U Splitu održana pokazna vježba zaštite granice na moru

U Splitu je 11. listopada održana prva pokazna vježba zaštite morske granice nove agencije nastale na Frontexovim temeljima, pod nazivom Securing Europe’s External Borders: European Border and Coast Guard.
Vježba je provedena na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske i uz sudjelovanje i suorganizaciju Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex – European Border and Coast Guard Agency).
Vježbi je nazočio ministar obrane RH Josip Buljević, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec te drugi sudionici jučerašnjeg tematskog sastanka i predstavnici zemalja članica Frontexa, predstavnici Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže RH.
Ministar Buljević izrazio je zadovoljstvo prikazanom vježbom koja je pokazala kako je Hrvatska, u suradnji s tijelima EU-a, u stanju braniti i vanjsku granicu Europske unije, posebno istaknuvši prikazanu interoperabilnost, međusobnu povezanost te dobro postupanje i poznavanje procedura svih sudionika.
“Pomorske su sigurnosne snage svojim zajedničkim aktivnostima pokazale sposobnost i spremnost biti dio europske granične straže,” naglasio je ministar Orepić te dodao kako i sama činjenica da smo danas ovdje dokazuje uistinu da je Hrvatska i kreator i provoditelj zajedničke sigurnosne politike EU-a. “Ova je vježba rezultat tih dobrih odnosa i dobre suradnje,” zaključio je ministar Orepić.
“Današnja je vježba primjer suradnje različitih službi i važna je zato što Europa traži načine poboljšanja koordinacije među različitim agencijama na morskim granicama,” rekao je izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri. “Može li podržati zemlje članice u pogledu zaštite europskih granica, odgovor je da, Frontex je spreman,” zaključio je Leggeri.
Pomoćnik načelnika Uprave za granicu MUP-a Zoran Ničeno objasnio je scenarij održane vježbe. Naveo je kako je uključivala oko 140 sudionika čiji je to svakodnevni posao, i u zajedničkim operacijama s Frontexom, ali i u redovitim postupanjima u zaštiti hrvatskih granica na moru.
Cilj današnje vježbe bio je pokazati spremnost i sposobnost za zaštitu vanjske granice EU-a od mogućih ugroza (prijetnja terorizma, sprečavanje nezakonitog krijumčarenja ljudi, sprečavanje nezakonitih migracija). Vježbu su zajednički razradili i isplanirali MUP i Hrvatska ratna mornarica prema elaboratu MUP-a, a održana je kroz dva scenarija. U prvom scenariju prikazano je postupanje prilikom uočavanja ilegalnih migranata na brodu, a u drugom postupanje prema plovnom objektu s kojeg se prijetilo terorističkim napadom. Sudjelovala su operativna središta MUP-a, Oružanih snaga RH (HRM-a i Obalne straže RH) te MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre) Rijeka, snage Specijalne policije, policijska plovila i brodovi Obalne straže RH te zrakoplovi Oružanih snaga RH.

OJI, Foto: MORH/MUP