Uvjerljivi mamci

Soft-kill tehnologije za samoobranu brodova od projektila pokušavaju držati korak s novim prijetnjama. Donosimo opći pregled najzanimljivijih postojećih i budućih sustava…

Australska fregata HMAS “Darwin” ispaljuje projektil iz aktivnog sustava za mamce MK 234 (MK 53) Nulka. Uz australske, korisnici sustava su brodovi RM-a Kanade i SAD-a, a potonji ih ima i na brodovima Obalne straže (Foto: Royal Australian Navy)

Britanska je tvrtka Chemring Countermeasures počela 2009. godine razvijati Centurion, 12 × 130-milimetarski cijevni pomični lansirni sustav koji može lansirati razne vrste projektila za samoobranu, od mamaca pa do površinskih protubrodskih projektila. Zahvaljujući konfiguraciji, prilikom kontakta s prijetnjom smanjuje se potreba za manevriranjem plovila i osigurava veća brzina reakcije. Kompatibilan je s postojećim 130-milimetarskim mornaričkim infracrvenim (IR) i radarski navođenim (RF) projektilima namijenjenim protudjelovanju. Poseban mu je dizajn omogućio i primjenu novih naprednih varijabilnih višenamjenskih naboja, kao i protutorpednih mjera te rješenja protiv asimetričnih, terorističkih i piratskih prijetnji. Tijekom ispitivanja provedenih u studenom 2013., tvrtke Chemring i Raytheon uspješno su ispalile raketu Javelin s prototipnog lansera. Centurionova mala masa i mala površina potrebna za smještaj na palubi čine ga primjenjivim na raznim platformama, od ophodnih brodica sve do velikih borbenih plovila. Točnost pozicioniranja dodatno je povećana stabilizacijom ciljne točke u odnosu na kretanje broda. Centurion je u naprednoj fazi razvoja i ispitivanja. Riječ je, dakle, o proizvodu koji sadrži mnoge poželjne značajke suvremenih soft-kill obrambenih brodskih tehnologija. Međutim, ima brojnu novu, pa i stariju, isprobanu konkurenciju.

Njemačka kooperacija
Među novijim pomičnim lanserima vrijedi spomenuti proizvod njemačkog Rheinmetalla. Tvrtka je na izložbi IDEX 2015 održanoj u veljači u Ujedinjenim Arapskim Emiratima predstavila novu inačicu svojeg sustava MASS (Multi-Ammunition Soft-kill System) namijenjenog proturaketnoj obrani i s protutorpednim mogućnostima. Predstavljen je s ugrađenim DCNS-ovim lanserima mamaca imena Canto. Postojeći lanseri mogu, bez dodatnih preinaka, lako biti opremljeni novim unaprijeđenim protutorpednim kompletom. Rheimentall navodi da sustav MASS karakterizira mala masa, nizak utjecaj na brod te mala radarska zamjetljivost. Koristi inačicu programirajućeg streljiva s upaljačem. Temeljen na stabiliziranom 32-cijevnom pomičnom lanseru malog radarskog presjeka, koristi i Rheinmetallov rotacijski stabilizirani Omni-trap višespektarni mamac kalibra 81 mm. Pokriva radarske, infracrvene, laserske, elektrooptičke i ultraljubičaste (i, kao mogućnost, milimetarske) frekvencije, tako što odvlači pažnju odnosno razvlači i zbunjuje. Sustav MASS u operativnoj je uporabi u dvanaestak svjetskih ratnih mornarica. Među zadnjim je kupcima Novi Zeland. Naručio je konfiguraciju s dvostrukim lanserom te dalekometnom mogućnošću, kojom će opremiti svoje dvije fregate tipa MEKO.

Sagemova uspješnica
Rheinmetall je u međuvremenu započeo suradnju s Eltom (dio izraelskog IAI-ja) na integraciji svojeg NavGuard projektilnog sustava upozorenja temeljenog na radarskoj tehnologiji. Sustav može otkriti čak i male nadolazeće prijetnje što je potvrđeno ispitivanjem uživo protiv pasivno vođene protuoklopne rakete Milan.
Francuski je Sagem razvio novu generaciju sustava mamaca Dagaie. Prethodni su bili izvrsno prihvaćeni među kupcima. Sustav je temeljen na modularnoj arhitekturi. Lanser s dvjema osima, upravljiv po elevaciji i azimutu, dobavljen je za potrebe RM-a Francuske i ugrađen na nove razarače tipa Horizon kao i na višenamjenske fregate FREMM. Isporučuje se u 12-cijevnoj konfiguraciji te koristi raketne mamce nove generacije Sealem i Sealir tvrtke Lacroix s RF i IR punjenjima. Razvijeni su i aktivni mamci Sealad i akustički protutorpedni mamci Sealat. Nadalje, inačica lansera s malom radarskom zamjetljivošću spomenute nove generacije te s osam lansirnih cijevi u uporabi je na fregatama klase Formidable RM-a Singapura. Tvrtka Sagem također nudi inačicu Dagaie NG koja uključuje 62/80-milimetarske Lacroixove mamce Sealem i Sealir.

