25 godina hrvatskog članstva u UN-u

Četvrt stoljeća Hrvatske u UN-u, kao i razdoblje koje je prethodilo članstvu, snažno su obilježili i hrvatski vojnici. To su u prigodnim obraćanjima na proslavi obljetnice potvrdili i državni dužnosnici…

Već tradicionalno, državni su dužnosnici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 22. svibnja obilježili obljetnicu primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda. Ipak, ovogodišnja je obljetnica posebna: Republika Hrvatska primljena je u članstvo Ujedinjenih naroda na sjednici Glavne skupštine UN-a 22. svibnja 1992., dakle, prije 25 godina. Naša je zemlja aklamacijom Opće skupštine postala 178. članica Ujedinjenih naroda, a svečanom je događaju nazočila hrvatska delegacija predvođena prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Nakon međunarodnog priznanja hrvatske samostalnosti i suverenosti 15. siječnja te godine, spomenuti se datum označava kao jedan od najznačajnijih u hrvatskoj povijesti. Bio je to velik uspjeh nove države koja je nastala raspadom Jugoslavije i u kratkom vremenu na najvišem mjestu dobila potvrdu državnosti i međunarodni legitimitet.
Ovogodišnjoj su svečanosti nazočili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministri, predstavnici državnih i javnih institucija RH, predstavnici agencija UN-a u Hrvatskoj i članovi Diplomatskog zbora. Izaslanstvo Ministarstva obrane RH predvodili su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Petar Mihatov i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.
Četvrt stoljeća Hrvatske u UN-u, kao i razdoblje koje je prethodilo tom članstvu, snažno su obilježili i hrvatski vojnici. To su u prigodnim obraćanjima potvrdili i državni dužnosnici. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podsjetila je na činjenicu da su rezolucije UN-a tijekom Domovinskog rata formalno zacementirale teritorijalnu cjelovitost RH, da bi potom naši branitelji i vojnici oslobodili okupirana područja, a mirnom reintegracijom istočne Hrvatske u suradnji s UN-om dobili smo specifično iskustvo ne samo oslobođenja, nego i pomirbe. Ta je misija jedna od najuspješnijih u UN-ovoj povijesti. Premijer Plenković rekao je da Hrvatska aktivno pridonosi u svim segmentima rada UN-a te posebno istaknuo mirovne misije u kojima naši vojnici, policajci i diplomati za svoj rad redovito dobivaju visoke ocjene. Ministar Stier rekao je da naši ljudi u odorama u UN-ovim misijama donose mir svijetu, ali i pridonose međunarodnom ugledu RH.
Od primanja u UN, Republika Hrvatska prošla je dug i složen put, od zemlje opterećene ratom i agresijom, primateljice međunarodne razvojne pomoći na čijem se području nalazilo nekoliko mirovnih misija Ujedinjenih naroda, do zemlje koja je zaokružila svoj teritorijalni integritet, pristupila mnogim drugim međunarodnim organizacijama, postala pružateljica pomoći i šiljateljica vlastitih postrojbi u mirovne misije i operacije širom svijeta. Hrvatska je sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama UN-a započela u rujnu 1999. upućivanjem deset vojnih promatrača u misiju UNAMSIL u Sijeri Leoneu. Pripadnici OSRH sudjelovali su u ukupno 19 misija i operacija. Trenutačno OSRH s 21 pripadnikom sudjeluju u trima misijama.


Kronologija sudjelovanja OSRH u misijama i operacijama Ujedinjenih naroda
UNAMSIL (United Nations Mission in Sierra Leone), rujan 1999. – prosinac 2005.
UNMEE (United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea), ožujak 2001. – srpanj 2008.
UNMOGIP (United Nations Military Observer Group in India and Pakistan), kolovoz 2002. – u tijeku
MINURSO (United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara), prosinac 2002. – i tijeku
UNMOVIC (United Nations Monitoring, Verification and Inspection Commission), prosinac 2002. – ožujak 2003.
UNMISET (United Nations Mission of Support in East Timor), srpanj 2003. – prosinac 2003.
UNMIL (United Nations Mission in Liberia), listopad 2003. – rujan 2014.
MINUSTAH (United Nations Stabilisation Mission in Haiti), lipanj 2004. – studeni 2009.
UNOCI (United Nations Operation in Côte d’Ivoire), kolovoz 2004. – kolovoz 2009.
UNFICYP (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus), rujan 2004. – rujan 2014.
UNOMIG (United Nations Observers Mission in Georgia), ožujak 2005. – lipanj 2009.
UNMIS (United Nations Mission in Sudan), travanj 2005. – kolovoz 2011.
UNIOSIL (United Nations Integration Office in Sierra Leone), lipanj 2007. – prosinac 2007.
UNMIN (United Nations Mission in Nepal), srpanj 2007. – srpanj 2008.
UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon), srpanj 2007. – u tijeku
BINUB (United Nations Integrated Office in Burundi), rujan 2007. – rujan 2009.
UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force), svibanj 2008. – ožujak 2013.
MINURCAT (United Nations Mission in the Central African Republic and Chad), siječanj 2009. – ožujak 2010.
UNSMIS (United Nations Supervision Mission in Syria), svibanj 2012. – kolovoz 2012.


