Da se ne zaboravi − Vitezovi Dalja

U spomen na heroje koje je neprijatelj okrutno pobio 1. kolovoza 1991. u zgradi Policijske postaje Dalj, održana je 3. Memorijalna utrka “Vitezovi Dalja” u organizaciji Udruge rekreativnog trčanja “Nexe Team” iz Našica te uz potporu obitelji poginulih branitelja Dalja, Hrvatske vojske, MUP-a te brojnih drugih institucija

Nošeni plemenitim ciljem obrane suvereniteta Hrvatske, branitelji Policijske postaje u Dalju pokušali su tog prvog dana kolovoza 1991. obraniti Dalj od puno brojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja. Srpski su pobunjenici uz pomoć JNA napali policajce, gardiste i pripadnike civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi policije. Nakon što su se hrvatski branitelji odbili predati, slijedio je napad svim sredstvima, a višesatna opsada kojoj su hrabro odolijevali završila je ispaljenim tenkovskim projektilom izravno u postaju, koji ju je potpuno uništio.

Hrvatski branitelji koji nisu poginuli tijekom opsade kasnije su brutalno likvidirani. U obrani hrvatskog suvereniteta tad je poginulo 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika civilne zaštite, a ono što se tog dana dogodilo u Dalju smatra se jednim od najtragičnijih događaja u Domovinskom ratu.

Start u Nemetinu

U spomen na te heroje, 1. kolovoza 2020. održana je 3. Memorijalna utrka “Vitezovi Dalja” u organizaciji Udruge rekreativnog trčanja “Nexe Team” iz Našica te uz potporu obitelji poginulih branitelja Dalja, Hrvatske vojske, MUP-a te brojnih drugih institucija.

Na utrci su sudjelovali maratonci iz više maratonskih udruga iz Republike Hrvatske, pripadnici vojske i policije, vatrogasci i trkači rekreativci iz URT-a “Nexe Team”, kako bi i na taj način od zaborava sačuvali tu veliku tragediju hrvatskog naroda.

Start utrke duge 15 i pol kilometara bio je u Nemetinu, mjestu također poznatom iz Domovinskog rata. Naime, upravo se u Nemetinu 14. kolovoza 1992. dogodila najveća razmjena zarobljenika, u kojoj su neki hrvatski branitelji dočekali slobodu nakon višemjesečnog zlostavljanja po brojnim srpskim logorima.

Po dolasku na cilj, trkače su ispred spomenika poginulim braniteljima dočekali pripadnici granične policije iz Dalja, a predstavnici Udruge potom su zapalili svijeće i tako još jednom odali počast žrtvama Domovinskog rata.

Predsjednik Udruge rekreativnog trčanja “Nexe Team” Tomislav Gall tom je prigodom rekao: “Kao pripadnik MUP-a smatrao sam da bismo trebali organizirati ovu utrku i ovo je već treća godina kako je trčimo. Ovakve utrke održavamo diljem Hrvatske, a zbog žrtava koje je Dalj podnio tijekom Domovinskog rata smatrali smo da ju je zavrijedio. Mi trčimo pod geslom Da se ne zaboravi, a s obzirom na to da se puno događaja iz Domovinskog rata polako zaboravlja, trčanjem poručujemo da sve žrtve Domovinskog rata nikad ne smiju biti zaboravljene.”

Skupnica Mara Pejić rekla je kako je ponosna što je mogla sudjelovati na utrci te na taj način odati počast poginulim braniteljima. “Ulazak u Dalj bio je posebno emotivan i u tim trenucima trnci su prolazili kroz mene, a pomisao da sam na mjestu pogibije hrvatskih branitelja ispunjavala me strahopoštovanjem,” istaknula je.

“Vrlo rado i često uključujem se u memorijalne utrke, a kad je ova u pitanju, sjetim se svojih prijatelja koji su poginuli u daljskoj policijskoj postaji. Ovo je moja prva utrka u Dalju, ali samom sebi sam rekao da ću je trčati dok god budem mogao,” rekao je nakon utrke desetnik Slavko Janjić, pripadnik bojne Sokolovi GOMBR-a.

Tekst: Željko Stipanović

Foto: Mladen Čobanović