Američki B-52 u pratnji aviona HRZ-a preletio iznad Hrvatske

Republika Hrvatska sudjelovala je u zajedničkoj NATO-ovoj aktivnosti Allied Sky u kojoj je šest američkih aviona B-52 u jednom danu preletjelo područja svih zemalja članica NATO saveza u Sjevernoj Americi i Europi. Avion američkih zračnih snaga B-52 tijekom preleta iznad Hrvatske prepratili su avioni MiG-21 iz sastava 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva…

U sklopu zajedničke NATO-ove aktivnosti Allied Sky, šest američkih aviona B-52 u jednom su danu 28. kolovoza 2020. preletjeli područja svih zemalja članica NATO saveza u Sjevernoj Americi i Europi. Republika Hrvatska odazvala se pozivu za sudjelovanje u ovoj aktivnosti.

Avione su pratili zrakoplovi zemalja članica Saveza, svaka u svojem zračnom prostoru, šaljući poruku o snazi i solidarnosti  NATO-a. Bila je to i prilika za jačanje sposobnosti saveznika kroz zajedničko uvježbavanje i osposobljavanje te sudjelovanje u budućim međunarodnim misijama. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je: “Radeći zajedno ispunjavamo svoju osnovnu misiju: odvraćanje od agresije, sprečavanje sukoba i očuvanje mira.”

Tijekom preleta iznad Hrvatske, američki avion B-52 prepratili su avioni MiG-21 iz sastava 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U aktivnosti su sudjelovali i pripadnici Bojne zračnog motrenja i navođenja, koji su svojom profesionalnom potporom pridonijeli kvalitetnoj provedbi ove aktivnosti koja je bila odlična prilika za zajedničko uvježbavanje i osposobljavanje. Avion američkih zračnih snaga B-52 ušao je u zračni prostor Republike Hrvatske u 16:14 na dubrovačkom području, odakle je uz obalu letio prema Kvarneru, te u 16:59 izišao na području Bregane.

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem Republike Hrvatske u ovoj NATO-ovoj aktivnosti, istaknuvši da se na ovaj način šalje dobra poruka kako Hrvatska vojska zajedno sa saveznicima pridonosi globalnoj sigurnosti i kolektivnoj obrani. ”Svi zajedno, povezani u istoj misiji, aktivni smo čuvari svjetskog mira,“ rekao je ministar.

Zapovjednik 191. eskadrile lovačkih aviona pukovnik Zvonimir Milatović rekao je da je riječ o jedinstvenom događaju i posebnoj prilici u kojoj jedan legendarni avion tipa MiG-21 može letjeti krilo uz krilo s još legendarnijim bombarderom B-52. ”Mislim da je ovo pun pogodak. Nama je čast sudjelovati u ovakvoj vježbi gdje presrećemo bombarder američkih zračnih snaga,“ istaknuo je te dodao da se ova vrsta zrakoplova ne koristi često kao meta za presretanja. ”Najčešće su mete koje presrećemo lovački avioni drugih zemalja ili transportni avioni koji su u tranziciji kroz hrvatski zračni prostor,“ rekao je pukovnik Milatović.


Tijekom preleta iznad Hrvatske, američki avion B-52 prepratili su avioni MiG-21 iz sastava 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U aktivnosti su sudjelovali i pripadnici Bojne zračnog motrenja i navođenja, koji su svojom profesionalnom potporom pridonijeli kvalitetnoj provedbi aktivnosti. Bila je to odlična prilika za zajedničko uvježbavanje i osposobljavanje.


OJI; Fotoarhiva HRZ-a