Arad i Carmel

Pripadnik čileanske brigade za specijalne operacije Lautaro s puškom Arad na mimohodu 19. rujna 2021. godine (Foto: Ejército de Chile / Flickr)

Tijekom 2019., u razmaku od samo nekoliko mjeseci, izraelska tvrtka IWI predstavila je dvije nove jurišne puške

Jurišna (automatska) puška danas je primarno oružje svakog vojnika, bez obzira na njegovu ulogu ili specijalnost. Uvedena u uporabu u postrojbama nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata, a zatim polako usvojena kod drugih oružanih snaga, jurišna se puška danas smatra optimalnim oružjem za postrojbe na prvoj crti. Što se tiče dizajna, jurišna puška selektivne paljbe nije se radikalno promijenila od svojeg nastanka. Od modifikacija najizraženija je bullpup konstrukcija (VHS-2, SA-80, FAMAS, TAVOR i AUG), te optimizacija unutarnjih dijelova za veću pouzdanost. Naučene lekcije iz nedavnih sukoba u Afganistanu, Iraku i Siriji dovele su do većeg fokusa na modularnost jurišnih pušaka te njihovu prilagodbu i ljevacima i dešnjacima (ambidekstralnost). U trendu je i smanjenje mase, kao i uvođenje novih vrsta streljiva kako bi se povećala ubojitost.

Nekoliko istaknutijih vojski svijeta danas intenzivno modernizira svoje zalihe malokalibarskog oružja, bilo nadogradnjom postojećih zaliha bilo nabavom novih tipova. U Europi prevladavaju puške njemačke tvrtke Heckler & Koch. Francuska je također usvojila HK416 F, a očekuje se da će Njemačka uskoro odabrati novu pušku koja će zamijeniti Bundeswehrov G36. Specijalne snage većinom odabiru FN SCAR belgijske tvrtke FN Herstal.

Proširivanje palete

Kad je riječ o bilo kakvim oružnim sustavima, uvijek je zanimljivo pogledati što se radi u izraelskoj vojnoj industriji. Tvrtka Israel Weapon Industries (IWI) dio je grupe SK, koja je dobila ime po inicijalima osnivača Samyja Katsava (76). IWI je specijalizirana za proizvodnju malokalibarskog oružja za vojne i policijske snage. Tijekom 2019., u razmaku od samo nekoliko mjeseci, predstavila je dvije nove jurišne puške. Prva je Carmel, višenamjenska modularna jurišna puška kalibra 5,56 x 45 mm. Druga je Arad, višekalibarska jurišna puška temeljena na platformi AR15. Zanimljivo je da je tvrtka IWI poznatija po puškama bullpup konfiguracije Tavor (TAR-21, Tavor 7, X95). Od sredine 2000-ih u ponudi je i jurišna puška klasične konfiguracije Galil ACE, nasljednica starijeg izraelskog oružja Galil. U portfelju tvrtke je i kratka strojnica (automat) Uzi PRO, pištolji Jericho i Masada, laka strojnica Negev, snajperi Galil i DAN .338 te taktička sačmarica Tavor TS12. Većinu tih sustava IWI razvija usko surađujući s Izraelskim obrambenim snagama (IDF). Kako proizvođač rado ističe, sve je njegovo oružje borbeno dokazano širom svijeta, pa i u nepovoljnim te ekstremnim uvjetima.

S dvije serije bullpup pušaka u inventaru – Tavor i X95, te konvencionalnom jurišnom puškom Galil ACE, stručna se javnost počela pitati zašto je IWI osjetio potrebu za razvojem još novih, i to konvencionalnih sustava? Ronen Hamudot iz grupe SK istaknuo je da: “IWI nastoji kontinuirano prilagođavati svoje proizvode potrebama s terena. Današnja složena bojišta izazvala su potražnju za jurišnim puškama koje se mogu brzo prilagoditi različitim kalibrima za različite vrste misija. Zbog toga smo uložili znatna sredstva u proširenje asortimana kako bi svaki korisnik mogao pronaći oružje koje odgovara njegovim zahtjevima.”

