Vratili smo Hrvatskoj vojsci pobjednički sjaj

Razgovarali smo s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom obrane Damirom Krstičevićem

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 28. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske razgovarali smo s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom obrane Damirom Krstičevićem koji se osvrnuo na aktualne događaje u Hrvatskoj vojsci – ulaganje u modernizaciju opreme i jačanje sposobnosti, ustrojavanje novih središta i zapovjedništava te 10 godina članstva Republike Hrvatske u NATO-u.

Hrvatska vojska slavi 28 godina. Kakva je danas?

Hrvatska vojska potekla je iz Domovinskog rata, a danas je respektabilna, moderna snaga koju saveznici cijene. Od početka mandata ove Vlade obnovili smo Hrvatsku vojsku i vratili joj pobjednički sjaj iz Domovinskog rata. Sustavno radimo na poboljšanju uvjeta za naše pripadnike, koji su svojim zalaganjem za domovinu to zaista zaslužili, ulažemo i u modernizaciju i jačanje sposobnosti. Drago mi je što smo osnažili vezu Hrvatske vojske s narodom, koja je stvorena još u Domovinskom ratu. Obilježavamo naše obljetnice na trgovima zajedno s građanima i pomažemo u borbi s elementarnim nepogodama. Uvijek smo na raspolaganju našim građanima.

Nakon 28 godina avion MiG-21 Rudolfa Perešina vraćen je u Hrvatsku. Koliko dugo ste radili na njegovu povratku?

Prije svega, moram istaknuti kako sam neizmjerno sretan što je avion Rudolfa Perešina vraćen u domovinu. Iznimno mi je drago i ponosan sam što je ova Vlada to uspjela napraviti. To je trajna uspomena na junaka Domovinskog rata pilota Rudolfa Perešina, koji je svojim herojskim činom zadivio Hrvatsku i svijet, te ujedno i snažna poruka mladim naraštajima pilota. U protekle dvije i pol godine intenzivno smo radili na povratku aviona. I vojna i obrambena diplomacija vrlo su tiho i sustavno na svim razinama radile na tome. S austrijskim kolegom ministrom imao sam službene sastanke i u Zagrebu i u Beču prilikom uzvratnih bilateralnih posjeta i razgovarali smo o tome.

Danas, nakon 28 godina, avion je u svojoj domovini, a u čast Rudiju izložili smo ga ispred Ministarstva i svakodnevno ga obilaze brojni građani. Njegov MiG jedan je od simbola borbe hrvatskog naroda za samostalnost, a povratak tog aviona u Hrvatsku ima za našu zemlju nemjerljivu vrijednost. Snažna poruka Perešina, koji se usudio reći da je Hrvat i da ne može i neće pucati na svoj narod, trajno će ostati zabilježena.

Republika Hrvatska nabavila je nedavno šest besposadnih letjelica. Što takvi sustavi znače za Hrvatsku vojsku i u kojoj je fazi ustrojavanje Središta za besposadne zrakoplovne sustave sa zapovjedništvom u Puli?

Idemo ukorak s vremenom, ulažemo u nove tehnologije i prilagođavamo se novim izazovima. Važno je da je Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti adekvatno opremljena. Drago mi je što su novi besposadni sustavi nabavljeni sredstvima europskih fondova, a zajedno će ih koristiti Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo obrane. Europskim novcem jačamo gospodarstvo i ulažemo u nove sposobnosti Hrvatske vojske. Nabavom tog modernog sustava Republika Hrvatska, ponovno nakon Domovinskog rata, dobiva sposobnosti besposadnog izviđanja iz zraka. Novi besposadni sustav ima širok spektar namjene u sustavu domovinske sigurnosti. Učinkovit je u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja s velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice.

Što se tiče ustrojavanja novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, to je značajna novost u razvoju Hrvatske vojske kojom unapređujemo njezine postojeće sposobnosti izviđanja i nadzora teritorija Republike Hrvatske iz zraka.

Koji su daljnji planovi?

Za iduće razdoblje postavili smo tri strateška cilja: ustrojavanje novog Središta za razvoj vođa “Marko Babić” u Udbini, Zapovjedništva za kibernetički prostor te Središta za besposadne zrakoplovne sustave u Puli.

