103 vatrena dana

Od 49 požara na kojima su djelovale protupožarne snage Hrvatske vojske najveći broj zabilježen je u Šibensko-kninskoj (23) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (19), a posebna je zanimljivost kako je ovo rijetka godina u kojoj su protupožarni avioni gasili više požara u prvoj fazi (62) nego u glavnom naporu PP sezone (49)…

Ovogodišnja PP sezona završila je 25. rujna 2020., pet dana prije od planiranog trajanja, a raniji završetak uvjetovan je ponajprije vremenskim prilikama s razdobljem značajnijih padalina te vrlo malom opasnosti za izbijanje šumskih požara.

Trajala je 103 dana, od 15. lipnja do 25. rujna 2020., a pamtit će se zbog posebnih okolnosti zaštite od širenja koronavirusa, dok je angažman zračnih protupožarnih snaga u gašenju požara bio ispodprosječan. Tako su zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 49 požara (23 u Šibensko-kninskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Ličko-senjskoj županiji).

Zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile su više od 290 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 7900 tona vode te je helikopterom Mi-8 MTV1 prevezeno 26 vatrogasaca i 15 tona vode i opreme do požarišta.

Ministar Mario Banožić i načelnik GS OSRH admiral Robert Hraanj sa suradnicima posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo | Foto: MORH / M. Čobanović

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava Orbiter 3B bio angažiran 15 puta. Kopnene i mornaričke snage nisu bile angažirane.

U nastavku godine 855. protupožarna eskadrila 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku nastavlja aktivnosti kroz dežurstva potrebnog broja posada i aviona, a do kraja listopada posade su u spremnosti i za angažman u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU).


Ministar obrane Mario Banožić

”Analiza proteklih nekoliko sezona pokazuje znakovito poboljšanje posebno kad je riječ o situacijskoj svjesnosti, brzini odlučivanja i koordinaciji s ostalim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti u okviru protupožarne sezone, što je svakako neposredan rezultat ustrojavanja Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama,” rekao je ministar Banožić poručivši: ”Budući da je protupožarna sezona završila, zahvaljujem svim vatrogascima, pripadnicima MORH-a i MUP-a na profesionalnom i savjesnom postupanju te na uspješno odrađenim svim zadacima koji su pred njih bili stavljeni.”


Zapovjednik vojnih snaga protupožarnog NOS-a Oružanih snaga RH, ujedno i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH general-bojnik Krešo Tuškan

”Ovogodišnja protupožarna sezona provedena je uspješno, a posebno naglašavam iznimno odgovoran pristup svih pripadnika Hrvatske vojske u poduzimanju mjera prevencije i zaštite od širenja koronavirusa. I u ovim posebnim okolnostima sve sastavnice Hrvatske vojske cijelo vrijeme trajanja PP sezone potvrdile su visok stupanj uvježbanosti i spremnosti brzog i učinkovitog djelovanja na ugrozu od požara. Brzo uočavanje požara, brzi izlazak snaga na požarište te brza i učinkovita reakcija zračnih i zemaljskih snaga pridonijela je tome da su požari vrlo brzo stavljeni pod nadzor te zapravo nismo imali požara koji je bio aktivan i drugi dan. Suradnja i usklađenost djelovanja s drugim sudionicima u PP sezoni bila je uzorna i profesionalna te smo zajedničkim naporom uspješno zaključili još jednu protupožarnu sezonu.”

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski

”Posebna je zanimljivost kako je ovo rijetka godina u kojoj su protupožarni avioni gasili više požara u prvoj fazi (62) nego u glavnom naporu PP sezone (49). Bili smo spremni za najveći mogući angažman, a spremni čekamo i ostatak godine. Bez obzira na manji angažman na požarištima izazova nije nedostajalo. Posebno ističem iznimnu odgovornost i predanost svih pripadnike Eskadrile u poštivanju epidemioloških mjera zaštite te niti u jednom trenutku nije bio upitan angažman i raspoloživost potrebnih snaga za provedbu protupožarnih zadaća. Uspjeli smo obučiti i dodatne snage. Tako od ove sezone imamo po jednog novog kapetana i kopilota na Canadairu CL-415, te je pred nama nastavak i početak obuka za još dvoje kapetana i jednog kopilota također na Canadairu kao i nastavak obuke za dvojicu pilota na Air Tractoru AT-802.”

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković

”U ovoj požarnoj sezoni srećom nismo imali požare katastrofalnih razmjera, što pokazuje dobru pripremljenost i koordiniranost svih vatrogasnih snaga. Posebno zahvaljujem svim vatrogascima, dobrovoljnim i profesionalnim, posadama protupožarnih zrakoplova, pripadnicima MORH-a i MUP-a i svima koji su na bilo koji način pomogli da hrvatsko vatrogastvo uspješno obavi sve zadatke koji su pred njega stavljeni.”


Požarišta na kojima je zabilježen najveći angažman zračnih snaga u glavnom naporu PP sezone:

 • Muć (9. – 11. srpnja i 13. srpnja 2020.), Splitsko-dalmatinska županija gdje je izbačeno oko 900 tona vode te je ostvareno oko 45 sati naleta na požarištu.
 • Kaštel-Sućurac (3. kolovoza), Splitsko-dalmatinska županija gdje je kroz ostvarenih oko 15 sati naleta izbačeno više od 1200 tona vode.
 • Žaborić (9. kolovoza), Šibensko-kninska županija gdje je kroz ostvarenih oko 11 sati naleta izbačeno više od 1000 tona vode.
 • Srimska Lokva – Vodice (26. kolovoza), Šibensko-kninska županija gdje je kroz ostvarenih oko 11 sati naleta izbačeno oko 570 tona vode.

Statistički brojevi za 2020. (zaključno s 25. 9. 2020.)

 • Broj požara na kojima su bile angažirane zračne snage: 111
 • Broj letova: oko 3450
 • Ostvareno sati naleta: oko 500
 • Izbačeno tona vode: oko 17 000
 • Utrošeno pjenila za gašenje: oko 2300 litara.
 • Utrošeno litara goriva: oko 334 000
 • Broj letova Orbitera 3B: 15
 • Ostvareni nalet Orbitera 3B: oko 35 sati
 • Prevezeno vatrogasaca: 27
 • Prevezeno vode i vatrogasne opreme do požarišta: 15 tona
 • Županije s najvećim brojem požara: Šibensko-kninska (44), Splitsko-dalmatinska (39)
 •  

Hrvatska vojska u PP sezoni 2020.

Zračne protupožarne snage: 6 x Canadair CL-415, 6 x Air Tractor AT-802A/F, 2 x Mi-8 MTV1/Mi-171Sh, 1 x Pilatus PC-9.

Kopnene snage: 200 pripadnika spremni za brzu intervenciju djelovanja u roku od sat vremena od dojave do izlaska na teren s razmještajem u vojarnama u Kninu, Sinju, Benkovcu, Divuljama i Pločama.

Mornaričke snage: 1 x desantni brod minopolagač (DMB) za prijevoz opreme i ljudi na otoke s velikim rezervoarom za vodu, 1 x desantni jurišni brod (DJB) za traganje i spašavanje i 2 x gumene brodice.

Besposadni zrakoplovni sustav Orbiter 3 za rano otkrivanje požara i izviđanje požarišta.

Tekst i foto: HRZ/Marinko Karačić

Foto iz zraka: PP NOS OSRH