Chemring Countermeasures u naprednoj je fazi razvoja sustava Centurion koji bi zahvaljujući svestranosti mogao postati tražena roba na svjetskom tržištu soft-kill mornaričkih sustava za samoobranu plovila (Foto: Chemring Countermeasures)

Izrael za Indiju
Izraelski Elbit tržištu nudi Deseaver Mk II kojim su, uz domaća borbena plovila, opremljeni najveći borbeni brodovi RM-a Indije, uključujući razarače klase Kolkata i korvete klase Kamorta. Poprečan, 72-cijevni upravljivi stabilizirani lanser smanjene radarske zamjetljivosti omogućuje brzu i točnu uporabu mamaca, čak i tijekom silovitih i naglih brodskih manevara. Najnovija inačica Deseavera ima nova, unaprijeđena računala, poboljšan zaslon te mogućnost lansiranja do deset različitih tipova raketnih mamaca.
Rafael za RM Izraela razvija i proizvodi streljiva mamce. Uključuju LRCR (Long-Range Chaff Rocket), MRCR (Medium-Range Chaff Rocket), BT-4 dipolnu proturadarsku odražavajuću raketu kratkog dometa, infracrveni mamac Heatrap i WiZARD (Wideband Zapping Anti-Radar Decoy). Spomenuta streljiva koristi i Rafaelov integrirani sustav mamaca (Integrated Decoy System – IDS). Osigurava tri linije obrane s optimiziranom uporabom mamca u realnom vremenu, fiksni ili pomični lansirni sustav te računalni kontroler mamaca. Modularni IDS lako se prilagođuje širokom rasponu plovnih platformi. Pomični lanser, koji uključuje četiri postranično smještene LRCR cijevi te dvadeset četiri do šezdeset 115-milimetarskih cijevi namijenjenih za srednje i kratkodometne mamce, omogućuje učinkovitu obranu broda.

Na nosaču zrakoplova
OTO Melarin lanser mamaca ODLS (OTO Melara Decoy Launching System) koristi se na najvećim plovilima RM-a Italije, uključujući nosač zrakoplova “Cavour”. Dizajniran za preciznu uporabu raketnih mamaca kalibra 105 – 118 mm protiv radarski i IC navođenih projektila, može služiti i za obalnu odnosno kopnenu paljbu. Sadrži lokalno upravljivu jedinicu povezanu s brodskim sustavom elektroničkog protudjelovanja. ODLS dolazi s do dvije pomične lanserske jedinice od kojih je svaka opremljena s 15 raketnih i četirima minobacačkim cijevima. OTO Melara za buduća talijanska ratna plovila predlaže novu inačicu ODLS-a, s mogućnošću smještaja 20 minobacačkih cijevi. One bi mogle lansirati cijeli niz 130-milimetarskih IC i RF mamaca, ali i projektile na raketni pogon velike nosivosti kompatibilne sa 130-milimetarskim lanserom. U skladu s navedenim, moguće je koristiti vrlo širok raspon korisnog tereta. Novi je ODLS također dizajniran za lansiranje nesmrtonosnih protumjera te može biti naknadno montiran na borbena plovila bez potrebe za njihovom preinakom.

(Foto: Chemring Countermeasures)

Na 150 plovila
Sustavi za lansiranje mamaca s cijevima postavljenim za fiksne kutove i visine prilično su rašireni. Među najistaknutijim su BAE Systemsov Mk 36 SRBOC (Super Rapid Blooming Offboard Chaff) koji podrazumijeva 130-milimetarsko streljivo te SKWS (C-Guard Soft-kill Weapon) koji proizvodi danska tvrtka Terma. Potonji je u operativnoj uporabi na više od 150 plovila u svijetu, instaliran je protiv koordiniranih višeprijetećih i višesmjernih napada projektila i torpeda. Oslanja se na u borbi potvrđene 130-milimetarske NATO-ove mamce. Dolazi s DL-6T kućištem koje sadrži šest cijevi ili konfiguracijom DL-12T s 12 cijevi postavljenih u više kutova. Algoritam sustava podrazumijeva vlastitu korisničku bazu podataka koja može biti modificirana. U kombinaciji s pravim mamcima, s pomoću algoritma osigurava se primjereno pozicioniranje protiv svih vrsta prijetnji, uključujući najnovije projektile malog ciljnog raspona.

Inačice Sylene
U jednakom, “fiksnom” sektoru, francuski Lacroix proizvodi sustav Sylena koji služi za obranu od zračnih i podvodnih prijetnji. Prema navodima proizvođača, može se jednostavno ugraditi, male je mase i zahtijeva malu površinu za smještaj, a niski su i troškovi održavanja tijekom cjelokupnog operativnog ciklusa. Nudi se u nekoliko inačica. Jedna je Sylena LW (lagani) model koji koristi protu- RF/IC raketne mamce (do deset postaja). Osnovni je model Sylena Mk1 od kojeg se Mk2 razlikuje po mogućnosti uporabe elektroakustičkih torpednih protumjera koje su u dodatku protu- RF/IC raketnim mamcima (do 16 postaja + tri postaje namijenjene protutorpednim mamcima). Model Sylena LW potpuno je operabilan i integriran s Thalesovim EW senzorima u DCNS-ov borbeni sustav Polaris ugrađen u francuski ophodni brod “L’Adroit” klase Gowind. Temeljna je inačica sustava ugovorena i za buduće omanske ophodne brodove klase Al-Ofouq.

