Uvijek će biti ponos svoje obitelji, Hrvatske vojske i domovine…

Pripadnici Hrvatske vojske, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnik Marko Novković te polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić, poginuli su u padu školskog aviona ZLIN. Bili su zaljubljenici u letenje, koji su svoje težnje, motive, znanje usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina. Svojim su pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišen poziv

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku 8. svibnja otvorene su Knjige žalosti za smrtno stradale pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pilota natporučnika Marka Novkovića i poručnika Luku Jagatića učenika-letača

 

“Ova dva mlada čovjeka zaslužuju naš najdublji naklon i poštovanje jer su se odlučili za put prepun izazova i nisu uzmicali pred njima, nego su im borbeno i smjelo izlazili ususret. Hrabro su prihvatili sve ono što vojnički poziv nosi: čast, odricanje i nesebičnu žrtvu. Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bili su njihova druga obitelj. Danas, drage obitelji, zajedno s vama tuguje cijela obitelj Hrvatske vojske i cijela Hrvatska jer su nas napustila dva hrvatska sina, dva prijatelja, dvojica kolega,” istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević na komemoraciji za poginule pripadnike Hrvatske vojske, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Marka Novkovića te polaznika letačke selekcijske obuke poručnika Luku Jagatića, tragično stradale 7. svibnja u padu vojnog školskog aviona ZLIN kod Biljana Donjih.

Komemoracija za natporučnika Novkovića i poručnika Jagatića održana je 11. svibnja putem videoveze u Zagrebu i Zemuniku. U Ministarstvu obrane u Zagrebu, uz ožalošćenu obitelj Jagatić, prijatelje i kolege iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske, nazočio joj je ministar Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i savjetnik Predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

U Zemuniku su komemoraciju, uz obitelj poginulog natporučnika Novkovića, pratili njegovi brojni kolege i prijatelji te zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-bojnik Siniša Jurković i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Putem videoveze komemoraciju su pratili pripadnici Hrvatske vojske u zapovjedništvima grana, zrakoplovnoj bazi Pleso, na Hrvatskom vojnom učilištu, kao i oni koji se nalaze u operacijama, misijama i aktivnostima širom svijeta. Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje, koji su svoje težnje, motive, znanje usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina. Svojim pristupom svjedočili su kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišen poziv. Nakon pada vojnog školskog aviona s dvojicom pripadnika Hrvatske vojske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku koju je predsjednik Vlade Andrej Plenković i prihvatio.

Ostavili neizbrisiv trag

Uz izraze sućuti koje je uputio ožalošćenim obiteljima, ministar Krstičević na komemoraciji je rekao kako je bol utoliko veća jer su to mladi i plemeniti dečki, naši dečki, koji su cijelim svojim srcem živjeli za Hrvatsku vojsku i našu domovinu. “Imao sam priliku letjeti zajedno s Markom. Svaki manevar i svaki njegov pokret zračio je entuzijazmom, strašću i borbenošću, to je bio mladić prepun životne energije,” rekao je ministar.

Zaključio je kako su Marko i Luka ostavili neizbrisiv trag u Hrvatskoj vojsci i dubok ožiljak na srcu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te im zahvalio što su nesebično služili svojoj domovini i što su živjeli i radili prema idealima i vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu.

Načelnik Glavnog stožera OSRH u obraćanju je naglasio kako je sve pripadnike Hrvatske vojske duboko potresao prerani odlazak Marka i Luke, čiji će prerano prekinuti životi ostaviti dubok trag u njihovim obiteljima, prijateljima, kolegama i postrojbama.

 “Vođen plemenitom željom i domoljubljem, Marko se odlučio za poziv vojnog pilota, a Luka je krenuo očevim stopama hrvatskog branitelja i tako su obojica postala hrvatski vojnici. Marko je sudjelovao u brojnim aktivnostima, misijama i zadaćama, bio je instruktor letenja, vrhunski pilot, odlično obučen i pripremljen za zadaće te najmlađi član akrobatske grupe ‘Krila Oluje’. Pred njim su bila perspektivna vremena i blistava, obećavajuća karijera. Nažalost, sve je to prekinuto u jednom trenutku. Luka je volio letenje, u koje je utkao velik dio sebe. Bio je iznimno sretan i ponosan kad je 29. travnja ove godine uspješno odradio svoj prvi samostalni let. Pred njim je bio cijeli svijet, svijet profesionalnog vojnog pilota. Luka je bio talentiran i sposoban i na korak do ostvarenja svojeg cilja,” rekao je admiral Hranj.

Načelnik Glavnog stožera na kraju je zaključio kako svi mi koji ostajemo moramo nastaviti graditi svijet koji su sanjali Marko i Luka, jer oni jesu i uvijek će biti ponos svojih obitelji, Hrvatske vojske i domovine, koje su toliko voljeli.

Pohvale i najbolje ocjene

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rođen je 1989. u Melbourneu, Australija. Diplomirao je 2013. godine kao pripadnik XVII. naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demopilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bio je i službeni komentator akrogrupe “Krila Oluje”. Tijekom letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Od 2019. bio je pilot akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj je rad pohvaljivan i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru.

