20 godina sudjelovanja Hrvatske vojske u mirovnim misijama i operacijama

Pripadnici Hrvatske vojske u ovih su dvadeset godina sudjelovali u brojnim misijama i operacijama širom svijeta, a svojim profesionalnim i odgovornim odnosom prema zadaćama postali su jedni od najboljih promotora Hrvatske vojske i države

Republika Hrvatska rano je prepoznala važnost i vrijednost mirovnih snaga i sudjelovanja u mirovnim misijama s obzirom na to da je i sama u jeku najžešćeg rata primila postrojbe pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Upravo zbog vlastitog iskustva, ne čudi da se još za vrijeme Domovinskog rata Hrvatska opredijelila za sudjelovanje u globalnim svjetskim mirovnim procesima. Odlučila je, naime, uputiti pedesetak pripadnika u mirovnu operaciju u Azerbajdžanu pod okriljem tadašnje Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji (KESS). Iako, na koncu, ta misija nije bila uspostavljena te hrvatski vojnici nisu upućeni u Azerbajdžan, bio je to vrijedan napor u međunarodnoj afirmaciji Hrvatske i njezine politike rješavanja sporova mirnim putem te potvrda njezine vojske kao snage prilagodljive suvremenim okolnostima i potrebama.

Prva nenaoružana postrojba hrvatskih vojnika, njih desetorica, upućena je u rujnu 1999. u mirovnu misiju UNAMSIL u Sijeri Leoneu i time je i službeno počelo naše sudjelovanje u međunarodnim misijama, koje traje sve do danas. Zahvaljujući svojoj profesionalnosti, ali i nemjerljivom iskustvu iz Domovinskog rata, hrvatski su vojnici vrlo brzo dobivali sve složenije i odgovornije zadaće, pa čak i one zapovjedne. Tako je, primjerice, od prosinca 2005. do kraja 2007. dužnost zapovjednika misije UNMOGIP u Indiji i Pakistanu obnašao general-bojnik Dragutin Repinc, što je najviša dužnost koju je hrvatski časnik obnašao u misiji Ujedinjenih naroda.

Republika Hrvatska uputila je 2008. u misiju UNDOF na Golanskoj visoravni svoju prvu vojnu postrojbu, što je bila i organizacijski i provedbeno iznimno složena zadaća. No, i tu, kao i sve zadaće dotad, pripadnici Hrvatske vojske izvršili su na najvišoj razini.

Doprinos svjetskom miru Hrvatska od 2003. daje sudjelovanjem u NATO-ovoj operaciji ISAF, u koju je te godine upućeno 50 pripadnika Vojne policije te stožernih časnika i dočasnika. Pripadnici Hrvatske vojske otad su kontinuirano u Afganistanu, a danas sudjeluju u misiji Odlučna potpora. Od 2009. uključili smo se s dvama helikopterima i u misiju KFOR na Kosovu.

Sudjelovanje hrvatskih postrojbi u međunarodnim misijama i operacijama u zadnje se dvije godine proširilo i na NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi i Poljskoj.

Ulaskom u Europsku uniju pripadnici Hrvatske vojske kontinuirano sudjeluju i u njezinim misijama, a uključivanjem raketne topovnjače “Vukovar” u operaciju potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju pridonosimo i pomorskoj sigurnosti.

Ono što je zajedničko od prvog dana našeg sudjelovanja u mirovnim misijama pa do danas to je da su naši pripadnici sa svih strana dobivali pohvale za svoj rad i da su na taj način postali promotori i svoje države i svoje vojske. Pohvale koje smo dobivali dolazile su ne samo iz vojnih struktura nego i od lokalnog stanovništva, što je dokaz profesionalnog i stručnog pristupa postavljenim zadaćama. I zato se s neskrivenim ponosom danas možemo osvrnuti na proteklih 20 godina u kojima su doprinos globalnoj sigurnosti i miru dali i naši vojnici.

 


Josip Briški – prvi smrtno stradali hrvatski vojnik u mirovnim misijama

Skupnik Josip Briški, pripadnik 10. HRVCON-a u NATO-ovoj misiji Odlučna potpora, preminuo je 24. srpnja 2019. od teških ozljeda zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, a dvojica su naših pripadnika u tom napadu ranjena. Josip Briški prvi je smrtno stradali hrvatski vojnik u mirovnim misijama i operacijama u proteklih 20 godina.

 


Prigodna brošura 

Redakcija časopisa Hrvatski vojnik objavila je povodom 20. obljetnice sudjelovanja Hrvatske vojske u mirovnim misijama i operacijama prigodnu brošuru. U njoj su sažete najvažnije informacije o svim misijama i operacijama u kojima su sudjelovali ili još uvijek sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske, koji su nas svojim odnosom prema postavljenim zadaćama učinili iznimno ponosnim.


Pripremio Željko Stipanović