Bojna gađanja i raketiranja iz helikoptera Kiowa Warrior

Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju provedena su bojna gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u dnevnim i noćnim uvjetima, a prvi je put uporabom besposadnog zrakoplovnog sustava Orbiter 3B potporu obučnom događaju pružala Obavještajna pukovnija

Piloti 393. eskadrile helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku proveli su od 1. do 5. rujna na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju osvježenje bojnih gađanja i raketiranja u dnevnim i noćnim uvjetima na ciljeve na zemlji iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Riječ je o skupini pilota koji su već stekli potpunu osposobljenost na ovom tipu helikoptera, a provedbom bojnih gađanja pojedinačno i u timu s dvama helikopterima osvježili su sposobnost bojnih djelovanja.

Sam pojam ”osvježavanja“ najčešće se veže uz određeni dio obučnog procesa kojim se provodi obuka kako bi se zadržale postojeće postignute sposobnosti, a ovim provedenim bojnim gađanjem to je i postignuto.

”S određenim brojem naših pilota te s nastavnicima borbene obuke ispunili smo propisane standarde kojima ih zadržavamo u kriteriju potpune borbene osposobljenosti (FCR – Full Combat Ready) za sve vrste misija i zadaća kako bi i u idućem razdoblju bili spremni s drugim postrojbama Hrvatske vojske sudjelovati u intergranskim vježbama s bojnim gađanjima u dnevnim i noćnim uvjetima,” objasnio je zapovjednik ovog obučnog događaja pukovnik Krešimir Ražov.  

Bojna gađanja i raketiranja izvodila su se iz strojnice M3P 12,7 mm, nevođenim raketama Hydra 70 mm, školskim raketama Helfire te iz osobnog naoružanja puške Heckler-Koch G-36CV.

Uspostava minizrakoplovne baze

Kako bi se provela ovakva borbena djelovanja, za tu je prigodu na slunjskom poligonu uspostavljena ”minizrakoplovna baza“ koja se, prema riječima pukovnika Ražova, prije svega ogleda u sposobnostima koje su sukladno prethodno izvršenim pripremama i u skladu s elaboratom za takve aktivnosti predviđene. ”One podrazumijevaju osiguravanje pretpostavki za zrakoplovno-tehničko održavanje i opsluživanje zrakoplova u terenskim uvjetima te vođenje i zapovijedanje odnosno upravljanje zračnim prostorom i operacijama na terenu, u dnevnim i u noćnim uvjetima. Logistička je osnovica ključ uspjeha, stoga je puno segmenata uključeno u pripremi i u neprekidnoj potpori terenske “minibaze”. Nabrojit ću samo neke: besprijekorno uspostavljeni elementi KIS-a,  24-satno fizičko osiguranje, medicinski timovi, protupožarni timovi s navalnim vozilima, startno-deponažni timovi, pirotehnički timovi, voditelj letenja na FARP-u (kratica za istureno mjesto za brzu nadopunu helikoptera gorivom i streljivom – Forward Arming and Refueling Point), voditelj borbenih djelovanja, kontrolor i koordinator svih djelovanja na poligonu, pripravnost MEDEVAC-a itd.,” kaže pukovnik Ražov.

Funkcioniranje ovakve “minibaze” tijekom bojnih djelovanja ovisi o maksimalnoj pripremljenosti i utreniranosti svih pojedinaca, a pukovnik Ražov posebno izdvaja profesionalno, stručno i besprijekorno zrakoplovno-tehničko osoblje po svim specijalnostima koji su kralježnica provedbe ovakve aktivnosti.

Orbiter 3B – prijenos slike uživo

Kad je riječ o noćnim bojnim gađanjima, ona pretpostavljaju najvišu razinu spremnosti kod koje ne postoji prostor niti za minimalne pogreške.

“Tada ne samo letačke vještine, nego i sva oprema i senzori koje posjedujete u helikopteru postaju dio vas i koristite ih trenutačno, gotovo instinktivno. Noću u prvi plan izbija važnost koordiniranog rada posade i tima, dok se noćna bojna gađanja ovim helikopterom izvode na malim i brišućim visinama pomoću NVG uređaja. Zbog svega toga iznimno je važno do sitnih detalja razraditi sve procedure kako bi točnošću i brzinom provedbe pripremnih radnji, vremenski deficit u donošenju odluka sveli na minimum. Helikopter OH-58D Kiowa Warrior sav svoj potencijal iskorištava upravo noću, stoga se više od 80 posto naleta ostvaruje u noćnim uvjetima,” pojašnjava pukovnik Ražov te dodaje kako i druge postrojbe Hrvatske vojske provode svoja bojna djelovanja noću, ali niti jedna u ovolikom intenzitetu i količini ubojnih sredstava kao 393. eskadrila helikoptera 93. krila.

 

Prvi je put uporabom besposadnog zrakoplovnog sustava Orbiter 3B potporu obučnom događaju pružala Obavještajna pukovnija. Sustav je događaj snimao u dnevnim i noćnim uvjetima. Zahvaljujući prijenosu slike uživo, gađanja i raketiranja u sjedištu Ministarstva obrane pratili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec sa suradnicima.

