U 12 tjedana obuke od učenika do zrakoplovnog tehničara

U Središtu za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin“ u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku specijalističku vojnu obuku završava 20 stipendista Ministarstva obrane, bivših učenika Zrakoplovno-tehničke škole iz Velike Gorice i Tehničke škole iz Zadra

Iz školske klupe na radno mjesto – tako bi se najbolje mogao opisati program stipendiranja budućih zrakoplovnih tehničara, inače deficitarnog zanimanja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, koji već treću godinu zaredom provodi Ministarstvo obrane. Radi se o stipendiranju učenika trećih i četvrtih razreda Zrakoplovno-tehničke škole iz Velike Gorice i Tehničke škole iz Zadra koji se školuju za zanimanje zrakoplovnih tehničara, a MORH im temeljem Ugovora o stipendiranju isplaćuje mjesečnu stipendiju u iznosu od 700 kuna za učenike trećih, odnosno 800 kuna za učenike četvrtih razreda.

Nakon završetka srednje škole stipendisti odlaze na dragovoljno vojno osposobljavanje kako bi stekli potrebna vojnička znanja, a zatim potpisivanjem Ugovora o vojničkoj službi s MORH-om stupaju u djelatnu vojnu službu u postrojbe HRZ-a. No, prije raspoređivanja u postrojbe svi oni prolaze specijalističku vojnu obuku u Središtu za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin“ u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Ondje smo posjetili drugu generaciju stipendista pri kraju njihove specijalističke vojne obuke i programom su, i zapovjednik Središta za obuku, i nastavnici, i instruktori, i polaznici, i više nego zadovoljni.

Edukacijski proces u vojsci

“Čitav program stipendiranja proizišao je iz potrebe HRZ-a za zrakoplovnim tehničarima kojih je u sustavu nedostajalo. Prije dvije godine MORH je pokrenuo inicijativu prema Zrakoplovno-tehničkoj školi u Velikoj Gorici i Tehničkoj školi u Zadru. Intencija je bila da se s populacijom zrakoplovnih tehničara uđe što prije u kontakt i da se osiguraju za sustav odmah nakon svojeg školovanja te da nastave svoj edukacijski proces u vojsci,” pojašnjava nam zapovjednik Središta za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin“ brigadir Goran Huljev kako je uopće pokrenut program stipendiranja budućih zrakoplovnih tehničara.

Iako u djelatnu vojnu službu službeno ulaze nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja i završetka dragovoljnog vojnog osposobljavanja, stipendisti se i prije upoznaju sa sustavom.

“Učenici su već tijekom treće i četvrte godine školovanja kod nas na praksi u eskadrilama u Zemuniku i na Plesu i to je velika prednost ovog programa stipendiranja. Dakle, i prije ulaska u sustav susreću se s organizacijom rada, s ljudima s kojima će raditi, a i mi istodobno radimo njihovu procjenu. Pritom ih i educiramo i taj cijeli proces zapravo ih motivira da vide pripadaju li uopće u vojnu organizaciju. Sinergija traje od treće godine njihova školovanja jer ih od tada polako uvodimo u naš sustav,” kaže brigadir Huljev.

Dva modula obuke

Specijalistička vojna obuka za drugi naraštaj stipendista započela je 19. listopada, a završit će 17. siječnja. Budući da tijekom srednjoškolskog obrazovanja stječu znanja o civilnom zrakoplovstvu, tijekom 12 tjedana obuke uče sve o vojnoj zrakoplovnoj tehnici – vojnim radarima, naoružanju, sustavima specifičnim za vojne zrakoplove. Osim toga, budući zrakoplovni tehničari dobivaju uvid u ono što ih čeka u sljedećem koraku, odnosno kad budu postavljeni u eskadrili. Obuka je podijeljena u dva modula – prvi, opći, modul traje četiri tjedna, dok se tijekom drugog modula u trajanju od osam tjedana polaznici dijele po specijalnostima.

“Tijekom prvog modula polaznici se upoznaju s organizacijom tehničke službe u HRZ-u, s tipovima zrakoplova na kojima bi mogli poslije raditi i ponavljaju osnove elektrotehnike i strojarstva što će im sve trebati na drugom modulu. Drugi modul traje osam tjedana i tu se dijele po specijalnostima – ZIM, odnosno zrakoplov i motor, IRE – instrumenti i radio-radarska i elektrooprema zrakoplova. Treća je specijalnost zrakoplovno naoružanje,” pojašnjava nam tijek obuke zapovjednik Satnije za obuku vojnika natporučnik Dalibor Brkić.

Obuku trenutačno polazi 20 stipendista, a još su dva polaznika na prekvalifikaciji. Pet polaznika specijalizirat će se za zrakoplov i motor, dok su ostali na instrumentima i radioradarskoj i elektroopremi, a specijalnosti se, nastavlja natporučnik Brkić, određuju prema potrebama sustava, odnosno eskadrila. S polaznicima obuke u ovom naraštaju rade dva instruktora i šest nastavnika. Dok je prvi modul isključivo teorijski, tijekom drugog modula stipendisti uz teorijski dio u kabinetima, dva puta tjedno prolaze i praktični dio koji se održava na stajanci u vojarni u Zemuniku. No, i osim rada na zrakoplovima i helikopterima na stajanci, polaznici se već u kabinetima mogu upoznati kako izgledaju instrumenti na, primjerice, helikopteru OH-58 D Kiowa Warrior.