Poručnik Luka Jagatić bio je pripadnik Hrvatske vojske od 2019. godine. Rođen je 1995. u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij Vojno inženjerstvo i dodijeljen mu je čin poručnika. Bio je raspoređen na dužnost zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te počeo temeljno letenje na avionu ZLIN 242 L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na avionu ZLIN uspješno je obavio 29. travnja. Tijekom školovanja ukupno je ostvario na avionu ZLIN 242 L oko 25 sati naleta.

Natporučnik Novković pokopan je 12. svibnja na Gradskom groblju Zadar, a poručnik Jagatić 13. svibnja na groblju Rakovec.

 


Mirno letite nebom koje ste toliko voljeli…

U Knjigu žalosti za poginule pripadnike Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane upisao se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Ministar obrane i načelnik Glavnog stožera u Knjizi žalosti za natporučnika Marka Novkovića još su jednom istaknuli njegovu izvrsnost i profesionalnost.

Ministar obrane napisao je:

“Dragi Marko, svojim radom, trudom, znanjem, zalaganjem i neprestanom težnjom za izvrsnošću ostavio si neizbrisiv trag u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Marko, bio si sve ono što prvo pomislimo kada si zamislimo kakav bi pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva trebao biti.

Ti si bio budućnost hrvatskog neba, onaj čije su ruke nesebično gradile i unaprjeđivale Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Tvoj odlazak veliki je gubitak, no znam i siguran sam, tvoj lik i djelo ostat će zauvijek zapamćeni među tvojim kolegama i služiti kao primjer hrabrog, časnog i vrsnog hrvatskog pilota. Mirno leti nebom koje si toliko volio. Počivaj u miru.”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH istaknuo je:

“Poštovana obitelji našeg dragog Marka, iskrena sućut zbog velikog gubitka. Najveći je gubitak za njegovu obitelj, njegovu djevojku, prijatelje i kolege iz HRZ-a. Marko je bio vrhunski pilot, čovjek koji je volio letjeti. Pred njim su bila perspektivna vremena i blistava, obećavajuća karijera. Nažalost, sve je to prekinuto u jednom trenutku.

Marko, nedostajat ćeš svojim kolegama, svojim prijateljima, ali najviše svojim najbližima. Neka ti je laka hrvatska zemlja.”

Ministar obrane i načelnik Glavnog stožera OSRH upisali su se i u Knjigu žalosti za poručnika Luku Jagatića, izrazivši žaljenje zbog gubitka vrhunskog mladog pilota i čovjeka.

Ministar obrane istaknuo je:

“Dragi Luka, bio si jedan od onih koji predstavljaju jamstvo sjajne budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bio si jedan od onih mladih pilota zbog kojih su se tvoji nadređeni osjećali ponosnima i zadovoljnima; bio si jedan od onih u koje smo neizmjerno vjerovali.

Neizmjerno su bolni ovakvi rastanci jer reći zbogom sposobnim i perspektivnim mladim ljudima nešto je s čime se čovjek nikada ne može pomiriti.

Hvala ti što si odabrao Hrvatsko ratno zrakoplovstvo za svoju drugu obitelj. Nikada te nećemo zaboraviti. Počivaj u miru.”

Admiral Robert Hranj napisao je:

“Luka, pred tobom je bio cijeli svijet, svijet profesionalnog vojnog pilota. Bio si pred velikim korakom, pred ostvarenjem svog cilja. Talentiran, sposoban, spreman. Nažalost, tragična nesreća prepriječila se tvome cilju. Nedostajat ćeš kolegama u HRZ-u, svojim prijateljima, ali ipak najviše svojim najbližima. Neka ti je laka hrvatska zemlja.”

 


Zauvijek će ostati dio ponosne pilotske obitelji

U Knjigu žalosti za poginule pripadnike HRZ-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku upisali su se njihovi zapovjednici, kolege i prijatelji, pripadnici HRZ-a s kojima su zajedno živjeli izazovan, častan i jedinstven pilotski poziv. Bili su i zauvijek će ostati dio ponosne pilotske obitelji.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec napisao je:

“Dragi Marko i Luka,

Nebom ste letjeli i u nebo ste se uputili na zadnji let. Bila mi je čast i izuzetna radost što ste bili dio velike zrakoplovne obitelji i zauvijek ćete biti dio nas, dio Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zauvijek ste s nama. Neka vam je laka hrvatska gruda i miran let u nebo koje ste toliko voljeli, a sada ćete zauvijek biti na njemu. Čast je bila poznavati vas.”

Zapovjednik 93. krila HRZ-a brigadir Željko Ninić napisao je:

“Iskrenost i otvorenost, hrabrost i predanost poslu i ljubav prema Domovini krasili su vas u vašim prekratkim pilotskim životima. I Bog sebi bira najbolje. Zauvijek ćemo vas pamtiti. Neka vam je laka hrvatska zemlja i mirno nebo.”

 

U Knjigu žalosti upisao se i zapovjednik Središta za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” brigadir Goran Huljev:

“Dragi Marko i Luka, nadam se da ćete Gore ostvariti nedosanjani plavi san koji smo skupa sanjali. Otišli ste na beskrajan let. Počivali u miru.”

Zapovjednik 392. eskadrile aviona pukovnik Robert Ribarić napisao je:

“Dragi Luka i Marko, zauvijek ste ostavili svoj trag u našim srcima i mislima. Neka vam je laka hrvatska gruda.”

Tekst: OJI

Foto: Filip Klen, Marinko Karačić