Bliska vatrena moć – jedina obrana od asimetričnih prijetnji površinskim brodovima

Kako stalno raste opasnost od malih i brzih plovila, ratne mornarice traže načine kako da daljinski upravljivim ili potpuno automatiziranim malokalibarskim oružnim sustavima unaprijede njihove defenzivne protu-površinske sposobnosti

Napad na razarač DDG 67 Cole u jemenskoj luci Aden u listopadu 2000., postao je u višestrukom smislu točka prekretnica u razmatranju bliske zaštite pomorskih snaga. Ustvari, prijetnju koju predstavljaju mala i brza plovila po velike borbene plovne jedinice, prepoznala je američka ratna mornarica i njezini saveznici koncem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća tijekom operacija u Perzijskom zaljevu za vrijeme trajanja Iransko – iračkog rata. Termin “brzo obalno napadačko plovilo”, odnosno u engleskoj transkripciji – fast inshore attack craft – (FIAC) kasnije je bio rabljen za označavanje malih i brzih plovila kao što su motorni čamci, gliseri, presretačka plovila, gumenjaci i ski-jetovi. Ta plovila se vrlo lako mogu opremiti oružjima kao što su teški mitraljezi, raketni projektili kratkog dometa, raketna nevođena zrna, bacača granata i protuoklopna sredstva. Njihov brzi napad izveden u “jatima” možda zasad još nema mogućnosti potapanja velikog ratnog broda, ali sigurno ima mogućnost ometanja brodskih operacija, odvlačenjem pozornosti s primarnih zadaća i što je najvažnije može prouzročiti oštećenje ili čak uništenje osjetljivih brodskih senzora zbog čega skupi površinski ratni brod može jednostavno postati neuporabljiva hrpa željeza, nesposoban i za vlastitu samoobranu.
Drugu vrstu neposredne prijetnje površinskim brodovima predstavljaju različiti samo-detonirajući čamci sa samoubilačkom posadom ili jednostavna gumena plovila s daljinskim upravljanjem nakrcana eksplozivom ili bombom “domaće” izrade koja se neprimijećena mogu približiti velikom brodu i oštetiti njegov trup. Jedan takav gumenjak, nakrcan eksplozivom uzrokovao je na razaraču COLE štetu koja se mjerila s nekoliko desetaka milijuna dolara, ali i sa životima 18 članova posade. Razarač je morao na specijalnom brodu-nosaču biti prebačen u SAD gdje je na popravcima bio dulje od godine dana. Više od svega taj slučaj je pokazao kako nekonvencionalna taktika i relativno jeftina tehnika i oprema mogu poništiti prednost i superiornost konvencionalne i softificirane vojne tehnike. Taj novi oblik površinske prijetnje je jedan od najvažnijih izazova na koji se zapadne mornarice spremaju najozbiljnije odgovoriti. Nakon prepoznavanja, kao reakcija na tu, vjerojatno, najčešću prijetnju u bliskoj budućnosti zapadne mornarice su uložile znatne napore u uvođenju novih metoda naprednog uvježbavanja, reviziji borbenih procedura i nabavi nove borbene tehnike.

Područje koje izaziva posebnu pozornost je bliska obrana broda. U ovom području vrlo se brzo pokazalo da su softificirani senzori i oružni sustavi razvijeni za suzbijanje prvenstveno protuzrakoplovnih i proturaketnih prijetnji gotovo u potpunosti nekorisni u detekciji, praćenju i uništavanju ciljeva koji se kreću na izrazito reflektirajuće morske površini ili blizu nje (efekt klutera). Ustvari, ručno upravljivi malokalibarski topovi postali su prijeko potrebni, bolje rečeno, posljednja linija brodske obrane.
No, kod ručno upravljanih malokalibarskih topova pojavljuje se problem pravodobnog prepoznavanja ciljeva i njihovog dometa protiv malih i agilnih površinskih ciljeva. Kao posljedica takve situacije, svjedoci smo u posljednjim godinama naglog razvoja nove generacije daljinski upravljanih ili potpuno automatiziranih, malokalibarskih oružnih sustava, potpuno stabiliziranih. Takvi oružni sustavi nude najmodernije načine detekcije, praćenja i kontrole uništavanja ciljeva primjenom modernih elektrooptičkih senzora, videosustava i balističko-računarskih sustava.

MLG 27
Njemački proizvođač Mauser Oberndorf koji je član konzorcija Rheinmetal Waffe Munition GmbH počeo je s dostavom svog MLG 27 (Marine Leicht Geschutz 27 mm) lakog mornaričkog topničkog sustava domaćoj mornarici koncem 2003. godine nakon što je 2001. godine završio inženjerski razvoj i program ispitivanja sustava i koji je na natječaju Bundesmarine izabran kao temeljno oružje za blisku obranu broda. Namjera njemačke mornarice je da zamijeni postojeće lokalno upravljive sustave Rheinmetal RH 202 20 mm i Bofors 40 mm/L70 ovim novim domaćim sustavom. Ukupno su predviđena 83 nova sustava MLG 27 za ugradnju u idućih šest godina.
Uporaba istog 27 mm BK 27 barutnim plinovima pokretanog topa, kojeg rabe i borbeni zrakoplovi Tornado i Typhoon omogućila je konstrukciju topničkog sustava MLG 27, kao daljinski upravljivog, malokalibarskog sustava, stabiliziranog u dvije osi. Sustav je konstruiran za suprotstavljanje litoralnim površinskim i zračnim prijetnjama ali isto tako ima mogućnosti za uništavanje izloženih ciljeva na kopnu. Sustav je opremljen vlastitim kompletom elektro-optičkih senzora i sposoban za uporabu svih vrsta streljiva u kalibru 27 mm. Daljinsko upravljanje izvodi se s posebne operatorske konzole koja se može montirati na u unutrašnjost broda. Prateći početna ispitivanja prototipa topa od 27 mm montiranog na jedan brod njemačke mornarice u Baltiku tijekom travnja 1996., Mauser-Werke Oberndorf Waffensisteme je potpisao ugovor vrijedan 12,2 milijuna američkih dolara s BWB (Njemačka državna agencija za nabavku i razvoj naoružanja) o kompletnom tehničkom razvoju sustava MLG 27. Ključni naglasci u potpisanom ugovoru bili su u zahtjevima za velikom brzinom i gustoćom paljbe, malom težinom sustava, velikom učinkovitom dometu, kratkim vremenom reagiranja na prijetnju, povećanom pouzdanošću i velikom vjerojatnosti pogađanja cilja prvim ispaljenim plotunom.

