori poručnik Sigur. Izazovnu i vrlo zahtjevnu obuku za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić” završila su 44 polaznika sedmog naraštaja, među kojima i jedna žena, a njihovim završetkom od osnivanja Središta u rujnu 2019. godine do danas kroz dva pilot-tečaja i sedam redovitih tečajeva obuku je uspješno završilo 407 pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske.

Središte je dobilo ime po heroju Domovinskog rata, pukovniku Marku Babiću, branitelju Vukovara. Njegova je namjena ciljanom obukom razvijati visokomotivirane, obučene i kompetentne vođe na temeljnim razinama zapovijedanja, uz primjenu suvremenih standarda obuke i uvažavajući nove izazove i potrebe koje nameće suvremeno sigurnosno okruženje. Osim toga u Središtu se njeguje i tradicija Šepurina i iskustva iz Domovinskog rata kao neiscrpnih izvora inspiracije i uzora. Poseban naglasak u obuci stavljen je na funkcioniranje vođa u otežanim uvjetima i stresnim situacijama kako bi se razvijao karakter vođe kao zapovjednika i obučavatelja.

Tekst: Janja Marijanović Šaravanja; Foto: Tomislav Brandt