Vježba Udar 19 – demonstracija borbene spremnosti

Kroz vježbu Udar 19 provodi se nacionalna certifikacija deklariranih postrojbi, prije svega Mehanizirane satnije iz sastava motorizirane bojne Pauci koja će biti upućena u zadaću ojačane prednje prisutnosti u Litvu, te Motorizirane satnije iz sastava motorizirane bojne Vukovi, koja je dio Borbene grupe EU-a (EUBG)

Kad je ekipa Hrvatskog vojnika 1. listopada posjetila vojni poligon “Eugen Kvaternik” na Slunju, više od 600 pripadnika Hrvatske vojske, potpomognutih kolegama iz Poljske i ojačanih brojnim borbenim vozilima, užurbano se kretalo slunjskim poligonom te provodilo završne pripreme uoči provedbe vojne vježbe s bojnim gađanjem Udar 19.

Generalna proba samo što nije počela, a kako bi na Danu uvaženih gostiju sve proteklo onako kako je mjesecima prije isplanirano, generalnu probu pažljivo je nadzirao zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, koji je bio u ulozi direktora, odnosno časnika za provedbu vježbe (OCE). Brigada, naime, generira snage i nositelj je pripreme i obuke 2. HRVCON-a eFPBG-DEU za Litvu, koji će činiti pripadnici motorizirane bojne Pauci. Osim toga, Motorizirana satnija iz sastava motorizirane bojne Vukovi dio je Borbene grupe EU-a (EUBG), pa se ovom vježbom provodi i ocjenjivanje borbene spremnosti tih snaga za iduće zadaće.  

“Udar 19 glavna je vježba GMBR-a za ovu obučnu godinu. Ta vježba ima dva cilja – prvi je demonstracija borbene spremnosti postrojbe kroz provedbu združene napadne operacije s postrojbom poljske vojske. Drugi je cilj nacionalna certifikacija deklariranih postrojbi, prije svega Mehanizirane satnije iz sastava motorizirane bojne Pauci koja će biti upućena u zadaću ojačane prednje prisutnosti u Litvu, te Motorizirane satnije iz sastava motorizirane bojne Vukovi. U ovom integriranom bojištu u simuliranim uvjetima bit će prikazano usklađeno djelovanje kao integracija i upravljanje paljbom i manevrom,” objašnjava general Kundid. Kroz vježbu će biti prikazani i svi elementi borbene moći koji karakteriziraju borbeno spremnu postrojbu. Manevarskim postrojbama na terenu paljbenu potporu pružat će bitnica samohodnih Panzer haubica 2000, zatim bitnica haubica 122 mm D30, minobacači 120 mm, minobacači 82 mm, vod VBR-ova 122 mm i vod samohodnih minobacača 120 mm iz sastava poljske vojske.

Osim toga, bit će prikazana i sposobnost uklanjanja eksplozivnih naprava, kao i sposobnost dekontaminacije ljudi i borbenih vozila. Vježba Udar tradicionalno se provodi već sedam godina, no ovo je prvi put da je bilateralnog karaktera.

 

Četiri faze vježbe

“Dosad je vježba Udar bila isključivo nacionalna. Želimo ostvariti blisku suradnju s poljskom vojskom jer su i njezine mehanizirane brigade opremljene jednakim tipom borbenih vozila kao i naša Brigada. Isto tako, i mi odlazimo u Poljsku na zadaću ojačane prednje prisutnosti, gdje smo u sastavu američkih snaga s našom raketnom bitnicom pa je to poveznica između naših i njihovih oružanih snaga. Osim toga, uvijek je dobro da kao članica NATO saveza razvijamo sposobnost interoperabilnosti djelovanja naših snaga u međunarodnom okružju,” kaže general Kundid te dodaje da su Poljaci iznimno dobro obučeni i opremljeni.

“Došli su spremni za provedbu vježbe tako da su se vrlo lako i jednostavno integrirali u naš sastav i proveli sva zajednička uvježbavanja u zadnjih deset dana,” zaključuje direktor vježbe.