Planina na sjeveru

Jurišna puška Carmel predstavljena je u travnju 2019. godine. Temelji se na Galilu, od kojeg treba preuzeti sve dobre strane, prije svega robusnost i preciznost. Galil je nastao krajem 1960-ih na temelju AK-47. Modernizirana inačica Galil ACE ušla je 2008. u operativnu uporabu prvih stranih korisnika. U međuvremenu je nadograđena: aktualna inačica nosi naziv Galil ACE GEN II. Uzimajući u obzir vrijeme iz kojeg potječe te postojeće nadogradnje, tvrtka IWI zaključila je da Galil ACE ipak nije kompatibilan s natječajima za vojnu pušku koji traže modularnost, odnosno ambidekstralnost. Stoga je tvrtka iz Tel Aviva odlučila ponuditi potpuno novi dizajn, kako bi na buduće natječaje mogla odgovoriti s dva rješenja, ovisno o željama kupaca. Iako su IWI-jevi dizajneri u potpunosti primijenili iskustvo s prethodnih proizvoda, Carmel je zapravo potpuno novo oružje, koje ipak odražava neka IWI-jeva obilježja tvrtke, posebno što se tiče ergonomije. Puška je dobila naziv po Karmelu, tj. istoimenom obalnom planinskom lancu u sjevernom Izraelu.

U skladu s danas gotovo neizbježnim trendom, kućište je od polimera visoke čvrstoće. Puška radi na principu plinskog klipa s kratkim hodom koji pokreće prilično konvencionalan rotirajući zatvarač. Dostupna su tri položaja regulatora plina (normalni, ekstremni i prigušivač zvuka), koji se mogu brzo zamjenjivati bez posebnih alata. Naglasak je stavljen na ambidekstralni kapacitet, a to se odnosi na bočno montiranu ručicu za punjenje, sigurnosnu polugu, otpuštanje spremnika i zadržavanje / otpuštanje zatvarača.

Cijevi su dostupne u četiri duljine, a sve su hladno kovane i kromirane: 267 mm (10,5″), 305 mm (12″), 368 mm (14,5″) i 406 mm (16″), sve s po četiri žlijeba s desnim korakom uvijanja 1 : 7″. Kako bi osigurao maksimalnu točnost, IWI se odlučio za slobodno plutajuću cijev. S druge strane, kako bi se osigurala maksimalna modularnost, omogućena je brza zamjena cijevi, za samo nekoliko sekundi. Proizvođač navodi da je vijek uporabe cijevi 20 000 metaka. S najkraćom cijevi, duljina Carmela iznosi 541 mm s preklopljenim i 807 mm s potpuno izvučenim kundakom. Masa oružja bez spremnika ili ciljnika iznosi 3,27 kg. Učinkovita paljba ostvaruje se na udaljenostima do 300 metara,  ovisno o duljini cijevi. Brzina paljbe je od 700 do 1000 metaka u minuti, što pušku čini upravljivom čak i pod potpuno automatskom paljbom. Točnost je ocijenjena na 1,5 MOA, uz korištenje kvalitetnog streljiva.

Polimer i aluminij

Svi pokretni dijelovi Carmela smješteni su u tvrdo anodiziranoj monolitnoj aluminijskoj tračnici koja se nalazi unutar kućišta od polimera visoke čvrstoće, čime se osigurava izdržljivost i pouzdanost. Zahvaljujući premazu svi su metalni dijelovi otporni na koroziju. Spremnici streljiva standardnih su NATO/MIL specifikacija.

