Vojna tehnika: novosti

Zamjena za klasu Sauro

Fincantieri je 11. siječnja službenom svečanošću počeo gradnju prve od dviju podmornica U 212 NFS namijenjenih talijanskoj mornarici. U skladu s ugovorom potpisanim u veljači 2021., plovilo se gradi u brodogradilištu Muggiano u La Speziji, pri čemu Fincantieri djeluje kao primarni nositelj ugovora. Prema navodima brodograditelja, ukupna vrijednost ugovora za prva dva plovila, uključujući logističku potporu, iznosi 1,35 milijardi eura. Ugovor također sadrži opciju gradnje dodatnih dviju plovnih jedinica. Isporuke prvih dvaju plovila predviđene su za 2027. i 2029. godinu, a sva četiri trebala bi zamijeniti četiri podmornice klase Sauro čiji se operativni vijek bliži kraju.

Projekt je evolucija njemačkog dizajna Type 212A pa ga Talijani provode u suradnji s njemačkom brodograđevnom grupom ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Talijanska ratna mornarica već raspolaže četirima podmornicama klase Todaro koje također proizlaze iz istog koncepta, pa će i U 212 NFS najvjerojatnije pripadati toj klasi. Podmornice će biti namijenjene za različite zadaće: i za potrebe Italije, i za kolektivnu obranu u okviru NATO-a te Europske unije. Zadaće se kreću od isključivo vojnih do onih koje se odnose na slobodu plovidbe, borbu protiv pirata, osiguranje sustava opskrbe energijom, provedbu međunarodnog prava, borbu protiv terorizma, obranu vanjskih granica i očuvanje pomorske infrastrukture.

Maja PTIĆ GRŽELJ (Foto: Fincantieri)


Nakon fregata i korvete?

Francuska ministrica obrane Florence Parly i njezin grčki kolega Nikolaos Panagiotopoulos posjetili su 13. siječnja brodogradilište francuskog Naval Groupa u Lorientu. Tijekom obilaska brodogradilišta specijaliziranog za gradnju površinskih borbenih plovila, dužnosnici su razgledali tri broda u različitim fazama gradnje: prvu fregatu FDI (Frégate de Défense et d’Intervention, na fotografiji) za Francusku te dvije korvete Gowind za Ujedinjene Arapske Emirate.

Kako piše portal Naval News, tijekom posjeta nije bilo novih najava u vezi s nabavom francuskih plovila za Grčku. Podsjećamo da su grčke vlasti objavile 11. prosinca 2021. da su odabrale francusku ponudu fregata FDI za obnovu svoje flote. Objava je uslijedila nakon potpisivanja tripartitnog Memoranduma o razumijevanju 28. rujna u kojem su sudjelovali Ministarstvo obrane Grčke, Naval Group i MBDA. Predviđena je nabava triju FDI HN fregata uz mogućnost još jedne, a sve bi trebale biti izgrađene u Lorientu. U međuvremenu je SAD poboljšao ponudu Lockheed Martinovih fregata baziranih na klasi odobalnih borbenih brodova Freedom, no čini se da nije uspio.

Ministrica Parly izjavila je da bi ugovor uskoro trebao stupiti na snagu (krajem siječnja / početkom veljače). Prema saznanjima Naval Newsa, o toj se temi trenutačno raspravlja u grčkom parlamentu, no to bi trebala biti samo formalnost. Dogovor će biti službeno objavljen do sredine veljače.

Kad je riječ o ponudi korveta za Grčku, Naval Group se, predlažući Gowind, natječe protiv talijanskog Fincantierija (koji predlaže dizajn temeljen na klasi Doha) i nizozemskog brodogradilišta Damen (koje predlaže svoj dizajn SIGMA 10514). Lockheed Martin mogao bi pokušati još jednom, ponovno s konceptom koji proizlazi iz klase Freedom.

Maja PTIĆ GRŽELJ (Foto: Naval Group)


Južnokorejska nova plovila

Brodogradilište južnokorejske tvrtke Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) u gradu Okpu počelo je gradnju drugog plovila serije II dizelsko-električnih podmornica oznake KSS-III za domaću ratnu mornaricu. Podmornice će imati poboljšane sposobnosti i biti opremljene litijskim baterijama domaće proizvodnje koje pohranjuju znatno više energije od olovnih. Tu su i napredni sonarni i oružni sustavi. Podmornice su dizajnirane za poboljšane sposobnosti otkrivanja ciljeva, preživljavanja te povećanje doplova u odnosu na seriju I, koja ima tri plovila. Pretpostavlja se kako će seriju II također činiti tri plovila koja će postupno zamijeniti manje podmornice klase Chang Bogo.

Korejski brodograditelj Samkang M&T objavio je 4. siječnja da je dobio ugovor za gradnju fregate FFX serije III (klasa Ulsan Batch III) istisnine 3500 tona. Ugovor je dodijelila državna agencija DAPA, a vrijedan je oko 27,8 milijuna dolara. Spomenuta fregata samo je jedna od ukupno šest planiranih u toj klasi. Inače, ugovor za “idejni dizajn klase Ulsan Batch III”, kao i ugovor za “detaljni dizajn i izgradnju” prvog broda dobila je tvrtka Hyundai Heavy Industries.

Maja PTIĆ GRŽELJ (Foto: ROK Navy)


Početak gradnje Constellationa ove godine

Kapetan bojnog broda Kevin Smith, inače voditelj programa (PMS 515) izgradnje američkih fregata klase Constellation, iznio je najnovije informacije o programu tijekom Nacionalnog simpozija Udruge površinske mornarice održanog od 11. do 13. siječnja u Washingtonu. Naglasio je da će klasu Constellation primarno činiti fregate namijenjene protupodmorničkom djelovanju, a ne razarač, te da ne treba očekivati da nose naoružanje jednako onom na razaraču klase Arleigh Burke. Istaknuo je, međutim, da će nove fregate rasteretiti te razarače izvršavanjem misija pratnje.

