“Bez imalo muke prelazim preko svake prepreke”

Pripadnik 2. mb Gromovi desetnik Filip Ščrbak postao je državni prvak u street workoutu, sportskoj disciplini koja je svojevrsna kombinacija gimnastike i klasičnog vježbanja, a izvrsna psihofizička spremnost pomaže mu i u uspješnom izvršavanju zadaća u postrojbi

Da je ostvarenje uspješne profesionalne vojne i sportske karijere itekako moguće dokazuje primjer pripadnika 2. mehanizirane bojne Gromovi desetnika Filipa Ščrbaka. Desetnik Ščrbak, naime, u studenom je postao državni prvak u street workoutu, vrlo popularnoj sportskoj disciplini koja je svojevrsna kombinacija gimnastike i klasičnog vježbanja, a izvodi se u uličnim parkovima za vježbanje.

“Moj sportski put počeo je još od malih nogu, točnije od pete godine, kad sam počeo trenirati gimnastiku. Nakon šest godina prešao sam na kajak te sam 2005. bio prvak Hrvatske. Prije pet godina počeo sam trenirati street workout, u kojem sam se pokazao jako dobar zahvaljujući predispozicijama koje sam stekao bavljenjem gimnastikom. Zadnje dvije godine počeo sam se natjecati u street workoutu i postizao sam jako dobre rezultate. Najbolji rezultat postigao sam u studenom ove godine, kad sam osvojio titulu državnog prvaka,” govori desetnik Ščrbak. Natjecanje je bilo u disciplini power, koja se sastojala od ruskih zgibova s dodatnim opterećenjem od 8 kg, zgibova s 32 kg i propadanja s 48 kg.

“Cilj je natjecanja napraviti što više ponavljanja u navedenim vježbama s izvrsnom formom kako bi ocjenjivači priznali ponavljanje,” navodi pripadnik Gromova te dodaje kako mu je cilj u idućem razdoblju još više raditi na sebi, podići snagu i pripremiti se kako bi otišao na europsko natjecanje u street workoutu. Ističe kako svaki dan redovito trenira najmanje tri sata, a treninzi se sastoje od bazičnih vježbi sklekova, zgibova, propadanja i čučnjeva s dodatnim opterećenjem. “Često radim i različite varijacije stojeva na rukama koji dodatno otežavaju svaku vježbu. Bitno je napomenuti da se prije svega obvezatno zagrijem trčanjem kako bih što lakše mogao ući u trening,” opisuje desetnik Ščrbak.

Prvi dočasnički čin

Osim što je u sportu od pete godine, desetnik Ščrbak ističe i kako je još od malih nogu sanjao da bude u vojsci. Nakon završene srednje škole odlučio je da želi biti profesionalni vojnik i služiti domovini.

“Od početka vojne karijere pripadnik sam 2. mehanizirane bojne Gromovi i čast mi je biti dio ove zajednice i pridonositi boljitku postrojbe,” ponosno ističe. Nakon što je dobio prvo postavljenje u mb Gromovi, taj se rođeni Slavonac zajedno sa suprugom brzo navikao na život u Petrinji.

“Ovdje imamo svoju kuću i živimo s dva sina. Unatoč svim elementarnim nepogodama, odlučili smo ostati jer se osjećamo kao da ovdje pripadamo,” navodi desetnik Ščrbak.

Osvajanje titule državnog prvaka zasigurno je trenutak u njegovoj sportskoj karijeri koji će posebno pamtiti. Kad je riječ o onoj vojnoj, ističe trenutak kad je dobio prvi dočasnički čin jer je time dokazao kako se napor i rad isplatio.

“Od dana kad sam stupio u vojsku postavio sam si cilj da postanem dočasnik i zato ću taj trenutak zauvijek pamtiti,” napominje Ščrbak. Na pitanje koje su po njegovu mišljenju glavne odlike i zadaće dočasnika u Hrvatskoj vojsci, odgovara: “Pravi dočasnik prije svega treba biti primjer svojim vojnicima i usmjeravati ih na pravi put kako bi i oni sami jednog dana postali dočasnici. Svojim ponašanjem, prenošenjem znanja, vještina i iskustava treba motivirati vojnike te se brinuti o njihovoj psihofizičkoj spremnosti u svakom trenutku.” Budući da uz posao svaki dan naporno trenira, a i otac je dvoje male djece, zanima nas kako uspijeva sve to uskladiti. Desetnik Ščrbak objašnjava kako je najvažnije unaprijed organizirati vrijeme i postaviti prioritet u ostvarivanju ciljeva.

“U svemu mi najviše znači podrška supruge, s kojom se lako dogovorim oko čuvanja djece. Nerijetko povedem djecu na trening, a ako to situacija ne dopušta, onda treniram tijekom noći kad svi spavaju. Možda zvuči nekad neostvarivo, ali uz dobru volju, organizaciju i dogovor sve je moguće,” govori nam.

Otkrio je i kako mu bavljenje street workoutom pozitivno utječe na karijeru zato što njim jača psihofizičku spremnost, koja je nužna za uspješnog profesionalnog vojnika.

“S lakoćom prolazim provjere tjelesne sposobnosti, a na terenima bez imalo muke prelazim sve prepreke koje se postave pred mene,” ponosno ističe.

Na kraju kaže kako bi mladima poručio da pristupe Hrvatskoj vojsci jer je to odlična prilika za usavršavanje. “Ako žele vidjeti koje su njihove granice i koliko su zapravo spremni za psihičke i fizičke napore, onda je ovo pravo mjesto,” zaključuje desetnik Ščrbak.


Mladi sve više prepoznaju street workout kao dobar način postizanja zavidne forme i snage bez odlaska u teretanu. U Hrvatskoj se povećava broj street workout parkova i time takav način vježbanja postaje dostupniji. Ono što ga razlikuje od svih drugih načina vježbanja jesu elementi koji se mogu izvesti samo vlastitim tijelom, kao što je stoj na rukama i slično.

Tekst: Janja Marijanović

Foto: Janja Marijanović / privatna arhiva