Umjesto korištenja aluminijskog gornjeg dijela s polimernim donjim prijemnikom, što je slučaj kod pušaka FN SCAR, CZ Bren 2 ili HK433, tvrtka IWI odlučila se za vanjsko kućište koje je u cijelosti polimerno, ali s unutarnjim aluminijskim ojačanjima.

Na gornjem dijelu gornjeg kućišta integrirana je višenamjenska jednodijelna Picatinny šina u skladu s NATO-ovim STANAG-om 4694. Maksimalna duljina i mala visina omogućuju montažu svih dostupnih vrsta optoelektroničkih uređaja (refleksni, holografski, teleskopski, pasivni ciljnici). Picatinny šina dovoljno je velika da se na nju postavi i “komplet” od dva uređaja: optički i ispred njega noćni ciljnik pa mrak tako više nije prepreka za djelovanje, a nema ni potrebe za zamjenom i podešavanjem ciljnika jer se koristi postojeći.

Na prednjem rukohvatu, skrivene ispod polimernih poklopaca, nalaze se Picatinny šine na 3, 6 i 9 sati. Poklopci se mogu otključati i ukloniti pritiskom prsta na jezičak, slično kao kod X95. Prednji rukohvat naizgled je povelik, ali strijelac može prema potrebi ukloniti postojeće poklopce i ugraditi tanje. Na lijevoj strani rukohvata krije se polugica koja se u slučaju potrebe za brzom zamjenom cijevi može otključati vrhom metka.

Jedno je od posebnijih rješenja ručica za punjenje. Umjesto da bude uklonjiva, ručica za prebacivanje slijeva nadesno i obratno kao kod Tavora 7 i HK433, kad se jednom postavi u srednji položaj može se jednostavno gurnuti na suprotnu stranu. To je čak jednostavnije od dizajna Berette ARX-160, koji zahtijeva od strijelca okretanje ručice za punjenje na drugu stranu.

Primjena prethodnih iskustava

Svi koji imaju iskustvo s korištenjem pušaka koncepta AR15 mogu se lako snaći s Carmelovim kontrolama. Sve je ambidekstralno, uključujući zadržavanje zatvarača otvorenim i otpuštanje zatvarača koji su u obliku lopatice (umjesto polugice, kao što je na HK416 A5). Kontrole su dizajnirane i postavljene simetrično te se mogu koristiti prema dominantnoj ruci strijelca. Izbornik paljbe je iznad rukohvata, obostran je i njim se lako rukuje. Režim paljbe (zakočeno – pojedinačno – rafalno) označen je ikonicama. Poluga izbornika paljbe rotira se s jednog na drugi režim paljbe za 45 stupnjeva.

Otvor za izbacivanje čahura samo je s desne strane kućišta, sa zaštitnim poklopcem koji sprečava ulazak stranih tijela u ležište metka i prostor sklopa zatvarača. Iza njega je odbijač čahura za zaštitu lica ljevorukih strijelaca. Otvor za izbacivanje čahura ima poklopac koji se automatski otvara prilikom kretanja sklopa zatvarača.

Preklopiv udesno, potpuno podesiv kundak dizajniran je tako da bude jednostavan za korištenje. Na stražnjoj je strani jezičak za podešavanje duljine povlačenja sa svojih šest položaja. Kundak se može produljiti za 85 mm, što omogućuje prilagodbu puške svim vojnikinjama i vojnicima, a podesivi oslonac za obraz omogućuje neposredan položaj za ciljanje s bilo kojim ciljnikom. Obrazina se također može podići u tri različita položaja istodobnim pritiskom na dva jezička s lijeve i desne strane. IWI je optimizirao novu pušku uzimajući u obzir ciljničke sustave Meprolighta, tvrtke koja je također dio grupe SK. Ipak, može se postaviti bilo koji drugi sličan ciljnik. Iz puške se može pucati s preklopljenim kundakom. Isto tako, kundak se preklapa kad se želi doći do unutarnjih sklopova oružja kako bi se rastavilo i očistilo.

