72 sata izolacije

Ekipa Hrvatskog vojnika nazočila je na vojnom vježbalištu “Gakovo” završnom dijelu obuke SERE (Survival, Evasion, Resistance, Extraction), tj. preživljavanje, izbjegavanje, otpor, izvlačenje. Bili su to zadnji od neprekidna 72 sata tijekom kojih su sedmorica polaznika bila ubačena u simuliranu situaciju izolacije i zarobljeništva. Odabrani su među pripadnicima OSRH s vojnim specijalnostima za koje je procijenjen visok rizik od izolacije u operacijama ili misijama…

Prošle je godine u Oružanim snagama Republike Hrvatske prvi put proveden pilot-program obuke SERE razine C (Survival, Evasion, Resistance, Extraction), tj. preživljavanje, izbjegavanje, otpor, izvlačenje, u organizaciji Središta za međunarodne vojne operacije (SMVO). Podsjetimo, cilj je usvajanje vještina navedenih u nazivu obuke koje bi se trebale primjenjivati od trenutka moguće izolacije polaznika iza neprijateljskih crta ili zarobljavanja, pa sve do njihova izvlačenja. Prošlogodišnja pilot-obuka pokazala se uspješnom pa je ove godine organizirana i provedena prva redovita obuka SERE razine C. Počela je 12. rujna razinom B za ukupno 23 polaznika iz sedam postrojbi i trajala je do 16. rujna, a polaznici razine C, njih sedmorica, nastavili su do 23. rujna. No, upravo je vježba na zemljištu održana od 19. do 22. rujna bila najzahtjevniji dio obuke. Ekipa Hrvatskog vojnika nazočila je na vojnom vježbalištu “Gakovo” njezinu završnom dijelu. Bili su to zadnji od neprekidna 72 sata tijekom kojih su sedmorica polaznika bila ubačena u simuliranu situaciju izolacije i zarobljeništva. Odabrani su među pripadnicima OSRH s vojnim specijalnostima za koje je procijenjen visok rizik od izolacije u operacijama ili misijama, a to su specijalci, izvidnici, vojni piloti te instruktori ili provoditelji obuke.
“Ove su godine u obuku implementirane naučene lekcije s prošlogodišnje koja je bila održana u vojarni ‘Josip Jović’ u Udbini,” objašnjava nam voditelj obuke bojnik Zdravko Gagulić iz SMVO-a u pitomijem dijelu “Gakova” prije no što smo krenuli u šumu. “Prošlogodišnja pilot-obuka pokazala je da sinergijom znanja i iskustava različitih postrojbi i kvalitetnih instruktora iz SMVO-a, Zapovjedništva specijalnih snaga, HRZ-a i PZO-a, možemo provesti kvalitetnu obuku poput ove,” kaže Gagulić. Ove su se godine u organizaciju i provedbu obuke uključili i pripadnici Pukovnije Vojne policije, a dvojica su SERE specijalista i instruktora američkog zrakoplovstva sudjelovala kao gosti promatrači i savjetnici kako bi svojim stručnim znanjem i iskustvom unaprijedili kvalitetu te obuke u OSRH. Vezano uz radiokomunikacijsku opremu, obuku je podržala Bojna veze ustupanjem svojeg komunikacijskog sustava ITT Spearhead koji uključuje i prikaz lokacije polaznika s pomoću GPS-a, što je omogućilo bolju provedbu vježbe sa sigurnosnog aspekta. Nakon kratkog brifinga za novinare, uputili smo se terencima u bilogorsku šumu. Tijekom vožnje saznajemo još informacija. Primjerice, scenarij vježbe vezan uz izolirane osobe mora odražavati sve faze SERE-a, koje polaznici prethodno uče i prolaze vođenim putem prije same vježbe. Sukladno tomu, svi polaznici tijekom vježbe prolaze i fazu zarobljavanja. Suprotstavljenu stranu činili su pripadnici Vojnoobavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, za koje je sudjelovanje na vježbi također u jednu ruku bilo prilika za usavršavanje specijalističkih vještina.
Noć uoči našeg dolaska na poligon sedmorka je, u strogo kontroliranim uvjetima pod stalnim nadzorom instruktora, liječnika i psihologa, bila izložena psihofizičkim naporima i stresnim situacijama, što smo i shvatili nakon što smo stigli na malu livadu okruženu šumom. Tek na opasku i pokazivanje prstom našeg vodiča, jednog od instruktora, uočili smo vojnike među drvećem. Iako su im lica bila zatamnjena, nedostatak bilo kakvog naoružanja, ozbiljnost, sjajne oči i usporeni govor nagovještavali su kroz što su sve prošli. Sama priroda, divlje životinje, hladnoća, glad i žeđ te improvizirana skloništa u šumi nisu toliki problem. Konačno, nisu to bilo kakvi mladi ljudi, nego profesionalni vojnici elitnih specijalnosti, a takvi su i instruktori koji su ih pripremali. “Čovjek iz ovog iziđe još jači,” upečatljivo je zaključio jedan vojnik.

Signaliziranje pozicije potražnom helikopteru

Procedure završne faze izvlačenja zahtijevale su uspostavljanje kontakta s prijateljskim snagama. Nakon što su utvrdili sigurnost zone za slijetanje helikoptera, polaznici su dimom signalizirali svoju poziciju potražnom helikopteru i nije trebalo puno vremena da se veliki transportni helikopter Mi-171Sh ponovno pojavi iznad njih s timom za izvlačenje. No, izvlačenje, tj. spašavanje ne izgleda onako kako smo naviknuli gledajući ratne filmove. Započinje takozvanim prijateljskim zarobljavanjem. Dakle, iz letjelice su se iskrcali naoružani vojnici s fantomkama, potrčali prema polaznicima koji su klečali i imali podignute ruke. Dok ih je jedna skupina identificirala i pretresala, druga je još pretraživala okolnu šumu. Konačno, sedmorica su pod oružjem odvedena u helikopter koji je brzo poletio. Naime, nakon izvlačenja još slijedi i reintegracija, koju u cilju potpunog povratka u normalno djelovanje u postrojbi provode psiholozi, liječnici i obavještajci. Oni trebaju provesti konačnu identifikaciju, zaključiti u kakvom su psihofizičkom stanju polaznici te od njih prikupiti informacije o svemu što su čuli, vidjeli i doživjeli. Srećom, sve što smo vidjeli bila je vježba i reintegracija nije bila dugotrajna. Štoviše, bojnik Gagulić ocijenio je da su polaznici pokazali iznimno znanje u radiokomunikaciji, orijentaciji, navigaciji, izbjegavanju, preživljavanju u prirodi, u reakcijama pri ispitivanju… “Svi su se na kraju vježbe osjećali dobro, iako pomalo umorni, neispavani i gladni, ali uspjeli su. Radit ćemo na tome da svaka sljedeća obuka bude još kvalitetnija. Naš instruktorski tim, naravno, u suradnji s kolegama iz ostalih grana OSRH, svakako je spreman za takav izazov,” zaključio je voditelj obuke.

Domagoj Vlahović, Snimio Tomislav Brandt