Završio 20. naraštaj Izobrazbe za razvoj vođa

Na vojnom vježbalištu “Gakovo” održana je 20. studenog svečanost u povodu završetka Izobrazbe za razvoj vođa (IRV) Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran”. Provedena je od 26. listopada do 20. studenog, a uspješno ju je svladalo 50 polaznika kojima su uručena uvjerenja o završetku izobrazbe, svjedodžbe i značke.

Svečanosti je nazočio zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Zdenko Šakota, prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Dražen Klanjec, prvi dočasnici grana i pristožernih postrojbi te instruktori Dočasničke škole koji su proveli izobrazbu.

“Ovom svečanosti želim vam zahvaliti na zalaganju te dati posebno značenje jer vi ste nova generacija hrvatskih dočasnika, vi ste budućnost Hrvatske vojske. Od sljedećeg tjedna ponovno ste u postrojbama i stupate na nove dužnosti kao skupnici. Postajete vođe i odsad pa nadalje odgovorni ste za druge, u miru za obuku i spremnost pojedinaca, a u borbenim djelovanjima i za živote svojih podređenih. To je velika odgovornost i veliki izazov,” rekao je general Beretin te naglasio da nikad ne zaborave da su bili vojnici jer ako to zaborave nikad neće biti dobri vođe.

“Vođa živi i diše sa svojim vojnicima kao cjelina. Iz iskustva znam da je to ključno načelo za uspjeh u provedbi dobivenih zadaća. Damir Tomljanović Gavran, čije ime nosi Dočasnička škola, bio je poznat kao vrstan vođa i motivator, koji je primjerom ostavljao dubok trag na svoje podređene,” istaknuo je general Beretin.

Izobrazba za razvoj vođa najvažniji je korak u profesionalnom razvoju svakog vojnika. Njezinim završetkom polaznik stječe kompetencije za uspješno obnašanje prvih dočasničkih dužnosti i prelazi iz statusa vođenog u status vođe.

Izobrazbi su pristupili polaznici pomno odabrani u postrojbama nakon provedenih provjera i ocjenjivanja iz različitih vojnih sadržaja u skladu s Temeljnim vojnim vještinama i ostalim eliminacijskim testiranjima.

Najboljim polaznikom 20. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa proglašen je vojnik Robert Jelenac, pripadnik Inženjerijske pukovnije. Drugi je vojnik Petar Hin, pripadnik Inženjerijske pukovnije, a treći vojnik Krešimir Dubinko, pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Najbolje polaznike pismeno je pohvalio zapovjednik HVU-a general-pukovnik Mate Pađen, načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski” brigadir Damir Stručić i zapovjednik DŠ-a pukovnik Zdenko Šakota.

Tekst: Mario Trnokop
Foto: Josip Turković