Bliska borba – brzi napad i precizna primjena sile

“Najučinkovitiji je način obuzdavanja protivnika u bliskoj borbi korištenje raspoloživog oružja integrirano s tehnikama borilačkih vještina. Istodobno, obuka u bliskoj borbi s elementima borilačkih vještina izgrađuje hrabrost, samodisciplinu, povjerenje, poštivanje, nesebičnu službu i duh postrojbe,” zaključio je instruktor Grupe za obuku ZSS-a

Pripadnici Grupe za obuku Zapovjedništva specijalnih snaga u vojarni “Drgomalj” u Delnicama u drugom su dijelu veljače provodili obuku iz bliske borbe. Bliska borba taktička je koncepcija u kojoj se dva ili više boraca, naoružani ili nenaoružani, upuštaju u borbu na blizinu, što zahtijeva brzi napad i preciznu primjenu smrtonosne sile. Kako nam je objasnio instruktor Grupe za obuku koji je poučavao polaznike tehnikama borbe, operativci moraju biti vješti sa svojim oružjem te biti sposobni donijeti brzu odluku kako bi smanjili moguće slučajne žrtve.
I sami smo se uvjerili kako bliska borba može izgledati jer je i obuka djelovala prilično realistično, a to je, uostalom, bio i cilj. Spomenuta se kompleksna obuka pojedinaca i postrojbe provodi u svim vremenskim uvjetima, danju i noću, te u svim terenskim uvjetima i na svim podlogama, a koliko god je moguće koristi se pravo naoružanje i oprema. Borbena obuka ključna je za operativce specijalnih snaga. Osim osposobljenosti u rukovanju oružjem, moraju biti vješti u primjeni tehnika borilačkih vještina, koje, uz uporabu hladnog oružja poput noževa, štapova ili metalnih šipki, nadopunjuju sustav bliske borbe.

Prva razina obuke
“Najveća bi pogreška u bliskoj borbi bila površnost pa se u ZSS-u velika pažnja posvećuje kompleksnosti te obuke,” kaže instruktor. Program obuke odrađuje se kroz tri osnovne razine. Prva obuhvaća osnove goloruke borbe iz borilačkih vještina. U nju spadaju tehnike padova i kotrljanja koje se, osim za ublažavanje pada, mogu koristiti da se osoba iz bilo kojeg borbenog stava može brzo spustiti izvan protivnikova vidokruga. “Kad osjeti da bi mogao biti opažen, operativac može uporabiti direktan pad tijela na zemlju i nestati iz vidne razine,” naglašava instruktor dok polaznici vježbaju padove.

Na obuci se uče i tehnike korištenja ruku, nogu, glave i tijela, te vlastitog oružja poput zubi i noktiju u svrhu blokiranja, zaustavljanja ili onesposobljavanja protivnika. Uče se udarci za izvođenje s male udaljenosti, iz mrtvih kutova, kao i korištenje udaračkih tehnika za određene dijelove tijela – tzv. vitalne točke ili mete. Na red zatim dolaze tehnike poluga, gušenja i bacanja protivnika u borbi. Kako ističe naš sugovornik, grlo je, uz genitalije i oči, jedna od najranjivijih točaka pa je tako i glavna meta kad je u pitanju bliska borba. Cilj tih udaraca je onesposobiti, zaustaviti, paralizirati ili oboriti protivnika. Na toj razini obuke operativci specijalnih snaga uče i kako reagirati kad ih protivnik uhvati ili drži za ekstremitete ili za tijelo.

Druga razina
Druga razina obuke obuhvaća tehnike naučene u prvom dijelu, ali s punom vojnom opremom i naoružanjem. I dok se prvi dio događao u dvorani, u drugom dijelu polaznici izlaze na otvoreni teren. Na toj razini ključno postaje promatranje okoline i određivanje učinkovite metode prikladne za operaciju u realističnom prostoru. Operativci uče kako ispravno izabrati primjenu smrtonosne i nesmrtonosne sile. Postoji niz situacija i misija te potencijalnih scenarija u kojima se moraju znati pravila. Ona potiču potrebu za obukom o svakom aspektu primjene sile jer bi bez toga operativac u određenoj situaciji mogao pretjerati ili neučinkovito reagirati. Primjerice: reakcija operativca kad protivnik uhvati njegovu jurišnu pušku može biti prelazak na sekundarno oružje kao što je nož uz primjenu smrtonosne sile ili oslobađanje od hvata s pomoću tehnika borilačkih vještina bez primjene smrtonosne sile.
 “Kad se operativac specijalnih snaga nađe u zadaćama preciznog čišćenja prostorija u operacijama urbanog ratovanja i kreće se prema svojoj točki dominacije, na tom putu nailazi na protivnika kojeg mora procijeniti. Gdje su mu ruke? Ima li oružje i kakav je njegov stav? Je li nervozan, uplašen ili je u stavu spremnom za napad? O tome je li riječ o prijetnji ili ne, ovisit će tehnika kojom će se operativac koristiti prilikom kretanja,” opisuje instruktor dok polaznici u parovima pokazuju vještine koje su svladali – kako se obraniti od protivnika koji ih napada nožem i istodobno odraditi protunapad.
Na toj razini do izražaja dolazi obučenost u tehnikama borilačkih vještina s uporabom oružja. Operativac mora reagirati na ispravan način, a svoju će reakciju prilagoditi protivnikovoj veličini, starosti i spolu. Oružje može koristiti za blokiranje napadača, izvođenje tehnike udaraca, poluga ili bacanja ili za eliminiranje prijetnje uporabom vatrenog oružja.

Treća razina
Operativci na toj razini uče kako bilo koji predmet iz okoline prilagoditi kao oružje, a možda je najbolji primjer štap koji se kao svestrano pomagalo može pronaći gotovo bilo gdje. Njegova namjena kreće se od jednostavne kontrole zarobljenika pa do smrtonosne borbe. Na popis se mogu dodati i pijesak, kamenje ili tekućina bačena protivniku u oči, kao i bilo koje drugo improvizirano oružje. Mogućnosti ovise o obuci, ali i o oštroumnosti i snalažljivosti samog operativca.
U program obuke iz bliske borbe spada i vještina brzog penjanja i neopaženog svladavanja zapreka, rukovanje nožem i goloruka obrana od noža ili drugih vrsta oružja. Također, tu je i obuka u prikradanju protivniku, a ta je sposobnost, primjerice, važna za izvršenje zadaća kod kojih je potrebno uklanjanje stražara.

Hrabrost, samodisciplina i duh postrojbe
Na samom kraju zapovjednik Grupe za obuku ZSS-a polaznicima je uručio potvrde o završetku obuke te im čestitao na usvojenom znanju i vještinama: “Usvojili ste temelje bliske borbe, a sad to treba razvijati sukladno planovima.” Nakon uručenja, instruktor je svojim polaznicima poručio kako su dobro radili, ali da je pred njima još puno vježbe i rada. “Ova borbena umijeća zapravo su dio vojne sposobnosti. Najučinkovitiji je način obuzdavanja protivnika u bliskoj borbi korištenje raspoloživog oružja integrirano s tehnikama borilačkih vještina. Istodobno, obuka u bliskoj borbi s elementima borilačkih vještina izgrađuje hrabrost, samodisciplinu, povjerenje, poštivanje, nesebičnu službu i duh postrojbe,” zaključio je instruktor Grupe za obuku ZSS-a.

Petra Kostanjšak, D. K., Foto: Josip Kopi