“Zajedno smo jači i spremniji”

“Sigurnosne ugroze današnjice takve su da na njih niti jedna zemlja ne može odgovoriti sama. Zato nam je, osim razvoja vlastitih sposobnosti, jednako važna i izgradnja partnerstva s drugim zemljama, a Američko-jadranska povelja pravi je primjer istinskog partnerstva,” rekao je ministar Krstičević na sastanku ministara obrane članica Američko-jadranske povelje. Uoči tog sastanka održao je bilateralni sastanak s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom

Povodom službenog posjeta ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država Jamesa Mattisa Republici Hrvatskoj, u Zagrebu je 13. srpnja održan Posebni sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje kojim su predsjedali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević te ministar obrane Crne Gore, trenutačne predsjedateljice Američko-jadranske povelje, Predrag Bošković.

Uz njih, u Hrvatskoj su se okupili i ostali ministri obrane i visoki predstavnici zemalja članica Američko-jadranske povelje – ministrica obrane Albanije Olta Xhaçka i ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš te potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Makedonije Radmila Šekerinska-Jankovska, kao i visoki predstavnici zemalja promatrača – potpredsjednik kosovske Vlade Enver Hoxhaj, ministar sigurnosnih snaga Kosova Rrustem Berisha te ministrica obrane Slovenije Andreja Katič. Ministar Krstičević u uvodnom je obraćanju naglasio važnost Američko-jadranske povelje. Istaknuo je kako je riječ o inicijativi koja ispunjava svoju svrhu i polako uvodi sve zemlje jugoistočne Europe u najuspješniji savez u povijesti. “Sigurnosne ugroze današnjice takve su da na njih niti jedna zemlja ne može odgovoriti sama. Zato nam je, osim razvoja vlastitih sposobnosti, jednako važna i izgradnja partnerstva s drugim državama, a Američko-jadranska povelja pravi je primjer istinskog partnerstva,” rekao je ministar Krstičević. Istaknuo je da hrvatski vojnici na terenu jasno pokazuju što znači biti predan i odgovoran saveznik. Ministar Krstičević u uvodnom je govoru zahvalio i Sjedinjenim Američkim Državama na kontinuiranoj potpori: “Na području sigurnosti i obrane oduvijek smo učili i želimo učiti samo od najboljih. Nadamo se da će naši doprinosi uvijek biti cijenjeni, odnosno da nikad neće biti uzeti ‘zdravo za gotovo’.”

Ministar Mattis poručio je: “Ovdje sam kako bih iskazao predanost SAD-a sigurnosti i stabilnosti jugoistočne Europe.” Istaknuo je kako oružane snage mnogih članica pružaju potporu u vrlo važnim misijama širom svijeta te u koaliciji protiv Islamske države u Iraku i Siriji. “Nastavljamo podupirati politiku otvorenih vrata NATO-a te sposobnost svake od članica da odabere vlastiti put na regionalnoj i globalnoj razini, bilo u okviru NATO-a ili EU-a. Povijest dokazuje da smo snažniji ako zajednički radimo na obrani zajedničkih demokratskih vrijednosti i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima,” rekao je američki ministar obrane.

Tijekom sastanka ministri obrane i visoki predstavnici Američko-jadranske povelje raspravljali su o trenutačnom stanju i koracima koje je potrebno poduzeti u cilju ubrzanja integracije preostalih zemalja aspirantica iz jugoistočne Europe u NATO, sigurnosnoj situaciji u regiji te pravednijoj raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između SAD-a i Europe. Ministar Krstičević naglasio je veliku važnost sastanka ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu jugoistočnu Europu, što potvrđuje i nazočnost ministra Mattisa kao izraz predanosti Sjedinjenih Američkih Država području jugoistočne Europe. “Hrvatska je predana i odgovorna članica NATO saveza, čemu u prilog govori naš dugogodišnji doprinos stabilizaciji stanja u Afganistanu, na Kosovu, a sad i naš angažman u Poljskoj i Litvi u sklopu NATO-ove ojačane prednje prisutnosti. Uz međunarodni angažman, velik dio odgovornosti imamo i prema našim partnerima iz jugoistočnog susjedstva, s kojima ćemo nastaviti njegovati usku sigurnosno-obrambenu suradnju. Američko-jadranska povelja oduvijek je bila kruna naše regionalne suradnje i cilj nam je tu suradnju nastaviti koliko god bude potrebno,” zaključio je ministar Krstičević.

Uoči Posebnog sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje ministri Krstičević i Mattis održali su bilateralni sastanak. Ministar Krstičević izrazio je tom prilikom zadovoljstvo posjetom ministra Mattisa te istaknuo: “Čast mi je što je američki ministar obrane posjetio Hrvatsku. To je potvrda partnerstva i prijateljstva Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske. SAD ostaje naš najvažniji strateški partner u području sigurnosti i obrane, a NATO temelj naše sigurnosti.” Ministar Krstičević zahvalio je također ministru Mattisu na donacijama koje su uvelike povećale hrvatske obrambene sposobnosti.

“Budite uvjereni da će u znatnoj mjeri biti upotrijebljene za ostvarenje naših zajedničkih ciljeva,” poručio je.

Ministar Mattis naglasio je dugu povijest stvaranja povjerenja između Republike Hrvatske i SAD-a: “Sjedinjene Američke Države svjesne su hrvatskog doprinosa NATO-u. Kao što sam prije godinu dana rekao u Pentagonu, ponovit ću i danas u Zagrebu: Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije.” Pohvalio je Hrvatsku vojsku riječima: “Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore, nego velika vojska s vojnicima bez cilja.” Američki ministar podržao je i projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona F-16 od Države Izraela. “Hrvatska je izabrala dobrog partnera, Državu Izrael,” rekao je.

Ministar Krstičević zahvalio je američkom ministru na potpori tom projektu. Istaknuo je kako je to izvrsna prigoda za stvaranje partnerskog odnosa između SAD-a, Izraela i Hrvatske.

“Nabava borbenih aviona početak je projekta prelaska sa zrakoplova sovjetske proizvodnje na zrakoplove zapadnog podrijetla,” rekao je ministar Krstičević. Naglasio je i kako Hrvatska prepoznaje važnost pravedne raspodjele tereta: “Hrvatska je stoga, na vaš zahtjev, donijela plan dostizanja dva posto i 20 posto za opremanje i modernizaciju, što nije bilo lako. Isto tako, nije bilo lako ni povećati obrambeni proračun, ali smo uz punu potporu premijera Andreja Plenkovića uspjeli.”

Ministar Krstičević podsjetio je na bilateralnom sastanku i na mirovne misije i operacije u kojima sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske. Naglasio je kako se razmještaj naših snaga u određenom razdoblju povećao tri puta, na gotovo 500 pripadnika.

“Mislim da slobodno možemo reći kako Hrvatska daje i više nego bi se očekivalo. Vrlo često sjetim se vaših riječi: Croatia is punching above it’s wight,” rekao je ministar Krstičević. Ministar Krstičević istaknuo je i kako Republika Hrvatska teži stabilnosti jugoistoka Europe pri čemu su Sjedinjene Američke Države značajan faktor.

Na marginama Posebnog sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje bilateralne sastanke održale su i druge članice inicijative A5.

Martina Butorac, foto: Tomislav Brandt