Zajednička metodsko-pokazna vježba HRM-a i HKoV-a

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske kopnene vojske sudjelovali su od 19. do 22. veljače na metodsko-pokaznoj vježbi Ukrcaj tenkova i borbenih vozila pješaštva na brodove HRM-a, koja se provodila u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” i u Kaštelanskom zaljevu.

Flotila HRM-a sudjelovala je s desantnim brodovima minopolagačima “Cetina” i “Krka”, ali u središtu vježbe bila je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada s tenkovima M-84 (tenkovska bojna Kune) te BVP-ovima (mehanizirana bojna Sokolovi).

Posade oklopnih vozila uvježbavale su ukrcaj i iskrcaj vozila, dok su posade brodova uvježbavale plovidbu s ukrcanim teretom. Tijekom dana na desantne brodove minopolagače ukrcana su četiri tenka M-84 i četiri BVP-a, a procedure su ponovljene i u noćnim uvjetima.

Iako naizgled rutinski, ukrcaj odnosno iskrcaj vozila u navedenim uvjetima složen je postupak, posebno kad je riječ o tenkovima. Posade brodova i borbenih vozila i ovaj su put pokazale visok stupanj obučenosti i spremnosti za suočavanje s različitim izazovima u provedbi zadaća.

Tekst i fotografije: Flotila HRM-a