IWI je primijenio stečena iskustva u dizajniranju pištoljskog rukohvata kako bi dodatno poboljšao Carmelovu ergonomiju: obostrano je čekiran i dodan mu je brijeg koji sprečava proklizavanje ruke. Štitnik okidača dizajniran je tako da omogući djelovanje i strijecu koji nosi rukavice.

Kao i HK433, Carmel je namijenjen u prvom redu vojnim i policijskim snagama. Ubuduće bi mogli biti usvojeni i drugi kalibri, primjerice 6,8 mm Remington SPC, 7,62 x 51 mm, kao i 6,5 x 55 Creedmoor.

Polutajni razvoj

Carmel zasad nema kupca, barem nije objavljen, no tvrtka IWI vrlo je aktivna u njegovu predstavljanju na sajmovima i društvenim mrežama. Model na fotografiji izložen je na sajmu Milipol Paris 2019 Foto: Dubravko Gvozdanović

Jurišna puška Arad nazvana je po istoimenom gradu u južnom okrugu Izraela. Riječ je o potpuno novom proizvodu, čiji se koncept bazira na legendarnoj američkoj puški AR15. O razvoju Arada šuškalo se niz godina, čak je na internetu kružila fotografija donjeg prijemnika s ugraviranim logom IWI. Konačno je predstavljena u rujnu 2019. godine. Prema zahtjevima krajnjih korisnika, IWI-jevi inženjeri dobili su zadaću proizvesti visokokvalitetni AR15/M4 koji će besprijekorno raditi u teškim uvjetima. To je zahtijevalo primjenu plinskog klipa koji dobro funkcionira s prigušivačima, kao i sposobnost OTB (Over The Beach), koju dizajn izravnog udara plina ne može omogućiti. Na OTB testu provjerava se pouzdanost i funkcionalnost oružja nakon potapanja u vodu (kad se cijev i kućište napune vodom). Dakle, Arad radi na principu sustava s plinskim klipom s kratkim hodom, a ne na principu izravnog udara kao kod “originalnih” pušaka AR15, ali ipak dijeli mnoge značajke s kultnom puškom koju je izumio Eugene Stoner (1922. – 1997.). Regulator plina omogućuje konstantan rad puške u različitim okruženjima. Ima dva načina rada – za normalnu i prigušenu paljbu, koji se jednostavno zamjenjuju vrhom metka.

Arad je namijenjen prije svega specijalnim postrojbama, pješačkim snagama i institucijama zaduženim za provedbu zakona. Kao takav, nudi nekoliko značajki koje olakšavaju operativnu fleksibilnost. Modularna struktura omogućuje korisniku jednostavnu demontažu i zamjenu cijevi. Oružje je potpuno ambidekstralno, što znači da su kontrole postavljene s obje strane. Zamišljeno je da Arad bude prilagodljiv za sve vrste borbenih scenarija, stoga ne samo da ima mogućnost brze promjene duljine cijevi nego i kalibra, i to 5,56 x 45 ili .300 BLK (7,62 x 35 mm). Korisnik može u nekoliko sekundi zamijeniti cijev, bez odlaska u tehničku radionicu. Ta značajka preuzeta je s pušaka Tavor/X95.

Za obje ruke

Cijev je slobodno plutajuća, izrađena hladnim kovanjem od visokokvalitetnog čelika, a njezina je unutrašnjost tvrdo kromirana u svrhu zaštite od korozije pa se lakše čisti i održava. Duljine cijevi u kalibru 5,56 x 45 mm iznose 292 mm (11,5″) i 368 mm (14,5″), a uskoro bi u ponudi trebale biti i duljine cijevi od 419 mm (16,5″) i 508 mm (20″). Cijevi imaju šest žljebova s desnim korakom uvijanja 178 mm (7″), što najbolje odgovara metku sa zrnom SS109. U kalibru .300 BLK (Blackout) cijev je duljine 241 mm (9,5″). Cijev ima pet žljebova, s desnim korakom uvijanja 178 mm (7″). IWI planira ponuditi i dodatne kalibre. To otvara mogućnost korištenja drugih, popularnih srednjih metaka, pa čak i kalibara pištolja poput 9 mm Lugera sa samo nekoliko zamjena komponenti.

