Završena prva faza obuke novih raketnih tehničara i pirotehničara

U Remontnom zavodu razgovarali smo s polaznicima obuke raketnih tehničara za održavanje raketa i raketnih sustava te u Središtu za obuku i doktrinu logistike s polaznicima obuke za pirotehničare tehničke službe. Iako je prva faza obuke svladana, dalek je put do potvrdnice za samostalno obnašanje dužnosti u procesima održavanja UbS-a i raketnih lansera…

Obuka raketnih tehničara za održavanje raketa i raketnih sustava te obuka za pirotehničare tehničke službe dvije su specifične i dugotrajne obuke, s vrlo zahtjevnim izlaznim kompetencijama. Svaki raketaš i pirotehničar reći će vam da su to cjeloživotne dužnosti potrebne u svakoj grani i postrojbi OSRH. U Remontnom zavodu razgovarali smo s polaznicima obuke raketnih tehničara za održavanje raketa i raketnih sustava te u Središtu za obuku i doktrinu logistike s polaznicima obuke za pirotehničare tehničke službe. Iako je prva faza obuke svladana, dalek je put do potvrdnice za samostalno obnašanje dužnosti u procesima održavanja UbS-a i raketnih lansera.

Koncept obuka

S obzirom na to da je riječ o obukama koje podrazumijevaju održavanje sredstava, odnosno preventivni vizualni pregled i specijalistički nadzorno-tehnički pregled, kao i skladištenje, čuvanje, prevoženje i ostale aktivnosti održavanja sredstava klase V, nositelj je obuke Središte za obuku i doktrinu logistike ZzP-a uz potporu Remontnog zavoda. Bojnik Mile Tomić, načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V, Logističkog operativnog središta objašnjava nam kriterije koje potencijalni polaznici moraju ispuniti kako bi mogli pristupiti obuci. ”Predmetno školovanje organizira se na temelju iskazane potrebe sustava za ovim profilom djelatnika,“ kaže bojnik Tomić. Objašnjava da su kriteriji minimalno 21 godina starosti, djelatni vojnici/dočasnici, završena srednja tehnička škola (za pirotehničare to je strojarski ili kemijski smjer, dok je za raketne tehničare elektronička, mehatronička i slično), valjani zdravstveni pregled za pirotehničare i raketne tehničare, dragovoljnost te primjerena psihofizička spremnost. Također, dodaje kako opis posla zahtijeva redovite godišnje zdravstvene preglede.

Skupnica Jelena Vujević prva je raketašica u OSRH

Obuka je koncipirana u tri faze. Pirotehničari tehničke službe i raketni tehničari za održavanje raketa i raketnih sustava dio predavanja slušaju zajedno u Središtu za obuku i doktrinu logistike. Predavanja podrazumijevaju teme koje ćemo nazvati uvodnim – skladištenje, čuvanje, rukovanje i prevoženje sredstava klase V, zdravstvena zaštita, evidencije sredstava klase V, eksplozivne tvari, baruti i pirotehničke smjese, fizika i kemija eksploziva, materijalno-financijsko poslovanje te ostale teme koje su zajedničke raketašima i pirotehničarima. Pirotehničari potom ostaju u SzOiDL-u slušajući teme: poznavanje klasičnog UbS-a, delaboracija i uništavanje, spaljivanje i ostale stručne teme, dok raketaši odlaze u Remontni zavod na nastavak svoje prve faze obuke. Kriteriji za prolazak ispita zahtjevni su te je tako za ocjenu zadovoljava (2) potrebno ostvariti minimalno 71 % ukupnih bodova. Nakon prve faze obuke, odnosno uspješno obranjenog završnog rada, polaznici obuka upućuju se na stažiranje u postrojbama uz nadzor mentora s dugogodišnjim iskustvom na održavanju UbS-a. Za pirotehničare stažiranje traje 2500 nastavnih sati te obuhvaća uništavanje UbS-a, specijalistički nadzorno-tehnički pregled UbS-a, delaboraciju UbS-a te ostale zadaće na održavanju UbS-a. Za raketaše stažiranje traje 1040 sati te obuhvaća sedam raketnih sustava (protuoklopnih i protuzračnih), laboratorijska ispitivanja kemijske postojanosti raketnog goriva, zrakoplovni raketni UbS, ručne raketne bacače te evidencije podataka o UbS-u i materijalno-financijskom poslovanju. Nakon stažiranja, pred tročlanom stručnom komisijom polaznici polažu završni ispit te dobivaju potvrdnicu za samostalno obnašanje dužnosti.

Raketaši

U Remontnom zavodu razgovarali smo s instruktorima i polaznicima obuke raketnih tehničara za održavanje raketa i raketnih sustava. Nadnarednik vojni specijalist Damir Ajhorn voditelj je pododsjeka za održavanje raketnog naoružanja u Remontnom zavodu i glavni instruktor obuke raketaša, a u području održavanja raketa i raketnih sustava je od 1997. godine. Objašnjava nam kako budući raketni tehničari u Remontnom zavodu obrađuju sve rakete i raketne sustave (protuoklopne i protuzrakoplovne), trenažere i lansere za te sustave, kao i raketne sustave na borbenim vozilima. Kaže kako je ključno da ovaj naraštaj uči o sredstvima koja se koriste u OSRH i o sredstvima koja su se nekad koristila jer ”iako naše Oružane snage više ne koriste neka sredstva u nekim drugim zemljama ona su još uvijek u uporabi”.