Razvojni ciklus uključivao je i razvoj novog 27×145 mm fragmentiranog streljiva (FAPDS) sposobnog za uništavanje ciljeva na udaljenostima od 5000 m. Prema tehnološkim zahtjevima, ovo multifunkcionalno streljivo za mornaričku primjenu je potkalibarskog tipa i odlikuje se masom projektila od 225 grama. Masa penetratora je 175 grama. Početna brzina projektila na ustima cijevi topa iznosi 1150 m/sek. Leteći gotovo ravnom trajektorijom, reducirano je vrijeme leta topničkog zrna i maksimiziran njegov učinkoviti domet. Modifikacija sustava MLG 27 tijekom 2000. uključivala je testiranja i poboljšanja na sustavu praćenja ciljeva i na sustavu za otvaranje paljbe. Za to ispitivanje sustav je bio ugrađen na višenamjenski brod Typa 748 HELMSAND njemačke Bundesmarine. Osim navedenih ispitivanja, obavljena su ispitivanja elektromagnetske kompaktibilnosti streljiva i utjecaja na ostale sustave, testovi servokomponenti i testovi pouzdanosti u testnom centru WTD 71 u Eckernfordu, u brodogradilišnim kapacitetima i na još jednom brodu Typa 748 SCHWEDENECK.
Prema specifikacijama proizvođača topnički sustav MLG 27 uspješno uništava velike površinske ciljeve, mobilne i fiksne kopnene točkaste ciljeve na daljinama do 4000 m.
Ciljeve u zraku uništava na daljinama do 2500 m. Male, visoko mobilne površinske ciljeve kao što su npr. motorni čamci sustav uspješno uništava na daljinama većim od 2500 m.
Praćenje ciljeva i kontrola paljbe za ovaj topnički sustav osigurana je uporabom Atlas-Elektronikova kompleta senzorske elektrooptičke opreme montirane na kućištu topa. Taj senzorski paket opreme je nezavisno stabiliziran i uključuje sljedeće senzore:
• TV kameru visoke rezolucije
• IC kamera ( 7,5 – 11,5 nm)
• Laserski daljinomjer (1,54 nm)
• Dvo-modni video “traker”
• Središnji elektronički interface
Alternativno, topnički sustav MLG 27 dostupan je i bez navedenog elektro-optičkog paketa opreme i moguće ga je integrirati u veće borbene sustave.
Topnički sustav MLG 27 ima težinu od 850 kg (bez streljiva) i što je najvažnije odlikuje se nepenetrirajućim načinom montaže (nije potrebno zbog barbeta, komora streljiva i pogonskog sustava zauzimati prostor ispod palube na kojoj je montiran). Zona djelovanja po azimutu iznosi +/- 170°, po elevaciji -15° do +60°. Brzina okretanja cijevi topa prema zadanom cilju iznosi 60°/sek. Operator, smješten u unutrašnjosti broda joysickom na posebnoj konzoli upravlja topničkim pogonskim sustavom i senzorima, određuje paljbene parametre, “zaključava” (armira) cilj i otvara paljbu po cilju.
Top BK 27 odlikuje se brzinom paljbe od 1700 zrna u minuti. U standardnoj verziji opremljen je spremnikom kapaciteta 90 granata spremnih za paljbu i podijeljenih u uvodniku u osam rafala po 11 granata (+2 granate). Povećanje spremnika streljiva moguće je na 135 granata, što omogućava ispaljivanje više od 12 rafala.

Prva tri sustava MLG 27 dostavljena su njemačkoj pomorskoj topničkoj školi za trenažne svrhe u prosincu 2003. Ugradnja četiri sustava MLG 27 na brod za opskrbu Berlin obavljena je u lipnju 2004. Do konca 2004. njemačka mornarica je na svoje brodove ugradila i stavila u funkciju ukupno 13 sustava MLG 27. Na popisu brodova koji već jesu ili ih se namjerava opremiti tim sustavom su fregate F 122, F 123, F 124, nove K 130 korvete, MHC 332/333 (minolovci), MHCD 352 protuminski brod te pomoćni brodovi AOR 702 i ARL 404.
Početkom 2005. naručeno je poboljšanje sustava MLG 25. Temeljen na istoj tehnologiji montiranja, kod sustava MLG 25 top BK 27 zamijenjen je topom ATK Bushmaster I 25 mm. Ovaj top se odlikuje dvostrukim sustavom dobave streljiva iz dva spremnika ukupnog kapaciteta 220 granata (2×110). Vrlo otporni optoelektronički senzorski sustav i sustav upravljanja paljbom montirani su na konstrukciju topa. MLG 25 je dizajniran tako da postigne maksimalni učinkovit domet od 2500 metara djelujući protiv zračnih, obalnih i površinskih ciljeva, posebno naglašavajući djelovanje protiv brzih i visokomanevarbilnih glisera. Za ovaj top posebno je razvijeno FAPDS-T fragmentirano streljivo, temeljeno također na potkalibarskoj tehnologiji, koje je razvila firma Oerlikon-Contraves.
Što se tiče daljnjeg razvoja, njemačka kompanija je poduzela inicijalne korake u razvoj novog sustava MLG 30/ABM. Novi sustav će se temeljiti na integraciji topa ATK Mk 44 Bushmaster II 30 mm i Air Burst Munitions (streljiva) (ABM) temeljenog na Oerlikon-Contravesovoj AHEAD tehnologiji. Sa svoje strane Oerlikon-Contraves nastoji osigurati daljnje narudžbe za svoj Millennium 35 mm mornarički topnički sustav, nakon što je RM Danske potpisala ugovor o kupnji prošle godine.
Baziran je na kompanijinom povratnim plinovima pokretanom sustavu, četverocijevni 35/1000 revolverski top koristi 35 mm AHEAD programibilno streljivo. Tako će topnički sustav Millennium postati posljednja crta obrane Kraljevske danske mornarice protiv površinskih i zračnih prijetnji. Danci namjeravaju s po dva topnička sustava opremiti i svoje nove brodove za potporu flote Absal i Esbern Snare.
Koncept AHEAD streljiva zasniva se na ideji stvaranja destruktivnog oblaka potkalibarskih penetratora na putanji nadolazeće prijetnje. U topnički sustav Millennium inkorporirano je AHEAD računalo koje mjeri početnu brzinu svakog ispaljenog projektila i u skladu s tim podatkom programira njihove upaljače. Programiranje svakog pojedinog topničkog projektila, odnosno svakog upaljača obavlja se u suglasnosti s predviđenim vremenom leta do cilja uz pomoć jednog indukcijskog kalema ugrađenog u stražnju dio zatvarača topa. Svaka 35 mm granata AHEAD streljiva sadrži u sebi 152 volframska penetratora (kuglice) pojedinačne težine od 3,3 grama. Programirana eksplozija svakog pojedinog topničkog zrna na vrlo bliskoj udaljenosti ispred nadolazeće prijetnje događa se na izračunatoj presretačkoj trajektoriji koju je izračunalo AHEAD računalo.
Budući da 35/1000 revolverski top ima brzinu paljbe od 1000 zrna/minuti i početnu brzinu granate od 1000 m/sek, iz proizvođača Oerlikon-Contraves smatraju da stvaranje gustog koničnog oblaka raspršenih penetratora nudi mnogo veći postotak vjerojatnoće uništenja nadolazeće prijetnje nego što je nude drugi obrambeni sustavi koji rabe čvrste ili visokoeksplozivne granate.

IZRAELSKI TYPHOON
Izrael Armament Development Authority počeo je s inženjerskim razvojem mornaričkog topničkog sustava Typhoon namijenjenog malim i srednje velikim patrolnim brodovima prije desetak godina, negdje koncem 1994. Taj razvojni program bio je uvjetovan narastajućim zahtjevima izraelske mornarice.
Derivacijom topničkog sustava OWS 25 koji je bio postavljen na oklopnom vozilu izraelske vojske počeo je razvoj proizvodne linije Typhoon, koja se s vremenom razvila u vrlo široki spektar inačica temeljnih na istom potpuno stabiliziranom nepenetrirajućem principu ugradnje.
Prototip sustava Typhoon, kojim se koristio top M 242 Bushmaster I 25 mm, bio je sredinom 1995. montiran na izraelski patrolni čamac tipa Super Dvora na kojem su se obavlja tehnička ispitivanja. Program ispitivanja uključivao je gađanje ciljeva na udaljenosti od 1000 metara pri brzini broda od 28 čvorova uz uporabu EL-OP MSIS elektro-optičkog direktora (EOD).
Daljnja ispitivanja poduzeta su s General Dynamicsovim GAU-19/A 0,50 GATLING topom. U tom ispitivanju sustav Typhoon je ispaljivao rafale od 20 zrna na metu montiranu na gumeni čamac u tijeku noćnih i dnevnih testova. Pri stanju mora 3, ispaljeno je više od 1300 zrna od kojih je više od 45% pogodilo cilj.
Konstruiran u početku tako da može biti uporabljen nezavisno u zoni optičke vidljivosti ili uz uporabu EOD te ciljničkog radara, sustav Typhoon je nadograđen tako da se za balističke proračune koristi vlastito, na kućištu topa montirano balističko računalo. Topnički sustav Typhoon je stabiliziran u granicama od 0,25 mrad pri stanju mora 3 i sposoban je prihvatiti i koristiti se širokim dijapazonom topničkih oružja u kalibru do 30 mm. Uz 25 mm top Bushmaster, izraelska kompanija Rafael nudi i opcije u kalibru 20 mm (GIAT M621, GIAT M693 i Oerlikon KAD-B/18), u kalibru 23 mm, 25 mm (GIAT M811 i Oerlikon KBA) te 30 mm (Oerlikon KCB, Mk 44 Bushmaster II i Mauser MK30 Model F) barutnim plinovima ili električki pokretane topove. Također, u ponudi je i GAU-19/A, trocijevni 0,50 inčni minitop.

Sustav Typhoon sposoban je djelovati u različitim operativnim modalitetima. U normalnom režimu rada sustavom upravlja operator s pripadajuće konzole i rabi se za nadzor situacije ili kao sustav za kontrolu paljbe koji stalno proračunava kutnu udaljenost i elevaciju za precizno postavljanje oružja pri stalnom praćenju uočenih ciljeva.
Za autonomne operacije taj je topnički sustav posebno stabiliziran po azimutu i elevaciji a preciznosti sustava znatno pridonosi ugrađena TV kamera visoke rezolucije. Manualni back-up sustava moguće je izvesti čak i u situaciji potpunog izostanka energetskog napajanja. Servo modalitet rada je razvijen za servisne i ne-borbene radnje i aktivnosti sustava. Uz svoj bazni, malokalibarski sustav Typhoon G, izraelski Rafael također proizvodi i nudi na tržištu i sustav Typhoon NTD (koji uključuje instaliranje raketnih projektila SPIKE-ER more-more) i sustav Typhoon GSA (budući hibridni sustav sa SAM raketnim sustavom kratkog dometa pridodanom temeljnom topničkom sustavu).
Dosadašnji poznati kupci Rafaelovog sustava su ratne mornarice Australije, Indije, Izraela, Singapura i Sri Lanke kojima je dosad dostavljeno više od 90 sustava.
U Australiji se sustav Typhoon Mk 25, opremljen s Rafael Toplite EOD sustavom licencno proizvodi u pogonima General Dynamics Land Systemsa- Australia. Sustav je inicijalno bio instaliran na novu ARMIDALE klasu patrolnih brodova. Australska kraljevska mornarica sada se trenutačno nalazi u procesu analiziranja studije o mogućnosti i perspektivnosti uvođenja ovog ili nekog sličnog sustava na sve svoje glavne površinske ratne brodove, amfibijske snage i pomoćnu flotu.
Rafael je također prodao jednu od svojih posljednjih inačica sustava Typhoon i američku mornaricu u sklopu posljednje “Hip Pocket” narudžbe, kao partner britanskog BAE Systems Land & Armaments. U srpnju 2004. United Defence je s britanskim konzorcijem potpisao ugovor za proizvodnju, inženjerski suport i opskrbu pričuvnim dijelovima u vrijednosti 395,5 milijuna dolara novog Mk 38 Mod 2 ORDALT programa (Machine Gun System Ordnance Alteration). Pod tim imenom britanska kompanija je konvertirala postojeći, lokalno upravljivi, nestabilizirani Mk 38 Mod 1 sustav i montirala ga na potpuno stabiliziranu platformu, daljinski upravljivog izraelskog sustava Typhoon.
S težinom od 850 kg (bez streljiva) redizajnirani sustav Mk 38 Mod 2 zadržao je kao i njegov prethodnik top M242 Bushmaster 25 mm, ali je dobio potpuno stabilizirano Typhoonovo postolje, dodatno opremljeno Rafael-Toplitovim opto-elektroničkim sustavom EOD za potpuno autonomnu dnevnu/noćnu detekciju i praćenje ciljeva i kontrolu paljbe. Toplite je stabilizirao svoj senzorski paket s četveroosnim kardanskim sustavom. Senzorski paket opreme uključuje:
• Nisko-svjetlosnu TV kameru u boji
• 3-5 nm termalni generator slike
• 1,54 nm laserski daljinomjer klase 1 (neškodljiv za ljudsko oko)
Mk 38 Mod 2 ima u svom privješenom spremniku 168 komada streljiva spremnih za paljbu. Upravljanje sustavom obavlja se iz unutrašnjosti broda. Operator upravlja sustavom sa upravljačke konzole koja se sastoji od glavnog kontrolnog panela i multifunkcionalnog displeja. Operator ima mogućnost odabira jednog od 5 mogućih načina paljbe. Maksimalna brzina paljbe iznosi 180 zrna u minuti (3 granate/sekundi). Tijekom fiskalne 2005. kompanija je potpisala dodatni ugovor za proizvodnju još 13 sustava. Ova i sve sljedeće narudžbe proizvodit će se u podružnici BAE Systems Land & Armaments u Louisvillu u američkoj saveznoj državi Kentucky. Američka krstarica CG-47 PRINCETON postala je prvi brod US Navy opremljen sustavom Mk 38 Mod 2, instaliranim u ožujku 2005. Slijedila ju je također krstarica CG-73 PORT ROYAL u mjesecu lipnju ove godine. Oba broda su tijekom mjeseca rujna 2005. tijekom planiranih aktivnosti u sklopu tzv. Safety Review Board programa testirali s uspjehom ugrađene sustave. Američka mornarica ima namjeru započeti s programom opremanja površinske flote ovim sustavom.

Osim američkog, posebna pozornost se posvećuje i ostalim potencijalnim tržištima koje britanski BAE i izraelski Rafael, kao poslovni partneri, posebno analiziraju (zemlju po zemlju) kako ne bi došlo do sukoba interesa u prodaji dvaju respektabilnih topničkih sustava kao što su Mk 38 Mod 2 i Typhoon.
MSI DEFENCE SYSTEMS DS 25/30: VARIJANTE
Sa dosad dostavljenih 70 sustava lokalno upravljivog DS30B Single 30 mm topa Mk1 ratnoj mornarici Velike Britanije, dva sustava ratnoj mornarici Tajlanda i šest sustava RM Australije (u suradnji sa ADL Ltd.) britanski MSI Defence se profilirao kao jedan od većih proizvođača takvih sustava. Ta firma je razvila čitavu porodicu DS 25/30 mm topničkih sustava namijenjenih za izvoz. U ponudi su inačice s lokalnim, daljinskim i automatskim sustavom upravljanja, ali i najnovija hibridna inačica topničko-raketnog sustava. Sve te inačice bazirane su na standardu stabiliranog sustava DS 25/30 i mogu prihvatiti brojne izvedenice topova od 25 i 30 mm uključujući Oerlikon KCB (DS30B), ATK M242 Bushmaster I (DS25M) ili Mk 44 Bushmaster II (DS30M) te na koncu Mauser 30F (DS30F).
Automatizirani Remote Control – daljinski kontrolirani model-(REMSIG) koristi ?vanjsku? kontrolu paljbe kao svoj primarni modalitet rada s ?revizijom? dobivenih podataka na lokalnoj kontroli. Daljinsko upravljanje je ugrađeno kao pomoćna kutija u blizini mjesta montiranja REMSIGA i tako omogućivši ugradnju dodatne elektronike blizu baze samog sustava. Nakošena konstrukcija i paljbeni mehanizam su kontrolirani preko interfejsa s balističkim računarom, smještenim u brodskom borbenom sustavu.
Početkom 2003., nakon internacionalnog natječaja REMSIG inačica MSI Defenceovog DS30B topa, izabrana je kao najbolja ponuda na postavljene zahtjeve britanske Royal Navy za malokalibarskim 30 mm topom kojim će biti opremljeni njezini novi razarači Type 45. Po dva takva sustava biti će instalirana na svakom brodu.
Upravljanje paljbom tih topova bit će izvedeno daljinski, preko brodskog elektro-optičkog topničkog nadzornog sustava. Topovi će se rabiti za policijske poslove i blisku brodsku obranu protiv malih i brzih površinskih plovila i sporijih letećih prijetnji.

ST Kinetics doveo je svoj projekt NRSW do prototipne faze ispitivanja. Konfiguracija prikazana na slici uključuje uz jednocijevni top i dva trostruka lansera more-zrak kratkog dometa
Ratne mornarice Bruneja, Malezije i Pakistana također su naručile i pribavile DS30B Remsig inačicu sustava. Malezijska ratna mornarica je na svoje dvije fregate klase Lekui, isto kao i brunejska ratna mornarica na svoja tri nova izvanobalna patrolna broda klase Nakhoda Ragam ugradila po dva navedena topnička sustava (povezanih s brodskim NAUTIS zapovjedno-oružnim sustavom) koji mogu primati podatke o praćenim ciljevima sa Radamec elektro-optičkog sustava. Pakistanska mornarica je u međuvremenu opremila tri fregate klase Type 21, svaku s po jednim parom topničkog sustava DS30B REMSIG opremljenih EADS Najir Mk2 elektro-optičkim sustavom.
MSI Defence Systems također je ponudio tzv Autonomouc Control (AUTSIG) topnički sustav koji uključuje elektro-optičke senzore, automatsko praćenje i balističko računalo. Predviđen za ugradnju na brodove manjih gabarita, bazična AUTSIG inačica uključuje niskosvjetlosnu CCD TV kameru s lećama koje omogućavaju zumiranje ciljeva u omjeru 10:1. Operator upravlja sustavom iz unutrašnjosti broda s posebno namijenjene konzole uz uporabu elektroničkih simbola i teksta kojima se osiguravaju svi podaci potrebni za detekciju, praćenje i uništavanje ciljeva. Nadzornom sustavu potrebne podatke o cilju može dostaviti drugom operateru koji radi na brodskom borbenom sustavu.
Imajući već od ranije ugovorenu prodaju sustava AUTSIG (neobjavljene vrijednosti)
MSI Defence Systems je početkom 2004. sa britanskom istraživačko-tehnološkom grupacijom QinetiQ potpisao ugovor o dostavi sustava DS25 AUTSIG kao dio partnerskog posla u modernizaciji tri patrolna broda filipinske ratne mornarice klase JACINTO (ex-Peacock klasa). Kao prvougovarač na tom poslu s RM Filipina, QinetiQ je preuzeo na sebe svu odgovornost za pravodobnu dostavu, testiranje i predaju sustava. Svaki od tri broda koji će se modernizirati bit će opremljen jednim topničkim sustavom DS25 AUTSIG, koji će biti montiran na krmi. Dostava sva tri sustava očekuje se do konca 2005. Senzorski paket opreme za koji se odlučila filipinska mornarica uključuje samo dnevnu TV kameru uz dodatnu uporabu tamošnjih sredstava za noćno gledanje.  Mnogo suvremeniji, ADI Limited, predmet je ugovora sa kompanijom Tenix Defence o dostavi tri sustava DS25M, potpuno stabilizirana brodska sustava opremljena ATK M242 Bushmaster 25 mm topom koji su namijenjeni za dostavu RM Novog Zelanda, odnosno za njihov novi multifunkcionlni brod i dva nova OPV-a koji se grade u okviru programa Protector. Predviđena je ugradnja po jednog sustava na svaki brod a senzorski paket uključuje TV kameru i termoviziju. Adaptacija topa M242 omogućit će primjenu uobičajenog streljiva, uvježbavanje i učinkovit logistički suport jer se indentičan top nalazi ugrađen na 105 novozelandskih oklopnih transportera 8×8 LAV III.

Tvrka ADI, koja je još od ranije ugrađivala MSI-Defence topničke sustave DS30B na australske obalne lovce mina klase HUON, održavat će također i topničke sustave DS25M u službi novozelandske mornarice. Senzorski paket opreme za koji se odlučila novozelandska mornarica uključuje TV kameru i generator termovizijske slike.
MSI-Defence Systems također nastavlja s promocijom svoje napredne protuzrakoplovne inačice sustava, poznatiju pod nazivom SIGMA. Radi se zapravo o hibridnom raketno-topničkom sustavu kojeg čine protuzrakoplovni raketni sustav kratkog dometa (Mistral, Starburst, Igla ili Stinger) i bilo koji standardni 25 ili 30 mm top. Također su završene inženjerske studije za unaprjeđenje inačice sustava za površinsku obranu inkorporacijom raketnog sustava Hellfire ili raketnog lansera nevođenih raketa kalibra 70 mm.
Tijekom 2003. sustav DS30B s elektrooptičkim direktorom tvrtke Flir System testiran je na britanskoj fregati Somerset, koja pripada klasi Type 23, protiv svih danas lako mogućih i dostupnih FIAC (fast inshore attack craft) prijetnji. Iako su testiranja proglašena uspješnim MSI-Defence Systems je vrlo brzo na tržištu ponudio alternativni EOD (montažnog tipa) tako da je kompletan sustav dobio i novu oznaku DS30M Mk2 (vidi detaljniji opis).
Nakon odluke britanskog ministarstva obrane o nabavi sustava DS30M Mk 2 30 mm, koji će moći zadovoljiti najveći dio zahtjeva protupovršinskog ratovanja protiv FAC / FIAC (fast attack crafts/fast inshore attack craft) prijetnji, očekuje se da će MSI- Defence Systems vrlo skoro ponuditi na tržištu pun asortiman svojih DS25/30M Mk2 topničkih inačica.

FAMILIJA OTO MELARA SUSTAVA
Veliki talijanski proizvođač naoružanja Oto Melara nastavlja s daljnjim razvojem malokalibarskih mornaričkih topničkih sustava sa svojim novim Modelom 584, modularnog topničkog sustava, uz postojeću Compact familiju topničkih sustava.
Temeljen na iskustvu s Compact linijom ali uz uvođenje nove modularne konfiguracije Model 584 nudi fleksibilnost u uporabi različitih oružja, senzora i sustava za kontrolu paljbe uz punu stabilizaciju lake konstrukcije sustava namijenjenog za nepenetrirajuću ugradnju.
Standardna arhitektura i konfiguracija Modela 584 sastoji se od 25 ili 30 mm topa, sa sustavom dvostruke dobave streljiva, kolijevkom topa, elektromotornim pogonom, servo-upravljačkim modulom, elektro-optičkim senzorskim “paketom” opreme, sigurnosnim sustavima i torzionim kablovima. Dio opreme sustava koji se nalazi ugrađen na unutrašnjim palubama uključuje energetsku jedinicu za napajanje, konzolu za daljinsko upravljanje sustavom, kontrolni panel za održavanje te podsustav za stabilizaciju.
Oto Melara posebno ističe prednosti svog visokoučinkovitog servosustava u pokretljivosti svog sustava po azimutu i elevaciji i s tim vezano, vrlo kratkog vremena potrebnog za reakciju. Naglasak je također dan na maloj montažnoj težini sustava od 1180 kg i njegovim kompaktnim dimenzijama. Postolje je izrađeno od lakih legura koje nose konstrukciju topa i ugrađeni elektromotorni pogon (na lijevoj strani kučišta). U obje strane kućišta ugrađeni su spremnici streljiva. Upravljanje sustavom obavlja se sa za to namijenjene konzole koja se sastoji od topničkog panela, displeja i elektroničkih sustava interfesa potrebnog za upravljanje servosustavom, elektrooptičkim senzorima i električnim napajanjem.

Model 584 se trenutačno nudi sa Mauser Mk 30-2 i ATK Mk 44 Bushmaster II 30 mm topovima (sa kapacitetom ugrađenog spremnika od 140 komada streljiva), odnosno sa Oerlikon KBA i ATK M242 Bushmaster 25 mm topovima (koji imaju kapacitet ugrađenih spremnika streljiva veći od 200 zrna). Adaptirani sustavi u potpunosti su spremni za potpunu digitalizaciju sustava i primjenu različitih operativnih opcija, uključujući potpuno daljinsko upravljanje (s osloncem na brodski borbeno-zapovjedni sustav), daljinsko ili automatsko upravljanje (uporabom nezavisnog i EOD i balističkog računala) te na koncu daljinsko ili automatsko upravljanje uporabom koaksijalnog elektro-optičkog sustava i balističkog računara koji je dio ugrađenog sustava).
Buduća opcija koju Oto Melara nudi na tržište odnosi se na integraciju protuzračnog raketnog sustava kratkog dometa (KBM 9M342 Igla-S ili MBDA Mistral) koji imaju sposobnost da odgovore na zračne prijetnje u dometu od 6 km. Raketni lansirni sustav predviđen za ugradnju sastojat će se od dva dvostruka lanserna modula postavljena na nadgrađu topničkog sustava, lijevo i desno od topa.
Prva strana narudžba topničkog sustava Modela 584 potpisana je sredinom 2004. s konzorcijem Abu Dhabi Ship Building (ADSB), kao glavnim ugovaračem za potrebe RM Ujedinjenih Arapskih Emirata koji njime žele opremiti svojih šest novih korveta klase BAYNUNAH. Svaka od tih korveta dobit će po dva sustava Model 584, opremljenih sa ATK Mk 44 Bushmaster II 30 mm topom i dvama dvostrukim lansirnim modulima PZO sustava Igla-S, integriranim sa Selex Sistemi Integrati IPN-S borbeno-zapovjednim sustavom. Trenutačno je ugovorena prodaja 8 topničkih sustava, s opcijom mogućeg ugovora za još 4 dodatna sustava. Dostava prvih sustava ugovorena je za početak drugog kvartala 2006.
Paralelno s razvojem i prodajom Modela 584. Oto Melara nastavlja s tržišnom ponudom svoje etablirane familije Compact -topničkih sustava 25/30 mm.
Dostupne su četiri glavne konfiguracije naoružanja. Prva konfiguracija je s topom Oerlikon 25 mm KBA ili Mauser 30 mm. Druga opcija nazvana Model 559 (s potporom brodskog sustava za kontrolu paljbe i/ili mogućnošću revizije takvog signala) izmjenjiva je s Modelom 564 (koja uključuje poboljšani lokalno integrirani sustav elektrooptičkih senzora i računar za upravljanje paljbom.
Treća opcija nudi Model 563 0005 (koja se odlikuje s mogućnošću lokalnog upravljanja) a četvrta opcija nudi Model 563 0007 koji ima mogućnost da se preko posebnog interfejsa spaja na vanjske borbeno-zapovjedne sustave ali i dopušta i lokalno upravljanje ako to zahtijeva hitnost nametnute situacije.

NRWS PROTOTIPOVI
Singapore Technologies Kinetics (ST Kinetics) razvio je 30 mm NRSW sustav (Naval Remote Weapon Station koji je prvi put prikazan javnosti na izložbi naoružanja i vojne opreme Imdex Asia 2003. godine u Singapuru.
NRSW predstavlja sustav lake konstrukcije, potpuno stabiliziran, ne-penetrirajućeg sustava montaže, vrlo primjerenog za montažu na borbena plovila kao što su obalni patrolni brodovi. Sustav dopušta mogućnost uporabe različitih topničkih oružja u kalibrima 25-30 mm ali i automatskog oružja u kalibru 7,62 mm.
NRSW sustav je visok 2 m, težak 1500 kg a čisti prostor u kojem se okreće top zahtijeva radijus od 2,7 m. Na kupoli sustava, montirani su s obje strane topa lanseri kratkodometnog raketnog sustava more-zrak. Oba oružna sustava, topnički i raketni nadzirani su daljinski s mosta ili s posebne kontrolne konzole.
NRSW 30 mm je sposoban rabiti kompletan asortiman NATO standardnog streljiva, pojedinačnom paljbom ili kratkim rafalima od 3 granate. Sustav može ispaliti do 200 granata u minuti i biti vrlo učinkovit na udaljenostima većim od 2500 m.
Standardni spremnik streljiva sadrži pakiranje od 150 granata. Ako se u sustavu NRSW umjesto 30 mm topa rabi automatsko oružje kalibra 7,62 mm onda se sadržaj spremnika povećava na količinu od 500 metaka.
Singapurski sustav je u potpunosti opremljen elektrooptičkim senzorskim paketom koji uključuje dnevnu TV kameru visoke rezolucije, generator termalne slike s pojačalom i laserski daljinomjer (neškodljiv za oči). Nezaobilazna komponenta sustava je balistički računar. Topničko oružje ugrađeno u sustav NRSW ima mogućnost djelovanja od -20° do +70° po elevaciji a po azimutu se zona djelovanja posebno definira prema zahtjevima svakog plovila na koje se sustav ugrađuje (može biti i 180°). Brzina pokretanja sustava po azimutu i elevaciji iznosi 60°/sekundi.
Singapore Technologies Kinetics je izjavila da je NRSW sustav razvijen do prototipnog stanja, a budući razvoj sustava ovisit će i razvijati se u pravcu specifičnih zahtjeva potencijalnih naručilaca.

FRANCUSKI GIAT NARWHAL
Francuski proizvođač GIAT Industries iskoristio je stečeno iskustvo u proizvodnji lakih mornaričkih topničkih sustava Type 15A /15B i helikopterskih topničkih sustava THL 20/ THL 30 i primijenio ih u razvoju svog malokalibarskog mornaričkog potpuno stabiliziranog topničkog sustava NARWHAL (NAval Remote Weapon Highly Accurate,Lightweight). Sustav je konstruiran tako da se na njemu mogu primijeniti topnička oruđa iz GIAT- ova asortimana u kalibru 20, 25 i 30 mm.
GIAT-ov ultralaki sustav prvenstveno je zamišljen i namijenjen kao primarno naoružanje malih plovila kao što su patrolni brodovi, brzi patrolni čamci ili kao sekundarno samoobrambeno naoružanje na većim plovnim jedinicama.
Sve inačice GIAT-ovih sustava temeljene su na žiro-stabiliziranoj konstrukciji. Također, dnevna TV kamera, generator termalne slike, laserski daljinomjer i automatski videotraker cilja dostupni su u svim inačicama. Sustavima se može upravljati s upravljačke konzole u ručnom i automatskom režimu rada. Važno je napomenuti da se svi sustavi mogu vrlo lako integrirati u borbeno-zapovjedni sustav broda na kojem su ugrađeni. Konstrukcija sustava omogućava primjenu oružja u području od +/- 160° po azimutu i od -15° do +50° po elevaciji. Brzina pokretanja topa kako po azimutu tako i po elevaciji iznosi nešto malo više od 60°/sek. Preciznost sustava je ispod 1mrad.
Trenutačno su četiri inačice GIAT sustava dostupni na tržištu:
• Narwhal 20A, opremljen jednocjevnim topom 20 M621 (koristi streljivo 20×102 mm koje ispaljuje brzinom od 800 zrna/min). Težina tog sustava je 350 kg sa spremnikom streljiva od 200 komada.
• Narwhal 20B; opremljen topom 20M693, dvostruke dobave streljiva (koristi se streljivo 20×139 mm), brzina paljbe mu iznosi 750 kom/min. Težina sustava iznosi 400 kg sa 200 komada streljiva u spremniku.
• Narwhal 25; opremljen topom 25 M811, koji koristi streljivo 25×137 mm, brzina paljbe iznosi 750 zrna/min. Težina sustava je 550 kg sa 250 zrna u spremniku.
• Narwhal 30, opremljen jednocjevnim topom 30 M781, koji koristi streljivo 30×113 mm, brzina paljbe je također 750 zrna/min. Sustav ima težinu od 400 kg i 150 zrna u svom spremniku, spremnih za paljbu.
Francuski proizvođač počeo je inicijalna ispitivanja sustava Narwhal 20A na moru tijekom mjeseca travnja 2004. na patrolnom brodu izgrađenom u brodogradilištu OCEA. Tijekom ispitivanja sustava ispaljeno je više od 1000 zrna na metebalone promjera 1,5 m postavljenim na udaljenostima između 500 i 1200 m.
Prema tvrdnjama iz GIAT-a, unatoč uzburkanom moru i lošim vremenskim okolnostima ispitivani sustav je s uspjehom položio sve testove pogodivši sve postavljene mete.