Proizvođač navodi da je cijev testirana u teškim uvjetima i da zadržava točnost čak i nakon ispucanih 20 000 metaka, u usporedbi sa 6000 navedenih za druge platforme. Kako je puška izrađena od najkvalitetnijih materijala, održava točnost od 1 MOA ili još i bolju ako se rabi kvalitetnije streljivo.

Kad je riječ o ergonomiji, Arad odgovara i ljevorukom i desnorukom strijelcu – sigurnost, otpuštanje spremnika, zadržavanje zatvarača nakon zadnjeg metka i otpuštanje zatvarača s obje su strane kućišta. Na sredini gornje strane kućišta nalazi se ručica za punjenje puške. Samo s desne strane otvor je za izbacivanje čahura sa zaštitnim poklopcem koji sprečava ulazak stranih tijela u ležište metka i prostor sklopa zatvarača. Kretanje sklopa zatvarača automatski otvara poklopac kako bi se omogućilo izbacivanje čahura. Iza otvora je tzv. odbijač čahura (engl. case deflector), izbočina koja štiti lice ljevorukog strijelca od vruće čahure.

Kontrole na Aradu dizajnirane su i postavljene simetrično te se mogu koristiti prema dominantnoj ruci strijelca. Izbornik paljbe nalazi se iznad rukohvata, obostran je i njim se lako rukuje. Režim paljbe (zakočeno – pojedinačno – rafalno) označen je ikonicama. Poluga izbornika paljbe rotira se s jednog na drugi režim paljbe za 45 stupnjeva.

Vjerojatno najlakša u kategoriji

Taktička sačmarica Tavor TS12 također je u uporabi IDF-a Foto: IWI USA

Pištoljski rukohvat ima uspravniji kut nego kod drugih takvih pušaka, što pridonosi udobnosti pri djelovanju s kundakom privučenim bliže tijelu za stil taktičkog ili CQB (bliska borba) gađanja. “Čekiran” je obostranim reljefnim brazdama kako bi se spriječilo proklizavanje. Štitnik okidača povećan je, tj. dizajniran tako da omogući paljbu i strijelcu s rukavicama. Arad ima moderan i poboljšan sustav okidača s dva stupnja, koji strijelcu omogućuje bolju kontrolu oružja tijekom gađanja, što znači – veću točnost i poboljšanje brzine paljbe. Brzina paljbe iznosi između 700 i 1100 metaka u minuti. Učinkovita paljba ostvaruje se na udaljenostima do 300 metara, ovisno o duljini cijevi.

Kundak GL-Core, proizvod izraelske tvrtke F.A.B. Defense, izrađen je od polimera visoke čvrstoće i na stražnjem dijelu ima gumirani ublaživač trzaja. Teleskopski kundak korisnicima omogućuje podešavanje duljine prema veličini tijela i osobnoj zaštitnoj opremi. Veliki i blago zakošeni ublaživač / amortizer trzaja na stražnjem dijelu kundaka pruža potrebnu udobnost u položaju za gađanje. Trzaj je minimalan, čak i u potpuno automatskom načinu rada. Zbog drugačijeg rasporeda podsklopova puška ne može imati preklopni kundak i jedino je moguće ugađanje po duljini.

Puška je opremljena monolitnom aluminijskom MIL-STD 1913 Picatinny šinom na gornjem prijemniku za postavljanje različitih ciljnika. Na 3, 6 i 9 sati na prednjem je rukohvatu M-LOK (Modular Lock) sustav za montiranje drugih dodataka kao što su laserski obilježivač cilja, prednja ručica – rukohvat, taktička svjetiljka ili nožice. Na M-LOK utore mogu se postaviti dodatne Picatinny šine s jednakom svrhom: postavljanja dodatne opreme.

