Uspješna lučka ispitivanja Vikranta

(Foto: Indian Navy)

Indijsko brodogradilište Cochin Shipyard Limited uspješno je dovršilo lučka ispitivanja nosača zrakoplova INS Vikrant, objavljeno je 1. prosinca. Lučka ispitivanja usmjerena su ponajprije na dokazivanje učinkovitosti glavnog pogonsko-propulzijskog sustava broda i prethode seriji pokusnih plovidbi na moru. Obuhvatila su sve četiri plinske turbine LM2500, glavne prijenosnike, osovine i brodske vijke (propelere) s upravljivim usponom krila, sve to zajedno s integriranim sustavima upravljanja.
Testirana je i pomoćna oprema te sustavi kao što su kormilarski uređaji, klimatizacijska postrojenja, kompresori, centrifuge, svih 60 ključnih crpki, sustav za proizvodnju i distribuciju električne energije, glavni sustavi za gašenje požara i otplavljivanje, palubna oprema, kao i cjelokupna interna komunikacijska oprema. Sa 262 m duljine i 40 – 45 000 tona pune istisnine, Vikrant će biti najveće plovilo izgrađeno u Indiji.
Na njega će se krcati višenamjenski palubni borbeni avioni MiG-29K i (navodno) mornarička inačica indijskog lakog lovca Tejas. Helikopterska komponenta uključivat će helikoptere Ka-31, Ka-28 i u Indiji razvijen ALH Dhruv. Sve brodsko naoružanje bit će integrirano kroz sustav upravljanja borbom koji je razvila domaća tvrtka Tata Power.

Maja PTIĆ GRŽELJ