Australska klasa Arafura

(Ilustracija: Royal Australian Navy)

Gradnja nove klase odobalnih ophodnih brodova za potrebe australske mornarice službeno je počela 15. studenog u Adelaideu zavarivanjem dvaju blokova prvog plovila u klasi. Nova klasa nazvana je Arafura, a prvo plovilo, HMAS “Arafura”, trebalo bi sukladno postavljenim terminskim planovima 2022. ući u operativnu uporabu. Cjelokupna nabava plovila ide pod australskim programom Sea 1180 Phase 1.
Plovila klase Arafura isporučit će njemački brodograditelj Lürssen i australski ASC. Osnovne brodograđevne značajke očituju se u duljini od 80 m i istisnini oko 1700 t. Zamijenit će ophodna plovila klasa Armidale i Cape, obalne minolovce klase Huon te istraživačke brodove klase Leeuwin, a koristit će se u prvom redu za policijske zadaće i pomorsku ophodnju. Oblikovno rješenje uključuje smještaj dvaju misijskih kontejnera s mogućnošću njihove izmjene i zamjene.
Prva dva plovila klase Arafura bit će izgrađena u brodogradilištu u Osborneu, a deset sljedećih u Hendersonu u Zapadnoj Australiji. Šest brodova bit će smješteno u vojnopomorskoj bazi HMAS “Coonawarra” u Darwinu, četiri u HMAS “Cairns” u sjevernom Queenslandu i dva u HMAS “Stirling” u Zapadnoj Australiji.

Maja PTIĆ GRŽELJ