Puška Arad vjerojatno je najlakša u svojoj kategoriji, mase samo 2,98 kg. Svi metalni dijelovi oružja otporni su na koroziju. Koristi sve NATO MIL STD 5.56 čelične, aluminijske ili polimerne spremnike kapaciteta 30 metaka. Na pušku je moguće instalirati podcijevni bacač granata 40 mm.

Prije svega – izvoz

Nema sumnje da je Arad, koji se trenutačno nudi samo u automatskom režimu rada, dizajniran u prvom redu za izvoz. To znači da IWI s tom puškom može sudjelovati na natječajima za vojsku i policiju širom svijeta, posebno kod korisnika koji favoriziraju AR platformu. Svoju priliku vide unatoč jakoj konkurenciji koju utjelovljuje Heckler & Koch. Naime, mnogi pušku HK416 te njezine podinačice smatraju najboljim oružjem u AR konceptu na tržištu. Međutim, njemačka vlada postavila je izvozna ograničenja vezano uz prodaju proizvoda vojne industrije. Puška Arad zadovoljava američki standard (MIL-STD810) i NATO-ov standard za malokalibarsko oružje, uključujući preciznost, otpornost na pijesak, blato, vodu, visoke i niske temperature i još puno toga.

Kako je navedeno, Arad bi trebao biti prikladan za borbu u različitim scenarijima – uključujući borbu na teškom terenu, otvorenom terenu, urbano ratovanje… Puška zadržava točnost na malim i velikim dometima, a kvalitetni materijali i napredan inženjerski dizajn trebaju dovesti do smanjenja troškova održavanja. Prema IWI-ju, puška se može lako prilagoditi, ovisno o operativnim potrebama, vojnim ili policijskim zadaćama – ophodnje vozilom, bliska borba, tajne misije, kratki i srednji borbeni angažmani, različite policijske operacije, VIP zaštita i drugo.

Prije realizacije izvoznih planova, za većinu pušaka ipak je bitno da se dokažu u uporabi u svojoj zemlji. Većina izraelskih vojnih i policijskih postrojbi koristi X95. Međutim, najelitnija izraelska protuteroristička jedinica Yamam, kao i Granična policija, prve su odlučile zamijeniti svoje puške AR15/M4 puškama Arad. Osim njih, pušku zasad potvrđeno koriste specijalne vojne snage Čilea, a postoje i fotografije njihovih rumunjskih kolega s Aradom.

Nova bitna odlika

Arad, koji se trenutačno nudi samo u automatskom režimu rada, dizajniran je u prvom redu za izvoz (Foto: IWI/ Wikimedia Commons)

Proizvođači jurišnih pušaka u zadnjih nekoliko godina, pa tako i IWI, sve češće spominju modularnost kao bitnu odliku svojeg oružja. Takav sustav uobičajeno se sastoji od nekoliko temeljnih, lako zamjenjivih podsklopova što u konačnici donosi znatne prednosti, ali i uštede.

Modularnost se temelji prije svega na jednostavnoj i lakoj zamjeni cijevi, koju bez problema može obaviti sam strijelac bez dodatnog alata za manje od minute, praktički na crti borbenog dodira. Ta sposobnost posebno je korisna pripadnicima specijalnih snaga, koji na obuci troše velike količine streljiva i vrlo brzo potroše cijevi pa ne moraju slati oružje u specijalizirane radionice i dugo čekati da puškari zamijene cijevi.

Modularnost se ogleda i u tome da korisnici mogu birati između nekoliko duljina cijevi, što im omogućava prilagodbu oružja za svaki pojedini scenarij. Može služiti za samoobranu, blisku (urbanu) borbu, kao standardna jurišna puška ili snajperska puška za pogađanje ciljeva na srednjim i velikim udaljenostima.