Po uzoru na Šepurine iz Domovinskog rata, u Udbini ćemo ustrojiti Središte za razvoj vođa “Marko Babić”. Novo središte nastaje na tradiciji i duhu obuke vođa koja je provođena tijekom Domovinskog rata. Cilj je razvijati i jačati sposobnosti dočasnika i časnika Hrvatske vojske, unaprijediti vođenje i zapovijedanje te stvoriti visokomotivirane, obučene i kompetentne vođe i instruktore na početnim dočasničkim i časničkim dužnostima u okviru daljnjeg razvoja i potreba Hrvatske vojske. Drago mi je što će se završna hodnja u duljini oko 100 kilometara održati od Udbine do Knina. Svečana promocija Središta bit će ove jeseni na Kninskoj tvrđavi, simbolu pobjede u Domovinskom ratu.

Ustrojavanjem Zapovjedništva za kibernetički prostor razvijamo i integriramo sposobnost zaštite i obrane u kibernetičkom prostoru.

Zadovoljstvo mi je najaviti da smo donijeli odluku kako će se od ove jeseni prisega kadeta Hrvatskog vojnog učilišta održavati u Kninu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu. Povezujemo budućnost Hrvatske vojske − kadete − s tradicijom i gradovima simbolima Domovinskog rata − Kninom i Vukovarom.

Akademsku godinu kadeti će početi u Kninu, simbolu pobjede, polaganjem svečane prisege, a završiti svečanom promocijom u Vukovaru, gradu heroju. Ta mjesta daju posebnu dimenziju budućim časnicima Hrvatske vojske.

Kruna mandata bit će 2020. godine, kad ćemo razmjestiti cijelu inženjerijsku bojnu u Vukovar. Grad Heroj gravitacijsko je središte Republike Hrvatske i Hrvatske vojske. Iznimno sam ponosan što smo u mandatu ove Vlade otvorili vojarnu i vratili pobjedničku Hrvatsku vojsku u Vukovar.

Na teritoriju Republike Hrvatske provodi se tijekom svibnja i lipnja međunarodna vojna vježba Immediate Response. Hrvatska vojska godinama sudjeluje na toj vježbi u organizaciji Zapovjedništva američkih snaga za Europu. No, ove godine na vježbi sudjeluje rekordan broj zemalja. Koje su još specifičnosti vježbe Immediate Response 19 u odnosu na one prethodnih godina?

Drago mi je što Hrvatska vojska održava kontinuitet uvježbavanja i izvrsne suradnje s partnerima i saveznicima. Nakon uspješno provedene najsloženije vježbe Hrvatske vojske od Domovinskog rata Velebit 18 – Združena snaga, ove godine, kad Republika Hrvatska obilježava deset godina članstva u NATO savezu, provodi se velika međunarodna vojna vježba Immediate Response 19. Hrvatska uz Sloveniju i Mađarsku sudjeluje kao suorganizator i jedan od domaćina vježbe, koja se provodi na teritoriju tih triju zemalja. Težišni je cilj uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Hrvatskoj vojsci dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta.

Na vježbi sudjeluje oko 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, SAD-a, Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litve, Sjeverne Makedonije, Kosova, Italije i Njemačke.

Republika Hrvatska ove godine obilježava deset godina članstva u NATO-u. Možete li se osvrnuti na naše sudjelovanje u Savezu?

Hrvatska je u ovih deset godina pokazala kako je vjerodostojan i pouzdan saveznik, a hrvatski vojnik brend prepoznat u međunarodnom okruženju. Sigurnost, pa tako i članstvo u najmoćnijem vojnom savezu ima cijenu, ali korist je višestruka. Članstvo u NATO-u jamstvo je kako nikad više nećemo proživljavati strahote i razaranja iz Domovinskog rata.

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” ustrojeno je Multinacionalno središte za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija. Što to znači za Hrvatsku vojsku?

Republika Hrvatska preuzela je NATO-ov Cilj sposobnosti koji predstavlja razvoj zračne sastavnice specijalnih snaga. Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Bugarska sudjeluju u Multinacionalnom središtu za obuku helikopterskih posada za specijalne zračne snage sa sjedištem u Zemuniku. Hrvatska je prepoznata od NATO-a i uvjeren sam kako će naši pripadnici uspješno surađivati s kolegama.

