U pripremi nastup s novim akrobatskim elementima

Akrobatska grupa “Krila Oluje” započela je uvježbavanje letačkog programa za nastupe u 2016. godini. Službeno predstavljanje programa očekuje se u svibnju, a sudeći prema najavama bit će to novi iskorak u razvoju “Krila Oluje” čije su nastupe uživo vidjeli milijuni gledatelja….

Akrobatska grupa “Krila Oluje” koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a započela je uvježbavanje letačkog programa za nastupe u 2016. godini.
U svoju 12. službenu sezonu ući će s postavom u kojoj su letjeli u sezoni 2015. i to: pukovnik Damir Barišić, vođa grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona; satnik Ivan Anđić, lijevi pratitelj; natporučnik Goran Grgić, desni pratitelj; natporučnik Darko Belančić, repni pratitelj; poručnik Denis Živaljić, vanjski lijevi pratitelj, satnik Zvonimir Mravunac, vanjski desni pratitelj.
“Postava je to koja je predstavljena prošle godine kad smo u kratkom vremenu, u samo dva mjeseca, za nastup u grupi trebali osposobiti pet novih članova. Pokazali su motivaciju i kvalitetu te sam iznimno zadovoljan onim što smo učinili u protekloj sezoni,” rekao nam je vođa “Krila Oluje”.
Kad je riječ o programu nastupa za 2016., pukovnik Barišić najavio je kako trenutačno uvježbavaju potpuno novi element koji izvodi rijetko koja grupa u svijetu. Riječ je o kovitu s 2,5 okreta u formaciji. Kovit se u pravilu izvodi jednim avionom, kao što su to i “Krila Oluje” radila od svojih prvih nastupa, a u novoj sezoni namjeravaju ga izvesti u formaciji. Objašnjava kako je kovit u pravilu sastavni dio prezentacije letnih sposobnosti aviona na aeromitinzima, a izvođenje tog elementa u uskoj formaciji od dva ili tri aviona zasigurno će izazvati dosta pažnje te dodatno podignuti atraktivnost već odavno svjetski poznatog i prepoznatljivog programa nastupa naše akrogrupe. “Namjera nam je napraviti nešto novo, novi kvalitativni iskorak u ovom sastavu,” kaže Barišić.
U program će ponovno uvrstiti elemente koje su “Krila Oluje” izvodila zadnjih nekoliko godina, ali ih za proteklu sezonu, zbog zahtjevnosti i kompletne promjene postava, u kratkom vremenu nisu stigli uvježbati. Riječ je o negativnom zaokretu u formaciji i prelasku iz pozitivne u negativnu petlju u formaciji.
Pukovnik Barišić najavio je i da će tijekom jeseni započeti obuka novog člana grupe. Riječ je o satniku Miroslavu Penici koji će završetkom obuke zauzeti mjesto prvog pratitelja. Dotad će njegova uloga biti prelet pričuvnog aviona “Krila Oluje” na lokacije održavanja aeromitinga. Komentator nastupa akrogrupe bit će natporučnik Ivan Rendulić. Obojica će se tako upoznati s osnovnim značajkama rada “Krila Oluje” što će im u budućnosti olakšati ulazak u letački sastav grupe.
U sezoni 2016., uz uobičajene nastupe na vojnim manifestacijama, mogu se očekivati i nastupi na aeromitinzima i civilnim manifestacijama u okviru promidžbenih aktivnosti MORH-a za privlačenje novih kadrova u OSRH. Nadaju se da će se, nakon dosadašnja 42 nastupa izvan Hrvatske te sezone izbivanja s međunarodne scene, 2016. ponovno pojaviti na najvećim međunarodnim vojnim aeromitinzima i prezentirati vrhunsku letačku vještinu hrvatskih vojnih pilota. Školovanje pilota Omanskog kraljevskog zrakoplovstva (RAFO) u Zemuniku jedan je od najboljih dokaza koliko je ta međunarodna promocija bila uspješna. Inače, svi članovi “Krila Oluje” izravno su uključeni u obuku trećeg naraštaja pilota RAFO-a.
“Krila Oluje” u dosadašnjih su 11 službenih sezona zabilježila 116 javnih nastupa, od čega 42 izvan Hrvatske, u 13 europskih zemalja.
Od službenog su predstavljanja 5. kolovoza 2005. nastupala u osam različitih postava, a čast letenja u akrogrupi imalo je, uključujući i sadašnju postavu, ukupno 15 pilota HRZ-a i PZO-a.
“Krila Oluje” dosad su širom Europe vidjeli uživo milijuni gledatelja. Samo na jednom od mitinga u Italiji 2010. godine pola milijuna gledatelja pratilo je njihov nastup. Već taj podatak pokazuje više nego dovoljno utjecaj i potencijal koji “Krila Oluje” imaju.
Do predstavljanja i odobrenja programa nastupa za sezonu 2016., “Krila Oluje” će, budu li nastupala, izvoditi program iz 2015. prikazan na 12 službenih nastupa.


Trenutačno uvježbavaju potpuno novi element koji izvodi rijetko koja grupa u svijetu. Riječ je o kovitu s 2,5 okreta u formaciji. Kovit se u pravilu izvodi jednim avionom, kao što su “Krila Oluje” radila od svojih prvih nastupa, a u novoj sezoni namjeravaju ga izvesti u formaciji. Pukovnik Barišić objašnjava kako je kovit u pravilu sastavni dio prezentacije letnih sposobnosti aviona na aeromitinzima, a izvođenje tog elementa u uskoj formaciji od dva ili tri aviona zasigurno će izazvati dosta pažnje te dodatno podignuti atraktivnost.


Leida Parlov, Snimio Tomislav Brandt