Kapetan bojnog broda Smith izjavio je da je program, čija je realizacija dodijeljena talijansko-američkoj tvrtki Fincantieri Marinette Marine još u travnju 2020., trenutačno u fazi projektiranja i pripreme radioničke dokumentacije. Naglasio je da se ne radi samo na primarnim komponentama broda kao što je borbeni sustav AEGIS Baseline 10 već i na brodskim podsustavima kao što je električna infrastruktura, cjevovodi, sustavi za gašenje požara i dr.

Dosad su imenovana prva tri broda u klasi: Constellation (FFG-62), Congress (FFG-63) i Chesapeake (FFG-64). Fincantieri je potpuno osigurao ugovor za gradnju prvih dvaju, a treći je brod još uvijek opcija koja će biti razmatrana ove fiskalne godine (2022.). Što se tiče vremenskog okvira projekta, trenutačni je plan za 2022. godinu: dovršavanje projektiranja i pripreme radioničke dokumentacije namijenjene cjelokupnoj klasi; početak gradnje osnovnih konstruktivnih elemenata prve fregate; nastavak razvoja te integracija borbenog sustava AEGIS; dovršavanje projekata kapitalnog ulaganja u Fincantierijeva brodogradilišta; nastavak razvoja kopnenog inženjerskog pogona za razvoj propulzije plovila.

Maja PTIĆ GRŽELJ (Ilustracija: US Navy)


Laser na Strykerima

Portal Defense News objavio je sredinom siječnja da će Američka kopnena vojska biti spremna za prihvat dvaju novih borbenih vozila Stryker opremljenih laserskim sustavom snage 50 kW. Prema informacijama iz Ureda za brze sposobnosti i kritične tehnologije (RCCTO), sustavi će u rujnu ove godine biti dopremljeni postrojbi u središtu Fort Sill u Oklahomi. Laser je označen kao manevarski PZO sustav usmjerene energije kratkog dometa, a Amerikanci su ga nazvali Guardian. Nakon testiranja prvog prototipa prošle godine u Novom Meksiku (protiv besposadnih letjelica, projektila, topova i minobacača), odlučeno je da će početkom ove godine proći još testiranja. Sredinom 2019. za razvoj prvih prototipova sustava odabrana je tvrtka Kord Technologies, koja je zatim u svrhu izrade laserskog modula inicirala natjecanje među tvrtkama Northrop Grumman i Raytheon Technologies. Zbog tehničkih poteškoća Northrop je “izgubio bitku” pa je izbor pao na sustav laserskog modula tvrtke Raytheon Technologies, koja je zahvaljujući tomu dobila ugovor vrijedan 123 milijuna dolara. Međutim, kako se laserski sustav smatra ključnim oružjem budućnosti za borbu protiv prijetnji kao što su besposadne letjelice, očekuje se objavljivanje još jednog natječaja za glavnog izvođača prototipova laserskog modula. Odluči li se Američka vojska za taj potez, “u igru” se uključuje i Lockheed Martin.

Janja MARIJANOVIĆ (Foto: Kord Technologies / Twitter)


Više Jastrebova na Filipinima

Filipinski ministar obrane Delfin Lorenzana potvrdio je 16. siječnja kupnju 32 nova helikoptera Black Hawk. Riječ je o letjelicama inačice S-70i koje se proizvode u poljskoj tvornici PZL Mielec, podružnici američkog Lockheed Martina. Kako je istaknuo u poruci na Facebooku, Filipini će za nabavu odvojiti više od 620 milijuna dolara, a dostava će biti obavljena od 2023. do 2026. u nekoliko serija. Iako je riječ o helikopterima Filipinskog ratnog zrakoplovstva, ministar je istaknuo da će imati ulogu u humanitarnoj pomoći te odgovorima na katastrofe. “Nedostatak transportnih aviona i helikoptera nikad nije bio toliko istaknut kao tijekom pandemije te nakon tajfuna Odette,” napisao je Lorenzana, aludirajući potonjim na nepogodu koja je pogodila otočje u prosincu 2021. te prouzročila više od 400 ljudskih žrtava. Filipini su već kupili 16 helikoptera Black Hawk, također u inačici S-70i. Njihova je dostava završila prošle godine i tako se zahuktao proces zamjene flote starih letjelica UH-1H Huey.

Domagoj VLAHOVIĆ (Foto: Philippine Air Force / Twitter)


Tanzanijska premijera dvocijevnih jurišnih pušaka

Mimohod Tanzanijskih narodnih obrambenih snaga (TPDF) 12. siječnja u Zanzibaru u povodu obljetnice Zanzibarske revolucije privukao je pozornost vojnih analitičara. Naime, kako je primijetio i priopćio Jane’s, pripadnici jedne od specijalnih postrojbi nosili su dvocijevne jurišne puške. Time bi ta vojska postala prva u svijetu koja je uvela takvo oružje u operativnu uporabu. Puška Gilboa DBR Snake proizvod je izraelske tvrtke Silver Shadow i kombinacija je operativnih mehanizama dviju pušaka kalibra 5,56 x 45 u konfiguraciji AR-15. Puni se iz dva spojena standardna spremnika. Brošura tvrtke navodi da je masa oružja 5,15 kg bez spremnika, a ukupna duljina 850 mm. Vojnička inačica opremljena je jednim okidačem, a civilni modeli koji se prodaju u Americi imaju dva okidača.

Domagoj VLAHOVIĆ (Foto: The United Republic of Tanzania / President’s Official Website)