Operativnost zadnje Kamorte

(Foto: Indian Navy)

Indijska mornarica uvela je u operativnu uporabu četvrtu, ujedno i zadnju korvetu klase Kamorta (Project 28), opremljene za protupodmorničko ratovanje (ASW). Svečanost je održana 22. listopada u brodogradilištu u Visakhapatnamu. Nazvana je “Kavaratti” (oznake P 31), projektirao ju je Directorate of Naval Design (DND) iz New Delhija, a izgradila državna tvrtka Garden Reach Shipbuilders & Engineers (GRSE) iz Kolkate. Brod u oblikovnom rješenju ima značajke smanjenje zamjetljivosti, a 90 % materijala od kojih se gradi potječe iz Indije, uključujući ugljikove kompozite.
Indijska mornarica navodi da je korveta duga 109,2 m, ima širinu preko svega 12,8 m i sposobna je postići brzinu do 25 čvorova.
Svako plovilo klase Kamorta ima dva protupodmornička lansera ruskog dizajna RBU-6000 konstruirana u skladu s licencijskim ugovorom, te mornarički top Oto Melara 76 mm / 62 Super Rapid. Tu su i četiri dvostruka torpedna lansera Larsen & Toubro za indijske torpede Varunastra, koji imaju domet do 40 km.

Maja PTIĆ GRŽELJ