Žene, braniteljice u ratu i u miru

Želeći potaknuti promišljanja o ulozi žena tijekom Domovinskog rata i poraća, želeći senzibilizirati javnost u prepoznavanju i valoriziranju ženske prisutnosti, hrabrosti i predanosti, Udruga za palijativnu skrb LiPa raspisala je javni natječaj za kratku priču-svjedočanstva

Tijekom Domovinskog rata svoj su doprinos oslobađanju domovine i stvaranju slobodne Hrvatske u bezbrojnim oblicima davale i žene. Bilo ih je u borbenom i neborbenom sektoru; pomagale su kao medicinske sestre i njegovateljice; bile su one koje ispraćaju i dočekuju; bile su majke koje u ratu sklanjaju, štite i podižu djecu; terete neimaštine, agresije, progonstva i izgnanstva nerijetko su u najvećem dijelu iznosile žene. I nakon formalnog završetka rata za mnoge žene on se nastavio jer su se danonoćno nosile s ratnim traumama članova svojih obitelji prateći ih na putu rehabilitacije i oporavka, ili tragajući za onima koji su u ratu nestali. Povjesničari se još bave proučavanjem, prikupljanjem i usklađivanjem podataka o broju i ulogama žena koje su sudjelovale u Domovinskom ratu, a zaključak koji se nerijetko nameće je da se o tome ne zna i ne govori dovoljno.

Želeći potaknuti promišljanja o ulozi žena tijekom Domovinskog rata i poraća, želeći senzibilizirati javnost u prepoznavanju ženske hrabrosti i predanosti, Udruga za palijativnu skrb LiPa (Lipik-Pakrac) iz Pakraca raspisala je natječaj za kratku priču pod nazivom Žena, braniteljica u ratu i u miru. Ciljevi su natječaja očuvanje vrijednosti proisteklih u Domovinskom ratu; očitovanje ljubavi prema hrvatskoj domovini, zavičaju i narodu, osobito žrtvama, stradalnicima, braniteljima i domoljublju kao vrlini i trajnoj vrijednosti kao i poticanje stvaralaštva – pisane riječi, čime se pridonosi hrvatskoj kulturi i ostavlja baština budućim generacijama. Natječajem se želi afirmirati nepoznate hrvatske autore – branitelje, roditelje i članove obitelji poginulih i nestalih branitelja, kao i ostale suvremenike Domovinskog rata te mlade.

Na natječaj se mogu javiti autori s područja Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a unutar definiranog tematskog okvira organizatori tragaju za neotkrivenim pričama o samozatajnim majkama, bakama, prijateljicama, učiteljicama… koje su i u najtežim vremenima bile braniteljice, junakinje i zaštitnice. Ljerka Pavković, predsjednica Udruge LiPa, ističe kako je ovaj književni natječaj prilika da otkrijemo priče o nedovoljno poznatim ženama, braniteljicama i heroinama te kako će Udruga i ubuduće nastaviti poticati domoljubne vrijednosti u književnosti. Irena Kalan, voditeljica projekta, kaže: “Nadamo se da će raspisani natječaj i priče koje očekujemo otvoriti zanimljiv prostor neispričanih svjedočanstava, upoznati nas sa ženama-junakinjama o kojima ne znamo i omogućiti nam da ih kroz ovu književnu formu upoznamo i zapamtimo.”


Priče ne smiju biti ranije objavljivane. Dostavljaju se u Word dokumentu formata B5 (ISO), font 12. Times New Roman, prored 1, margine Normal, naslov stil Naslov 1, poravnavanje obostrano, do dvije stranice teksta po priči kao privitak e-pošte. U zaglavlje je potrebno upisati šifru autora kao i u predmet e-pošte. U e-pošti autor dostavlja svoje podatke: ime, prezime, šifru, godinu rođenja, adresu, telefonski broj, a Word dokument naslovljen šifrom autora s pričama u privitak. Prijave se dostavljaju na adresu: domoljubne123@gmail.com najkasnije do 1. kolovoza 2022. Krajem ove godine bit će proglašeni pobjednici natječaja, a sve priče bit će javno predstavljene izdavanjem zbirke pristiglih radova.


Tekst Lada Puljizević

Foto Mladen Čobanović