Velika saudijska modernizacija

Kraljevsko ratno zrakoplovstvo Saudijske Arabije (RSAF) predstavilo je 8. lipnja u Rijadu svoju najnoviju akviziciju, lovca F-15SA Super Eagle (na fotografiji prilikom testiranja u Americi). Bogata bliskoistočna kraljevina od američkog je Boeinga naručila 84 nove letjelice, a ugovorom je obuhvaćena i nadogradnja 70 starijih F-15S koje Saudijci već koriste. Posao je ugovoren 2010. godine, vrijedan je 29,4 milijarde dolara, no s održavanjem, logistikom i pričuvnim dijelovima iznos dostiže 60 milijardi, što je najveći izvozno-prodajni posao u američkoj povijesti.

(Foto:USAF)

F-15SA je derivacija višenamjenskog dvosjeda F-15E Strike Eagle, a portal Arabian Aersopace navodi da je riječ o najnaprednijem Eagleu dosad. U njega su ukomponirana neka rješenja iz aviona F-15K Slam Eagle koji rabe Južnokorejci te F-15G koji su u sastavu singapurskog RZ-a, dok su neki sustavi prvi put primijenjeni u Orlu. F-15SA ima dvije dodatne potkrilne pozicije za nošenje naoružanja i digitalni fly-by-wire sustav upravljanja, koji sada ima i sposobnost za oporavak od dezorijentacije. Avion je opremljen i Raytheonovim AESA radarom APG-63(V)3, BAE Systemsovim sustavom za elektroničko ratovanje i upozoravanje od nadolazećih projektila (DEWS/CMWS), prikaznikom na kacigi (JHMCS), AN/AAS-42 infracrvenim sustavom za traženje i praćenje (IRST) kao i sustavom Tiger Eyes treće generacije za navigaciju na malim visinama i infracrvenim ciljanjem u noćnim uvjetima (LANTIRN). 
Jane’s je, dva dana prije, 6. lipnja, objavio da je BAE Systems Saudijskoj Arabiji isporučio zadnji od 72 naručena lovca Eurofighter Typhoon. Ugovor kojim su Saudijci naručili avione iz serije Tranche 2 bio je potpisan još 2007. godine i tadašnji iznos od 41 milijarde dolara bio je najveći ikad potpisan u svijetu za vojnu nabavu. Isporuke su počele 2009. i provedene su u trima ciklusima, s time da je u njima ukupno 24 dvosjeda. Prvo je bilo planirano da će samo prva 24 aviona biti sklopljena u Velikoj Britaniji, a potom će se taj dio posla prebaciti u Saudijsku Arabiju, no to je promijenjeno i svi su avioni na Bliski istok dopremljeni iz Europe. Što se tiče saudijske ratne mornarice, američki predsjednik Donald Trump i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud  potpisali su 20. svibnja paket koji uključuje akviziciju četiriju multimisijskih površinskih borbenih plovila – Multi-Mission Surface Combatants (MMSC).  Program vrijedi 11,25 milijardi dolara, a  plovila će se temeljiti na litoralnim borbenim brodovima (LCS- na fotografiji)  klase Freedom američke ratne mornarice. Potpisani paket također uključuje izrade potrebnih studija, projektiranje i gradnju, objekte namijenjene potpori i obuci, dijelove namijenjene popravku, ispitnu te komunikacijsku opremu i drugo.

(Foto: Lockheed Martin)

Nabava obalnih borbenih brodova dio je vladina programa modernizacije mornaričkih kapaciteta Saudijske Arabije SNEP II (Saudi Naval Expansion Program), a prodaju četiriju brodova odobrio je  američki State Departmenta još 2015. godine. Moguće naoružanje MMSC plovila uključuje sustave upravljanja borbom COMBATSS-21 s pet radara TRS-4D. Uključeno je također osam sustava za vertikalno lansiranje projektila MK-41 (dva sklopa od osam cijevi odnosno ukupno 16 po brodu) i 532 taktičke rakete RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM). Saudijska Arabija zatražila je dobavu lansera Harpoon, sustava namijenjenog bliskoj borbi (CIWS) MK-15 Mod 31 SeaRAM i topničkih sustava MK-75 76 mm OTO Melara.

Maja PTIĆ GRŽELJ, Domagoj VLAHOVIĆ