Iz Poljske su stigla 42 pripadnika 1. mehanizirane bojne 17. mehanizirane brigade jačine jednog voda. Na vježbi će imati ulogu topničke potpore, a u planskom procesu sudjelovali su od samog početka te su kroz Inicijalnu plansku konferenciju, Glavnu i Završnu plansku konferenciju te zajedničke radionice izradili svu plansku i obučnu dokumentaciju. Na vježbi Udar 19 namjenski organiziranim snagama u prostoru manevra zapovijeda zapovjednik mb Pauci bojnik Ivica Armanda, koji nam je objasnio tijek vježbe.

“Kroz četiri faze vježbe prikazat ćemo napad na zadane pozicije, a sam manevar odvijat će se na jednom glavnom i dvama pomoćnim pravcima. Pomoćnim pravcem provest ćemo oblikujuće operacije kako bismo stvorili preduvjete za uvođenje snaga na glavnini napada. U drugoj fazi operacije protuoklopom ćemo razbiti protivničku prednju crtu, a nakon toga uvodimo pomoćne smjerove napada i stvaramo uvjete za uvođenje glavnine snaga. One imaju zadaću ovladati protivničkim položajima i nakon završetka same operacije prijeći u operacije stabilnosti,” navodi bojnik Armanda. Budući da se kroz vježbu ocjenjuju dvije deklarirane sastavnice, snage koje odlaze za Litvu i snage EUBG-a, kompletan kontingent od ukupno 179 pripadnika sudjeluje na vježbi i ocjenjivanju. Bojnik Armanda govori nam da je od planiranja vježbe do završnog bojnog gađanja bio dug put.

 “Prije vježbe proveli smo sve potrebne radnje kako bismo pripadnike doveli do ovog stupnja obučenosti, da mogu provesti završno ocjenjivanje i da su spremni krenuti na izvršavanje zadaće u prostor razmještaja. Generiranje snaga počelo je prije godinu dana. Kroz to smo vrijeme u prvoj fazi obuke svladali sve temeljne vojne vještine, a nakon toga specijalističke zadaće. Počeli smo s desetinskom obukom, proveli sva bojna gađanja i nakon toga uslijedila je vodna obuka, zatim vodno gađanje, ocjenjivanje vodova pa ocjenjivanje satnije, a sam završetak vježba je s bojnim gađanjem, koja je kruna svake obuke. Ove su snage sudjelovale i na vježbi Immediate Response, gdje su dokazale sposobnost integracije s drugim vojskama partnerima,” kaže bojnik Armanda. Što se tiče sudjelovanja pripadnika poljske vojske na vježbi Udar 19, prema riječima zapovjednika namjenski organiziranih snaga, to je upravo onaj element koji je našim snagama nužan kako bi ojačale svoju brzinu i probojnost.

Da su se pripadnici poljske vojske izvrsno snašli na slunjskom poligonu i integrirali s našim snagama, potvrđuje i zapovjednik njihova voda natporučnik Piotr Jaworski.

Natporučnik Piotr Jaworski

“Ovdje su ukupno 42 vojnika i 13 vozila. Na Slunj smo stigli 22. rujna, a hrvatski vojnici pomogli su nam da se smjestimo i pripremimo za vježbu. Imali smo sigurnosni brifing te se potom upoznavali s tehničkim mogućnostima Patrije i M-ATV vozila, kao i osobnim naoružanjem koje koristimo,” opisuje boravak na Slunju natporučnik Jaworski. Na poligonu je provedeno i zajedničko natjecanje iz instinktivnog gađanja na kojem je pobijedio pripadnik Hrvatske vojske.

“Naš je pripadnik osvojio treće mjesto. Ipak su vaši vojnici bili na domaćem terenu,” smije se natporučnik Jaworski. Dodaje kako je njegovim vojnicima ovo prvi boravak na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” te ističe kako mu je iznimno drago što mogu sudjelovati na vježbi Udar.

“Danas smo proveli generalnu probu s bojnim gađanjem i iznimno sam zadovoljan našim sudjelovanjem. Bili smo sinkronizirani u zajedničkom djelovanju te smo stekli neke nove vještine i nova iskustva,” zaključuje natporučnik Jaworski.

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt