Četiri područja hrvatskog predsjedanja – razvoj, povezivanje, zaštita, utjecaj

Ministar obrane Damir Krstičević predstavio je na konferenciji u Osijeku četiri resorna prioriteta i aktivnosti Ministarstva obrane i Hrvatske vojske za razdoblje hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Republika Hrvatska preuzima u siječnju 2020. godine predsjedanje Vijećem Europske unije. Šestomjesečno predsjedanje od posebnog je značaja za pozicioniranje Hrvatske unutar EU-a, ali i na globalnoj razini. Predsjedanje je također velika prilika za promociju hrvatskih političkih i gospodarskih interesa. Tijekom studenog na konferencijama u različitim hrvatskim gradovima  predstavljena su četiri krovna područja hrvatskog predsjedanja EU-om: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Za domaćina Konferencije posvećene predstavljanju četvrtog stupa prioriteta Europa koja je utjecajna izabran je Osijek – grad primjer multikulturalnosti Europske unije u kojem u skladu i s jednakim doprinosom životu i zajednici žive pripadnici svih nacionalnih manjina Republike Hrvatske, njih 22.

Europa koja je utjecajna područje je u zajedničkoj nadležnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva obrane pa su na osječkom Građevinskom i arhitektonskom fakultetu na Konferenciji sudjelovali ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Dobrodošlicu u Osijek uzvanicima su poželjeli rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš te predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin. Ministar Krstičević predstavio je četiri resorna prioriteta i aktivnosti Ministarstva obrane i Hrvatske vojske za razdoblje hrvatskog predsjedanja Vijećem.

Prvi prioritet Provedba obrambenih inicijativa Unije, naglasak stavlja na stalnu strukturiranu suradnju (PESCO) putem koje zemlje jačaju europske obrambene sposobnosti ulaganjem u obranu i kroz zajedničke projekte, na usklađeno obrambeno planiranje (CARD), na Europski obrambeni fond (EDF) koji otvara nove mogućnosti za  srednje i malo poduzetništvo te na vojnu pokretljivost koja omogućuje prekogranično kretanje i brže izvršavanje zadaća. Glavni je cilj navedenih inicijativa razvoj sposobnosti kroz suradnju, izbjegavanje dupliciranja i nepotrebnog trošenja materijalnih i ljudskih resursa.

Drugi prioritet tiče se jačanja EU-ove i NATO-ove suradnje, pri čemu se Ministarstvo obrane zalaže za komplementarnost tih dviju institucija i izbjegavanje bilo kakvih dupliciranja, što je od iznimne važnosti za sve zemlje članice. Obrambene inicijative EU-a, navedene u okviru prvog prioriteta, Hrvatska vidi kao doprinos jačanju NATO-a, koji ostaje jamac stabilnosti Europe.

Jačanje industrijske i istraživačke dimenzije treći je prioritet Ministarstva. Zbog toga će Hrvatska u idućem razdoblju staviti naglasak na jačanje konkurentnosti obrambene industrije. Iz perspektive manje zemlje članice, iznimno je važno voditi računa o dostupnosti sredstava za mala i srednja poduzeća jer se samo na taj način može osigurati ravnomjerna distribucija sredstava te razvoj obrambene industrije i istraživačke zajednice.

Četvrti prioritet odnosi se na Jačanje napora Unije na području jugoistočne Europe u domeni obrane i sigurnosti. Imajući na umu sigurnost i stabilnost u našem neposrednom susjedstvu cilj je vratiti navedeno u fokus Unije, te ukazati na nove oblike prijetnji s kojima se zemlje jugoistočne Europe suočavaju pružajući im pritom odgovarajuću potporu. Kao jedan od modela potpore predviđeno je provođenje strukturiranog dijaloga i vježbi, posebno u izgradnji njihovih sposobnosti za odgovor na sigurnosne i druge izazove, uključujući hibridne prijetnje, kibernetičku sigurnost, ilegalne migracije i strateško komuniciranje.

Nakon predstavljanja  prioriteta održana je rasprava u kojoj su o ključnim temama i aktivnostima predsjedanja uz ministra Grlića Radmana, sudjelovali i Dunja Bujan iz Uprave za obrambenu politiku MORH-a, Sandro Knezović iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, voditelj Doktorske škole u Osijeku Mario Vinković, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac te Dunja Duić s Pravnog fakulteta u Osijeku.

 

Uz brojne aktivnosti koje će se provesti u Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja najavljena je međunarodna konferencija Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije,  koja će se u suradnji s Europskom obrambenom agencijom održati u ožujku 2020. u Zagrebu te konferencija o suradnji sa Saveznom Republikom Njemačkom EU-NATO suradnja u lipnju 2020. u Splitu.

Tekst: Doris Ravlić

FOTO: Mladen Čobanović