Općenito, s gotovo devedeset godina iskustva u izradi malokalibarskog oružja, uopće ne čudi da IWI zna kako postići da njegove puške brzo postanu poznate. Mnoge zemlje, posebno južnoameričke i azijske, koriste Galil i Tavor, no zapadne zemlje imaju nove zahtjeve. Zato IWI hvata korak s drugim proizvođačima kao što su Heckler & Koch, CZ i FN Herstal koji proizvode modularne jurišne puške. IWI je proizveo dva oružja koja, barem prema nekim ocjenama i reakcijama, uz modularnost i ambidekstralnost odlikuju i stabilnost te pouzdanost.


Pametni ciljnici

IWI za svoje puške, poput Arada na fotografiji, preporučuje ciljnike Meprolight. Povezani s aplikacijama na mobitelu, ti ciljnici korisniku pružaju brojne nove mogućnosti Foto: Dubravko Gvozdanović

IWI za svoje puške preporučuje ciljnike Meprolight. Mepro Foresight prošireni je ciljnik za oružje s višestrukim opcijama končanica, kompasom, nivelirom i brojačem metaka (koji će biti dostupan kasnije putem ažuriranja firmwarea), te ima ugrađenu litijsku bateriju s USB punjenjem. Ima i Bluetooth vezu koja se spaja s aplikacijom Mepro Foresight na pametnom telefonu.

Zaslon ciljnika ima boju jantara, s daškom ljubičaste radi poboljšanja vidljivosti, kao i trajanja baterije. Najslabija karika upravo je vijek trajanja baterije, procijenjen na samo dva dana. Još jedno pitanje jest: “Koliko dugo radi vaš pametni telefon s jednim punjenjem?” Planirano je da ciljnik možete puniti s pomoću telefona ili baterije koju već nosite za punjenje telefona. Kod ciljnika postoji i “štedni” način rada, koji se automatski uključuje kad je baterija gotovo prazna i onemogućuje sve druge funkcije na zaslonu osim končanice. Postoji pet unaprijed postavljenih opcija končanice, a korisnik može izraditi i sebi prilagođene končanice i učitati ih s pomoću aplikacije za telefon. Kombinacija s aplikacijom DoubleShoot može poslužiti i za digitalno automatsko upucavanje puške. Kompas i nivelir prikazani u gornjem lijevom te lijevom dijelu zaslona osjetljivi su na male pomake i mogu se isključiti u izborniku ako operater smatra da je zaslon pretrpan informacijama. U gornjem desnom kutu nalazi se ikona baterije koja pokazuje napunjenost, dok je u sredini končanica. Ciljnik se može softverski nadograditi učitavanjem novog firmwarea.


IWI u Indiji

Shivraj Singh Chouhan (lijevo), prvi ministar indijske države Madhya Pradesha, na otvorenju indijsko-izraelske tvornice PLR Systems (Foto: shivrajsinghchouhan.org)

Israeli Weapons Industries (IWI) utemeljio je s indijskom tvrtkom Adani Group konzorcij PLR Systems. U indijskom gradu Bhindu otvorili su 2017. godine tvornicu u okviru inicijative Make in India. Dvije bi se najnovije izraelske jurišne puške – Arad i Carmel – prema aktualnim planovima trebale proizvoditi i u Indiji. PLR Systems već proizvodi puške Tavor i Galil, automat Uzi Pro, pištolj Masada i lake strojnice Negev. IWI je s puškama Arad i Carmel sudjelovao na natječaju za novu pušku indijske vojske. U međuvremenu je nabavljena američka SIG 716 G2 Patrol u kalibru 7,62 x 51 mm te puška AK-203 u kalibru 7,62 x 39 mm.

Taktičko-tehničke značajke

 

Tekst: Ivan Galović