Trogirska kruna

Spomenik hrvatskim braniteljima svečano otkriven u prekrasnom hrvatskom gradu u lipnju 2020. godine svojom idejom i rješenjem zaista je jedinstven

Stari hrvatski grad Trogir posvećuje puno pažnje sjećanju na svoje heroje. To možete vidjeti već i kratkom šetnjom po staroj gradskoj jezgri. Koliko je ta šetnja lijep događaj, jednostavno može potvrditi činjenica da je stari dio grada Trogira uvršten od 1997. na UNESCO-ov popis Spomenika svjetske kulturne baštine.

Na glavnom Trgu Ivana Pavla II. vjerojatno ćete prvo primijetiti gradski toranj sa satom koji stoji nad renesansnom crkvicom sv. Sebastijana. Uđete li u crkvu koja je zadržala ozračje daleke povijesti, primijetit ćete veliku spomen-ploču s imenima poginulih Trogirana koji su branili i oslobađali svoju zemlju od 1991. do 1995. godine. Lijevo od ploče stoji hrvatski grb isklesan u kamenu, a ispod njega fotografije su poginulih branitelja. Ispod svega je kameni sarkofag iz ranog srednjeg vijeka, s istaknutim motivom križa pod arkadom. U nekoliko četvornih metara – daleka i bliska trogirska prošlost. Sličan splet vidjet ćete i nekoliko stotina metara dalje, na velikoj fortifikacijskoj građevini podignutoj na morskoj obali – kaštelu Kamerlengo. Tu čvrstu utvrdu u XV. stoljeću podigli su Mlečani. Međutim, i ona je na svojim vanjskim zidinama dobila malo obilježje novije povijesti, jednostavnu bijelu spomen-ploču na kojoj uz grb Republike Hrvatske i Trogira piše: ”Svima poginulima trogirskog kraja za slobodu Hrvatske“. U potpisu je Gradsko vijeće Trogir, 1995. godine. Svakako vrijedi spomenuti i jednu novu građevinu, Most hrvatskih branitelja povezuje Trogir i Čiovo te je pušten u promet u srpnju 2018. godine.

Oni koji nikad nisu posjetili Trogir možda i ne znaju da je stari dio grada zapravo smješten na otočiću. S kopnom ga povezuje kratki Trogirski most. Nakon što ga prijeđete i stupite nogom na otok, s vaše je lijeve strane park Žudika i – Trogirska kruna.  Riječ je o spomeniku hrvatskim braniteljima svečano otkrivenom u lipnju 2020. godine. Svojom idejom i rješenjem zaista je jedinstven. Akademski kipari Đani Martinić i Frane Šitum osmislili su ga kao sklop brojnih pravilnih pravokutnih kamenih blokova. Neki od njih potpuno su polegnuti, neki su postavljeni dijagonalno, sve više se ”uspravljaju“ i lagano idu ”uz brijeg“, prema maloj uzvisini. Sve završava potpuno uspravljenim središnjim blokom na kojem je perforirani križ i tekst hrvatske himne. Kako je rečeno na otkrivanju, spomenik ”predstavlja snažnu simboličku poruku od pada do uskrsnuća, sadržanog u centralnom bloku“.

”Kamen na ovom spomeniku simbolizira zemlju koja nije doživjela pad, brijeg simbolizira Golgotu zbog muke koju je rat donio, a kruna simbolizira sunce koje sja nad zemljom, kao identitet ovog naroda,“ rekli su Martinić i Šitum na svečanosti. U svakom slučaju, vidi se da su, uz simboliku, kipari nastojali i uklopiti spomenik u trogirsku ”patinu“. I uspjeli su. Trogirska kruna upečatljiva je, a opet nenametljiva.

TEKST i FOTO:  Domagoj Vlahović