Završena obuka za borbenog spasioca

U požeškom Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu provedena je od 2. do 18. rujna obuka za borbenog spasioca (Combat Lifesaver – CLS).

Prema riječima voditelja obuke bojnika Stjepana Pitlovića, jedanaest je polaznika u potpunosti svladalo plan i program te zadovoljilo sve uvjete za dobivanje licencije koja traje 24 mjeseca.

Borbeni spasilac je vojnik koji ima dodatnu sposobnost, vještinu i znanje tako da u uvjetima bojišnice u mirovnim operacijama može provesti osnovnu trijažu ozlijeđenih vojnika, zna osigurati prohodnost dišnih putova, sposoban je procijeniti vitalne funkcije ozlijeđenog, zaustaviti krvarenje, dati infuziju, zna otvoriti venski put te poslati zahtjev za medicinsku evakuaciju i pripremiti ozlijeđenog za transport.

Po završetku praktičnog dijela na logističkom vježbalištu “Glavica” provedena je vježba Taktičko zbrinjavanje ozlijeđenih, gdje su polaznici u simulaciji borbenog okružja u kojem ima ozlijeđenih od pješačkog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava morali izvršiti zadaću, a potom zbrinuti ozlijeđene i pozvati pomoć. Potvrde o završenoj obuci za borbenog spasioca polaznicima je uručio zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike pukovnik Mato Tomašević.

Teks i foto: Antun Mandić