Specifični OBAD-i
Ratne su mornarice ponovno razmotrile vlastite strategije protiv RF raketa jer tradicionalne protumjere mogu biti neučinkovite protiv najnovijih inačica. Međutim, aktivni RF mamci tek su postali operativni u manjem broju mornarica. Pasivni brzonapuhavajući kutni reflektorski RF mamci polako stječu popularnost.
Razvoj specifične nove generacije aktivnih mamaca koji djeluju izvan platforme (Off-board Active Decoys – OBAD) započeo je krajem 1990-ih. Među onima koji su operativni najpoznatiji je američko/australski MK 234 Nulk. Njim će se, prema trenutačnim projekcijama, do 2019. opremiti 166 plovila uglavnom australskog, američkog i kanadskog RM-a. Nulk je zajednički proizvod tvrtki BAE Systems Australia (vozila, brodska elektronika i lanser) i Lockheed Martin (elektronički teret). Koristi lebdeći raketni pogonski sustav kojim se pozicionira nakon ispaljenja s matičnog broda, tvoreći pritom što atraktivniju metu. Australska je vlada u međuvremenu, u listopadu 2014., dodijelila dva ugovora: jedan za proizvodnju novih mamaca i jedan koji obuhvaća projektiranje sljedeće generacije Nulka za RM.

Foto: OTO Melara

Sustav u raketi
Izraelski je Rafael unutar najnovije generacije unaprijeđenih RF i IR mamaca razvio C-GEM aktivne mamce. Kako bi se suprotstavili modernim radarskim tragačima, primjenjuju načelo monopulsa i LORO (Lock-on Receive Only) tehniku za praćenje plovnih jedinica kao i mogućnost identifikacije i diskriminacije. Sustav može biti smješten u reflektirajuću raketu standardne veličine te uključuje generator low-power tehnike i visokopojasni ERP odašiljač koji učinkovito ometaju i stvaraju protumjere. Prema Rafaelovoj dokumentaciji, osnovne su značajke C-GEM-a širokopojasni frekvencijski opseg, proširena prostorna pokrivenost, tehnika upravljanja čvrstim aktivnim antenskim i elektroničkim snopom uz dodatak sposobnosti ispali-i-zaboravi te vrlo brze reakcije.
Britanci su se udružili s Francuzima kako bi u sklopu programa Accolade, suradnjom tvrtki Thales i Blue Bear, razvili napredni aktivni mamac. Probno lansiranje na kopnu obavljeno je u rujnu 2013. godine. Britanska Kraljevska ratna mornarica koristi punjenje Mk 251 Siren koje je razvila tvrtka Marconi (danas Selex ES) u sklopu serije mamaca Outfit DLH od 2003. godine. Ometač se programira prije samog lansiranja s pomoću rakete i koristi višemodalni ometač I/J frekvencijskog područja koji je ovješen ispod para-krilaca.

Kutni deflektori
Američka je mornarica u rujnu 2013. s tvrtkom Airborne Systems ugovorila dobavu plutajućeg RF kutnog deflektora namijenjenog protubrodskom raketnom obrambenom sustavu. Spomenuti se sustav temelji na sustavu Airborne Systemsa koji je dostavljen britanskoj mornarici. Poznat je pod oznakom Outfit DLF(3), a izvozna se inačica prodaje pod oznakom FDS3. Opremanje razarača klase Arleigh Burke radarski navođenim mamcima započelo je potkraj 2013., a u uporabi su pod nazivom Mk 59 Mod 0. Zadnji je kupac Novi Zeland koji je ugovor objavio u listopadu 2014. kao dio programa unapređenja fregata klase Anzac.
Sukladno navodima proizvođača, kutni deflektorski mamci imaju nekoliko prednosti, uključujući lansiranje neovisno o brodskim manevrima, produljenu trajnost na morskoj površini, neosjetljivost na polarizaciju raketnog radara, radarski prikaz nalik na brod, višepojasno djelovanje koje se proteže u milimetarsko frekvencijsko područje te otpornost na diskriminatore dipolnih radarskih sredstava za ometanje koje koriste moderni RF tragači.
Rafaelov je Wizard (Wideband Zapping Anti-Radar Decoy) u operativnoj uporabi RM-a Izraela, a predstavljen je 2007. ratnim mornaricama NATO saveza. Osnovno je obilježje rakete Wizard promjer 115 mm. Kao korisni teret koristi kutni deflektor, ima stabilizatore, a pogon je na kruto gorivo. Kutni deflektor ometa radarski vođene protubrodske rakete osiguravajući povratni signal sličan brodu s radarskim presjekom između 1500 i 4000 četvornih metara.

Maja PTIĆ GRŽELJ