Orbiter je za ovu prigodu s lokacije Aeodroma Sinj na Slunj dopremljen helikopterom Mi-8 MTV1 čime se dodatno razvijaju sposobnosti u operativnoj uporabi i razmještaju ovog sustava, kao i njegova korištenja u praćenju i analizi obučnih aktivnosti HRZ-a.

Važnost uključivanja Orbitera 3B u praćenje bojnih djelovanja ogleda se prije svega u integraciji sposobnosti helikoptera OH-58D i bespilotne letjelice Orbiter 3 kroz zajedničku izgradnju IMINT sposobnosti (Imagery Inteligence) i GEOINT sposobnosti (Geospatial Inteligence) 393. eskadrile helikoptera i Obavještajne pukovnije. Posredno će se provesti i analiza mogućnosti u stvarnom vremenu (real-time) precizne evaluacije i korekcije pogodaka.

 

Sve to pridonosi novoj kvaliteti cijelog obučnog događaja. Ovo je ujedno i iskorak u uvezivanju suvremenih senzorskih sustava kojim se jača interoperabilnost i povećavaju borbene sposobnosti Hrvatske vojske.

“Zadovoljan sam provedbom ovog obučnog događaja osvježavanja pilota helikoptera Kiowa Warrior. Zadržali smo sve naše misije i zadaće u izvršavanju bojnih sposobnosti danju i noću, kao i integraciju s Hrvatskom kopnenom vojskom, Hrvatskom ratnom mornaricom, JTAC timovima i Zapovjedništvom za specijalne snage. Ono čime sam iznimno zadovoljan jest integracija s besposadnim sustavima Orbiter 3 u kojem smo pokazali mogućnost integriranja naših senzora i obavještajno prikupljanje podataka kroz IMINT i GEOINT. U daljnjoj integraciji razvijamo i dižemo naše sposobnosti za bolju interoperabilnu sposobnost Hrvatske vojske. Zadovoljan sam dostignutim i pokazanim sposobnostima i čestitam svojim pilotima,” zaključio je zapovjednik obučnog događaja pukovnik Ražov.


Uspješni i zrakoplovni tehničari

Ciklus osvježenja osposobljenosti uspješno su proveli i zrakoplovni tehničari svih specijalnosti kroz opsluživanja Kiowa borbenim sredstvima, kao i radu u borbenim uvjetima na terenu. Dodatno su potvrdili i već razvijene sposobnosti upravljanja sustavima naoružanja i nadopunjavanje helikoptera gorivom bez gašenja motora u dnevnim i noćnim uvjetima.


Vrednovanje pogodaka

“Sami pogodci vrednuju se prema uspostavljenim standardima i kriterijima koje smo preuzeli od američkih instruktorskih timova sukladno uputi za praćenje i procjenu bojne spremnosti izvidničko-borbenih pilota te su posljedično sintetizirani u prilagođenim tablicama za vredovanje pogodaka. Trenutačno koristimo različite tehnike, a odnedavno testiramo i koristimo naprednu tehnologiju brojenja pogodaka u području metne situacije. Kod ocjenjivanja u obzir dolazi grupiranje pogodaka u odabranu metu od 80 % do 100 % te se samo unutar tog raspona kategoriziraju dostignute razine uspješnosti za svakog pojedinca, zatim za posadu, a na kraju se vrši ocjenjivanje i kvalifikacija tima od dvaju helikoptera,” objašnjava pukovnik Ražov.

Helikopterski timovi dobivaju zadatak od voditelja djelovanja na poligonu za izvršenje taktičkih zadaća koje uključuju i djelovanje po meti koju im on odredi i proslijedi putem kriptirane radioveze, a sveukupna izvedba ulazi u ocjenu razine spremnosti izvidničko-borbenog helikopterskog tima. Sva ocjenjivanja i kvalifikacije provode se isključivo u noćnim uvjetima, dok dnevna gađanja i raketiranja služe samo kao priprema i uvod za noćnu kvalifikaciju.  

Što se tiče natjecateljskog duha, kaže pukovnik Ražov, on je u većoj ili manjoj mjeri prirodno stanje gotovo svih osobnosti, a pogotovo kad je riječ o pilotima. “Ne treba sumnjati da je pozitivan natjecateljski duh prisutan, ali u uvjetima izvidničko-borbenih zadaća i širokog spektra misija koje se izvode helikopterom OH-58D Kiowa Warrior, natjecateljski se duh ne probija u prvi plan. Misije i zadaće koje se postavljaju pred pilote podrazumijevaju razvoj timskog duha jer je u stvarnim zadaćama uključujući i ova gađanja, uspješan rezultat uvijek posljedica usklađenog timskog rada posade i tima od dvaju helikoptera,” zaključuje Ražov.   

Tekst: Marinko Karačić

Snimio: Tomislav Brandt