Teorijski i praktični rad

“Imamo simulator helikoptera Kiowa Warrior u učionici tako da polaznici uče bez gubljenja vremena. Cijeli teorijski dio, cijeli priručnik imamo na računalima tako da nakon upoznavanja s teorijom, odmah provodimo operativne provjere na Kiowama. Polaznici su stručni, tematika im je svježa i vrlo dobro poznata jer su nam došli direktno iz školskih klupa tako da na obuci imamo mlade ljude otvorene za usvajanje novih znanja i koji mogu vrlo brzo napredovati u struci,” smatra nastavnik tehničke službe bojnik Ivan Matić koji je zadužen za instrumente i radioradarsku i elektroopremu zrakoplova.

Upravo činjenicu da se radi o mladim ljudima čije je znanje o zrakoplovstvu svježe kao izrazito pozitivnu ističu i drugi instruktori koji s njima rade.

“Ponavljamo s njima sve ono što su u srednjoj školi naučili te ih učimo o vojnim specijalnostima i kako točno izgleda rad u vojnoj sredini. Imaju dosta dobro znanje, važno je prisjetiti ih na stvari koje su naučili u školi i uklopiti ih u vojni sustav,” kaže stožerni narednik Romano Tudorović, prvi dočasnik zrakoplovno-tehničkog voda u Satniji za obuku vojnika, koji polaznike podučava o zrakoplovnim instrumentima i radio-radarskoj opremi. S njim se slaže i nadnarednik Ivica Jurišić, inače zadužen za obuku naoružanja na Kiowama i MiG-ovima: “Dosad sam obučio velik broj naraštaja. S polaznicima smo jako zadovoljni jer su došli ravno iz srednje škole. Imaju veliko predznanje za nastavak školovanja, a mi ih samo podučavamo za budući rad na sredstvima.”

I svi stipendisti s kojima smo razgovarali zadovoljni su kako se provodi specijalistička obuka, a posebno ističu kako im je zanimljiv praktični dio obuke, odnosno rad na stajanci.

“Na obuci je slično kao u školi, ujutro imamo predavanja, a ponedjeljkom i četvrtkom radimo na avionima i helikopterima na stajanci. Obuka nije prezahtjevna, sve stignemo odraditi, a instruktori imaju jako dobar pristup u radu. Ako nam je nešto nejasno, objašnjavaju nam u detalje,” kaže vojnik Manuel Dražić, inače bivši učenik Tehničke škole Zadar.

Sigurno zaposlenje i kvalitetan kadar

Prednost praktičnog učenja i dobro opremljene kabinete ističe i vojnik Matija Panić, bivši učenik Zrakoplovno-tehničke škole “Rudolf Perešin“ u Velikoj Gorici.

 “Još u osnovnoj školi razmišljao sam doći u vojsku, a zanimanje zrakoplovnog tehničara bilo mi je jako zanimljivo i izazovno. Htio sam naučiti kako sve funkcionira i kad su nam u školi ponudili stipendiranje, odlučio sam se za taj program. Od prijašnje generacije čuli smo kako sve funkcionira tako da je program ispunio sva moja očekivanja,” kaže vojnik Panić.

Nakon završetka specijalističke obuke u Zemuniku, odnosno nakon stjecanja općeg znanja o ratnom zrakoplovstvu i stjecanja znanja u jednoj od triju različitih specijalnosti, polaznici se upućuju na radna mjesta u eskadrile gdje prolaze određeno vrijeme rada na najnižem stupnju održavanja, a kad u eskadrili procijene da su za to spremni, oni ponovno dolaze u Središte za obuku kako bi dobili licenciju za prvi stupanj održavanja. Zapovjednik Središta za obuku ističe kako su polaznici nakon završetka obuke visokomotivirani za posao u HRZ-u.

“Važno je da ovim programom imamo “win win“ situaciju – stipendisti dobivaju sigurno zaposlenje, a mi zalog da su to dobri, kvalitetni budući zrakoplovni tehničari,” zaključuje brigadir Huljev.

 Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt


Uručeni Ugovori o stipendiranju 

U Zrakoplovno-tehničkoj školi “Rudolf Perešin” u Velikoj Gorici 18. prosinca 2019. uručeni su Ugovori o stipendiranju učenicima 3. razreda, njih deset, koji se školuju za zvanje zrakoplovnog tehničara. Ugovore je uručio savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadir Anto Zelić, a novim stipendistima obratio se i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec koji se prisjetio učeničkih dana u tadašnjem Zrakoplovnom obrazovnom centru Rudi Čajevec gdje je bio polaznik prvog naraštaja četverogodišnjeg školovanja koje je uspješno završio 1990. godine.

Sada je to Zrakoplovno-tehnička škola “Rudolf Perešin” s kojom HRZ održava i njeguje prijateljske odnose na obostrano zadovoljstvo kvalitetnijeg obrazovanja budućih kadrova. Zapovjednik HRZ-a naglasio je kako se veseli što će po završetku školovanja biti primljeni u veliku obitelj hrvatskih zrakoplovaca. Također, zahvalio je i roditeljima na iskazanom povjerenju u djelatnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kojima daju djecu na daljnji razvoj i napredak u njihovu profesionalnom i privatnom životu koji će se isprepletati. Ravnatelj Zrakoplovno-tehničke škole “Rudolf Perešin” u Velikoj Gorici profesor Vedran Šarac, čestitao je učenicima na prepoznatom izboru budućeg poslodavca.

“Ove smo godine zbog povećanog interesa učenika i roditelja imali potrebu napraviti određenu selekciju i tako smo izabrali upravo one najbolje,” rekao je i zaželio im uspješan nastavak školovanja i života te pohvalio izvrstan nastavak suradnje škole i HRZ-a posebno u praktičnom izvođenju nastavnih sadržaja. (OJI)