”Još uvijek postoji opasnost od nailaska na zaostala sredstva iz Domovinskog rata te oni moraju biti upoznati s njima kako bi ih znali pravilno zbrinuti. Zvanje raketnog tehničara specifično je zbog psihofizičke spremnosti, godišnjih zdravstvenih pregleda koje provodi Dom zdravlja MUP-a u Šarengradskoj ulici u Zagrebu jer su oni jedini certificirani za liječničke preglede pirotehničara, a doza opasnosti, odnosno adrenalin, čine ovaj posao još primamljivijim, posebno na nadzorno-tehničkim gađanjima. Kad se neko sredstvo uvodi u naš sustav, mi smo prvi koji sudjeluju na gađanju,“ kaže nadnarednik Ajhorn. Ističe kako su svi polaznici obuci pristupili dragovoljno, što smatra bitnim faktorom koji utječe na njihov angažman, a dolaze iz svih grana OSRH. ”S ovim naraštajem stvaramo okruženje u kojem sve postrojbe stvaraju sposobnost autonomnog korisničkog održavanja i prvog stupnja održavanja – detekcija neispravnosti i kvarova, što nam u drugom i trećem stupnju održavanja olakšava pripremu za prihvat sredstva na popravak. Također, postrojbe dobivaju sposobnost samoodrživosti te će gađanja moći provoditi bez potpore Zapovjedništva za potporu,“ zaključuje nadnarednik Ajhorn.

Skupnica Jelena Vujević prva je raketašica u OSRH. Vojnu karijeru započinje 2016. godine u Inženjerijskoj bojni Gardijske mehanizirane brigade, a preustrojem 2019. godine postavljena je na mjesto raketnog tehničara u Logističkoj satniji brigade. Na obuku raketnog tehničara prijavila se jer voli izazove i stjecanje novih znanja, odnosno, kako kaže ”osoba sam koja voli proširivati svoja znanja, a ovo područje podrazumijeva i cjeloživotno učenje i izazove”. Praktična nastava u Remontnom zavodu najzanimljiviji joj je dio obuke, a najviše se veseli učenju i radu na novim sredstvima koja će tek biti uvedena u OSRH. ”Vidim se u ovom cijeli život jer podrazumijeva neprestano učenje i usavršavanje, a ovim smo se tečajem dotaknuli tek osnova. Smatram da je ovo vrlo specifično i rijetko zanimanje,“ kaže skupnica Vujević. Naglašava kako su u Remontnom zavodu stekli puno znanja od ljudi koji se godinama bave ovim poslom te se veseli nastavku suradnje s njima i u budućnosti.

Pirotehničari

Desetnik Ivan Dropulić polaznik je obuke za pirotehničara tehničke službe

Iskustvo i znanje stožernog narednika Dalibora Sečkara imali smo prilike upoznati prije nekoliko mjeseci, a ovaj put razgovarali smo s njim o prvoj fazi obuke za pirotehničare tehničke službe. Dvadesetogodišnje znanje i iskustvo pirotehničara polaznicima obuke prenosi prije svega kroz direktan i individualan pristup svakom polazniku koristeći nastavna pomagala iz kabineta za koji kaže da je odlično popunjen te se sve teme mogu i fizički obraditi na eksponatima i presjecima. ”Specifičnost ovog zvanja jest količina znanja koju polaznici moraju steći prije nego što mogu samostalno raditi, zato i imaju mentora koji prati njihov rad kroz stažiranje,“ kaže stožerni narednik Sečkar, dodajući kako su polaznici zainteresirani za tematiku i visokomotivirani.  

Desetnik Ivan Dropulić polaznik je obuke za pirotehničara tehničke službe, a s obzirom na njegovu desetogodišnju karijeru kaže kako je logičan slijed bila dužnost pirotehničara tehničke službe unutar Zapovjedništva za potporu, Bojne za opskrbu. Karijeru započinje na dužnosti pirotehničara Inženjerijske pukovnije HKoV-a gdje se rodila želja naučiti još više o eksplozivima, ubojitim sredstvima, minsko-eksplozivnim sredstvima i neeksplodiranim ubojitim sredstvima te je na preporuku zapovjednika VSK-a ”Skupnik Marko Odžak“ satnika Branka Fakčevića i zapovjednika desetine nadnarednika Jandrije Buhe upućen na selekciju za obuku koju danas polazi. ”Kroz proces izobrazbe za pirotehničara tehničke službe ostali kolege i ja upoznali smo složenost i kompleksnost ovoga zvanja te smo svjesni da za ovo zanimanje učenje nikad ne prestaje,“ kaže desetnik Dropulić. Ističe kako je interes svih polaznika na iznimno visokoj razini, a odraz toga je zajednički rad prilikom učenja i izrada prezentacija te seminarskih radova. Zaključuje kako im je od velikog značaja iskustvo glavnog predavača, stožernog narednika Dalibora Sečkara, ”koji je nesebično dijelio svoje 20-godišnje iskustvo pirotehničara i ukazivao nam na stvarne i realne probleme s kojim se možemo sresti u radu”.

Tekst Jelena Dedaković

Foto Jelena Dedaković, Ivan Dropulić, Dalibor Sečkar