Svrha Središta je obučiti kroz teorijsku i letačku obuku posade višenamjenskog helikoptera za provedbu nekonvencionalnih zadaća zračnih snaga. U budućnosti očekujemo da Zemunik postane novi NATO-ov Centar izvrsnosti.

Kako je zaživio sustav domovinske sigurnosti i u čemu se pokazao važnim za Republiku Hrvatsku?

Nedavno provedena međuresorna vježba Sigurnost 19 pokazala je sustav domovinske sigurnosti na djelu. Izgradili smo sustav koji počiva na partnerstvu za sigurnost, odnosno zajedništvu, združenom djelovanju i sinergiji svih sastavnica sustava, lokalne zajednice i građana. Sustav domovinske sigurnosti svakog od nas čini boljim, koordinacija je bolja, reagiramo brže. Jedino se kroz sustav, uz zajedništvo, možemo nositi sa svim sigurnosnim ugrozama.

Osnovana je Zaklada vojne solidarnosti i ova je godina proglašena godinom solidarnosti. Zašto je Zaklada važna za sve zaposlenike MORH-a i Hrvatske vojske?

Nakon 27 godina Hrvatska vojska dobila je Zakladu vojne solidarnosti. Svrha Zaklade je promicanje humanitarnog djelovanja i potpore djelatnicima Ministarstva obrane i pripadnicima Hrvatske vojske kod svih oblika stradavanja i ugrožavanja njihova socijalnog statusa. Osnovana je s ciljem pružanja financijske pomoći za liječenje stradalih i teško oboljelih zaposlenika i članova njihove uže obitelji, pružanja financijske pomoći članovima obitelji poginulih i umrlih zaposlenika.

Nastavlja li se operativni razmještaj Hrvatske vojske i u koje gradove? Planira li se nastavak ulaganja u infrastrukturu te poboljšanje uvjeta života i rada hrvatskih vojnika?

Od početka mandata predano radimo na poboljšanju standarda pripadnika Hrvatske vojske. Zahvaljujući povećanju obrambenog proračuna poboljšali smo uvjete života i rada u vojarnama, obnovili smještajne kapacitete i otvorili nove vojarne te osigurali sigurnost zaposlenja za naše pripadnike. Svaka kuna uložena je namjenski kako bi našem vojniku, dočasniku i časniku bilo bolje. Hrvatskom vojniku vratili smo ponos i dostojanstvo kakvo je imao u Domovinskom ratu. Sukladno novom operativnom rasporedu realizirali smo povratak postrojbi Hrvatske vojske u gradove Sinj, Vukovar, Ploče i Varaždin kako bi vojnici bili bliže svojim obiteljima, ali i kako bi poboljšali kvalitetu života i rada. Za ovu jesen planirano je svečano otvorenje vojarne u Puli. Iznimno je važno što smo zakonom omogućili sigurnost zaposlenja za vojnike, i tako nakon isteka prvog ugovora za vojnike na određeno vrijeme omogućili potpisivanje drugog ugovora za vojnike na neodređeno vrijeme. Sustavno nastavljamo modernizirati i jačati Hrvatsku vojsku.

Kakva je situacija s procesom nabave borbenih aviona i višenamjenskih helikoptera Black Hawk?

Vlada je odlučna u rješavanju strateškog pitanja nabave borbenih zrakoplova i razgovaramo sa zainteresiranim stranama − Sjedinjenim Američkim Državama i Švedskom. Smatramo da je borbeno zrakoplovstvo potrebno Hrvatskoj i njezinim budućim generacijama te želimo najbolju opciju. Očekujemo da se donacija dvaju novih helikoptera Black Hawk u vrijednosti od 350 milijuna kuna realizira u iduće dvije godine.


Ponosan sam na svakog hrvatskog vojnika, koji časno predstavlja našu domovinu

”Povodom 28. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske čestitam svim pripadnicama i pripadnicima i želim im zahvaliti na svemu što čine za našu domovinu. Ponosan sam na svakog hrvatskog vojnika, koji časno predstavlja našu Hrvatsku u zemlji i svijetu. Mladi hrvatski vojnici nasljednici su hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i ponos domovine. Profesionalnost i humanost hrvatskog vojnika prepoznali su naši građani, kao i partneri i saveznici“

 

Martina Butorac

Foto: Josip Kopi, Tomislav Brandt