DS30 Mk2 nadograđuje obranu britanskih fregata Type 23
MSI-Defence Systems izabran je za dobavljača novog 30 mm malokalibarskog topničkog sustava kojim će biti opremljene fregate Type 23 britanske ratne mornarice, u sklopu napora koji se poduzimaju u poboljšanju bliske obrane fregata i razarača Royal Navy od asimetričnih prijetnji u litoralnom pojasu.
Kompanijin novi DS30M Mk2 jednocijevni topnički sustav koji u sebi objedinjava elektro-optički direktor (EOD) sa potpuno automatiziranim 30 mm topom, izabran je u natječaju na kojem je pobijedio svoje rivale koji su također konkurirali zataj unosni posao: Rafaela (ujedinjenog sa Ultra Electronicsom) i Oto Melaru (koja je nastupala udruženo sa Selex Sensors i Airborn Systems kompanijama). Ukupno 26 sustava trebalo bi po odrednicama potpisanog ugovora biti konvertirano (modificirano) iz postojećih DS30B sustava, uključujuči i sustave simulatora za obuku na kopnu i isporučeno do konca 2006. godine.
Treba napomenuti da je Zapovjedništvo flote i DEC /AWE (Directorate Equipment Capability /Above Water Effect ? jedno od stručnih tijela britanskog Ministarstva obrane uočilo značajane nedostatke samoobrane svojih brodova od prijetnji koje predstavljaju mala, brza i naoružana plovila u litoralnom okruženju. Studije koje su proučavale opasnosti koje predstavljaju FAC/FIAC prijetnje pokazale su da će zahtijevanu razinu samoobrane fregata Type 23 moći najbolje zadovoljiti 30 mm automatski topovi. Paralelno sa tom studijom, došlo se do zaključka da će Block 1B inačica Raytheonovog Phalanx 20 mm topa biti najbolje rješenje za opremanje serije 2 i 3 britanskih razarača Type 42.
Fregate Type 23 su trenutačno opremljene sa po dva lokalno upravljana DS30B 30mm sustava instalirana po sredini broda na oba boka. Sustav koji će biti postavljen je DS30M Mk2 AUTSIG, potpuno novokonstruirani oružni sustav nastao na MSI-Defenceovom daljinski kontroliranom sustavu DS30M Mk2 REMSIG i iskustvima do kojih je došao DEC/AWE u svojim sponzoriranim istraživanjima i studijama.
Kompanija MSI-Defence Systems također je radila na balističkim ispitivanjima i proračunima u suradnji sa Royal Military College u Shrivenhamu i sa Defence Science and Technology Laboratory. Tijekom balističkih ispitivanja favoriziran je pristup koji je uključivao relativno malu brzinu paljbe (200 zrna u minuti) sa vrlo malom disperzijom pogodaka (vrlo velika preciznost) uz niski utrošak streljiva.
Prateći program i rezultate ispitivanja modificiranog sustava MS30B opremljenog sa starim modelom EOD, MSI-Defence Systems je razvio potpuno novi EOD za sustav DS30M Mk2 koji je u potpunosti mogao iskoristiti sve prednosti koje mu je pružio sustav povećane elevacije i redukcije vibracionih efekata. Potpuno automatizirani EOD uključuje 3-5 nm generatorom termalne slike, PRF laserskim daljinometrom i kolor TV kamerom. Firma Octec (u okviru Radstone Technology) je isporučilac balističkog računara i sustava za automatsko praćenje ciljeva.
MSI-Defence Systems naglašava da je nadzorno-upravljački sustav sustava DS30M Mk2 konfiguriran tako da dozvoljava povezivanje na puno softificiranije borbene sustave za kontrolu paljbe.
Među ostalim većim modifikacijama obavljenim na sustavu DS30M Mk2 svakako treba spomenuti novi direktno-upravljani digitalni servo sustav i zamjenu prijašnjeg Oerlikon KCB topa sa ATK Mk 44 Bushmaster II 30 mm topom. Prema izvorima iz same kompanije, primjena topa Mk 44 značajno je reducirala disperziju pogodaka (0,5 mrad).
MSI-Defence Systems također nastavlja ispitivanja efikasnosti streljiva za gađanje zračnih ciljeva (ABM tehnologija) u okviru programa koji financira britansko Ministarstvo obrane. Ispitivanja koja su izvođena u Shoeburynessu pokazala su uspješnu integraciju ABM streljiva sa Oerlikon Contraves i General Dynamics Ordnance & Tactical Systems topničkim sustavima. ABM tehnologija streljiva trenutačno još nije u planu za uvođenje u britansku mornaricu ali će njene prednosti i mogučnosti koje ona pruža svakako biti pozorno praćene i iskorištene.

Pripremio Igor SPICIJARIĆ