Trenutačni doprinos OSRH u misijama Ujedinjenih naroda
Oružane snage RH trenutačno pridonose u trima misijama UN-a. Ukupno je raspoređen 21 pripadnik, i to na dužnosti vojnih promatrača (UNMOGIP, MINURSO) te časnika za vezu (UNIFIL).
UNIFIL – Prijelazne snage UN-a u Libanonu (United Nations Interim Force in Lebanon)
Mirovna misija UNIFIL uspostavljena je Rezolucijom 425/426 Vijeća sigurnosti UN-a od 19. ožujka 1978. godine radi verificiranja izraelskog povlačenja iz Libanona, održanja mira i sigurnosti te asistiranja libanonskoj vladi u uspostavi svoje uprave na cijelom državnom teritoriju. Danas UNIFIL djeluje u okviru Rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a (2006.), kojom je misija proširena uključenjem mornaričke komponente. Temeljem Rezolucije 1701, UNIFIL još nadzire prekid neprijateljstava, pruža pratnju i pomoć libanonskoj vojsci u razmještanju na jugu zemlje te osigurava pružanje humanitarne pomoći civilnom stanovništvu kao i siguran povratak raseljenih osoba. Vijeće sigurnosti usvojilo je 30. kolovoza 2016. godine Rezoluciju 2305 kojom je produljen mandat mirovnoj misiji UNIFIL za godinu dana, do 31. kolovoza 2017. Republika Hrvatska u UNIFIL-u sudjeluje od 2007., s pripadnikom OSRH na dužnosti časnika za vezu s mandatom od godinu dana. Ured za vezu nalazi se izravno pod Zapovjedništvom zapovjednika operacije u Nakuri.
UNMOGIP – Vojnopromatračka skupina UN-a u Indiji i Pakistanu (United Nations Military Observer Group in India and Pakistan)
Mirovna misija UNMOGIP u Indiji i Pakistanu uspostavljena je rezolucijama 47 (1948) i 91 (1951) Vijeća sigurnosti UN-a s mandatom osiguranja prekida vatre između indijskih i pakistanskih snaga sigurnosti u Kašmiru te povlačenja svih naoružanih snaga na njihovo područje. Republika Hrvatska u misiji UNMOGIP sudjeluje od kolovoza 2002., a trenutačno je raspoređeno devet pripadnika OSRH. Zadaće pripadnika OSRH u operaciji su, među ostalim, ophodnje u područjima postaja, zadaće na promatračkim postajama, obilazak pakistanskih vojnih postrojbi i utvrđivanje stanja duž crte razdvajanja. Od svibnja 2015. godine Oružane snage RH popunjavaju i mjesto časnika medicinske struke na koje se raspoređuje pripadnik koji je po zanimanju liječnik.
MINURSO – Misija UN-a za provedbu referenduma u Zapadnoj Sahari (United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara)
Mirovna misija MINURSO uspostavljena je Rezolucijom 690 Vijeća sigurnosti UN-a 1991. godine, nakon što je 1988. postignut dogovor između Maroka i fronte POLISARIO koji predviđa prijelazno razdoblje za pripremu referenduma kojim će stanovništvo Zapadne Sahare moći birati između neovisnosti i integracije s Marokom. Primirje između Maroka i fronte POLISARIO na snazi je od 1991., a nadziru ga snage MINURSO-a. Mandat MINURSO-a obuhvaća nadzor prekida vatre, evidentiranje smanjenja marokanskih postrojbi u području odgovornosti, nadzor ograničavanja marokanskih postrojbi i fronte POLISARIO na dodijeljena područja, identificiranje i registraciju kvalificiranih glasača, organiziranje i osiguranje slobodnog i pravednog referenduma te objavu rezultata i smanjenje ugroza od neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava. Budući da provedba referenduma nije bila moguća iz političkih razloga, mandat misije dopunjen je praćenjem prekida vatre i provedbom mjera za jačanje povjerenja. Republika Hrvatska u MINURSO-u sudjeluje od prosinca 2002. godine. U misiji se trenutačno nalazi 11 pripadnika OSRH na dužnostima vojnih promatrača.


Mirovne misije / operacije UN-a u Hrvatskoj
UNPROFOR (United Nations Protection Force), veljača 1992. – ožujak 1995.
UNCRO (United Nations Confidence Restoration Operation), ožujak 1995. – siječanj 1996.
UNTAES (United Nations Transitional Authority in Eastern Slavonia, Baranja and Western Sirmium), siječanj 1996. – siječanj 1998.
UNPSG (United Nations Civilian Police Support Group), siječanj 1998. – listopad 1998.
UNMOP (United Nations Mission of Observers in Prevlaka), veljača 1996. – prosinac 2002.


Domagoj VLAHOVIĆ, OJI Foto: Tomislav BRANDT