”Zadovoljstvo u radu utječe na spremnost postrojbe“

Vojnik Antonio Dragaš, narednik Ivan Paleka, nadnarednik-vojni specijalist Tomislav Turkalj, vojnik Ante Granić, skupnik Domagoj Ranogajec, vojnik Stjepan Madunić i nadnarednik Ivica Jurišić, najbolji su vojnici i dočasnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za siječanj, veljaču, svibanj i lipanj

Najboljim vojnicima i dočasnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za siječanj, veljaču, svibanj i lipanj 2020. zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec sa suradnicima uručio je pohvalnice i čestitao za iskazanu izvrsnost u provedbi zadaća, promicanje profesionalizma i samoinicijativnost te predanu i časnu službu.

Najbolji vojnici i dočasnici HRZ-a za siječanj: vojnik Antonio Dragaš i nadnarednik Ivan Paleka iz 93. krila, za veljaču: nadnarednik-vojni specijalist Tomislav Turkalj iz bojne Zračnog motrenja i navođenja, za svibanj: vojnik Ante Granić i skupnik Domagoj Ranogajec iz 91. krila, za lipanj: vojnik Stjepan  Madunić iz bojne Zračnog motrenja i navođenja i nadnarednik Ivica Jurišić iz Središte za obuku  HRZ-a ”Rudolf  Perešin“. Brigadni general Križanec pritom je istaknuo važnost dostizanja stupnja izvrsnosti u radu te njegova održanja te naveo kako je dodjela pohvala za rad motivacija ostalim pripadnicima  HRZ-a da teže k istom. Napomenuo je također kako se treba ugledati na uzore koji potiču ostale da daju svoj maksimum u svakodnevnom radu i međusobnom odnosu. Zapovjednik HRZ-a zahvalio je svima na doprinosu i rezultatima iza kojih stoji velik trud i znanje te napomenuo da i dalje potiču svoje radne kolege u cilju dostizanja izvrsnosti jer zadovoljstvo u radu utječe na spremnost postrojbe.

U ime pohvaljenih vojnika i dočasnika nadnarednik-vojni specijalist Turkalj istaknuo je važnost skupine i kohezije tima u provedbi zadaća.

Vojnik Antonio  Dragaš, zrakoplovni mehaničar, pokazao je samoinicijativu i pomogao starijim kolegama da stignu na vrijeme odraditi dvogodišnje i šestogodišnje preglede na izbacivim sjedalima te njihovu osposobljavanju za ugradnju na avion PC-9(M). Ovaj dio posla obavio je vrlo savjesno i kvalitetno uz iskazivanje velikog interesa za stjecanjem novih saznanja i sposobnosti te želju i iznimnu volju za rad.

Nadnarednik Ivan  Paleka, zrakoplovni mehaničar, svojim predanim i besprijekornim radom kao i nazočnošću na radovima kao kontrolor ulijeva povjerenje i sigurnost mlađim, a i starijim kolegama, što ga čini važnom karikom u lancu održavanja aviona. Tijekom mjeseca planirao je i provodio obuku mladih tehničara za prvi i drugi stupanj održavanja te vodio praktičnu nastavu s učenicima Srednje tehničke škole koji se nalaze na praktičnoj nastavi u eskadrili aviona.

Nadnarednik-vojni specijalist Tomislav Turkalj, radarski tehničar, iskazao se tijekom radova na radarskom sustavu FPS-117 na RP Učka tijekom veljače jer je riječ o iznimno kompleksnom zahvatu koji se može kvalificirati kao najviši i najkompleksniji stupanj (3. stupanj) održavanja, koji djelatnici bZMIN do sada nikad nisu provodili. Svojim znanjem i iskustvom kao i pokretačkom snagom za cijeli, za tu priliku, formirani tim uspjeli su provesti radove  u najkraćem mogućem vremenu i ostvariti znatnu uštedu sredstava.

Vojniku Anti Graniću, zrakoplovnom mehaničaru, dodatna dužnost logističkog skrbnika satnije dodijeljena je nakon pokazanih rezultata u radu tijekom poslova nabave i transporta pričuvnih i drugih dijelova potrebnih za održavanje helikoptera Mi-171 Sh između postrojbi 91. krila smještenih na Plesu  i 194. EVH smještene u Lučkom što povećava, ubrzava i dodatno unapređuje efikasnost logistike 194. EVH.

Skupnik Domagoj Ranogajec, zrakoplovni tehničar, tijekom svibnja završio je s izvrsnim uspjehom ”zemaljski“ dio obuke za zrakoplovnog tehničara-letača na helikopteru Mi-171Sh koji uključuje prijeletni, međuletne i poslijeletne preglede helikoptera te poznavanje rada helikopterskih sustava. Posebno treba uzeti u obzir trud uložen u svladavanje dodatnih specijalnosti po zrakoplovu i motoru (ZIM)  i desantno-transportnoj opremi (DTO) kako bi se mogla steći navedena specijalnost tehničara- letača.

Vojnik Stjepan  Madunić, radarski mehaničar, za vrijeme proteklog tehničkog preventivnog pregleda na radaru FPS 117 iskoristio je iznimnu priliku da, pomažući i učeći od najboljih i najiskusnijih radarskih tehniča, stekne znanja i iskustva koja će mu pomoći u daljnjem radu i razvoju. Tijekom lipnja dao je velik doprinos tijekom krčenja suhe trave i granja uređujući protupožarni pojas na položaju Kozjak kako bi što spremnije i uz minimalan rizik od požara dočekali i prošli PP sezonu.

Nadnarednik Ivica  Jurišić, zapovjednik desetine i prvi dočasnik voda, posebno se iskazao svojim angažmanom oko planiranja i provedbe svečanosti dodjele letačkog znaka pilota HRZ-a 24. naraštaju. Nemjerljiv je i njegov dugogodišnji doprinos u održavanju i uređenju objekta broj 2 u kojem primarno borave vojnici na specijalističkoj vojnoj obuci, ali i mnogi drugi djelatnici OSRH koji dolaze u vojarnu ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Svojim entuzijazmom i pozitivnim stavom utječe da i drugi ulože dodatne napore u obavljanje svakodnevnih zadaća.

Tekst: OJI HRZ-a

Foto: OJI HRZ-a