Damir Krstičević preuzeo dužnost ministra obrane RH

Službena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Josipa Buljevića i potpredsjednika Vlade i novog ministra obrane Damira Krstičevića izvršena je danas, u četvrtak, 20. listopada 2016., u Ministarstvu obrane RH.
Novoimenovanom ministru obrane Damiru Krstičeviću, dosadašnji ministar Buljević  zaželio je uspjeh na novoj dužnosti i upoznao ga s najvažnijim projektima, aktivnostima i stanjem u Ministarstvu obrane. “Primopredaja dužnosti uspješno je završena i održali smo prvi zajednički kolegij. Ministar Krstičević je upoznat s tehničkim obavezama i zadaćama Ministarstva obrane i predstojećim aktivnostima”, rekao je Buljević. Na kraju je zahvalio svim djelatnicima Ministarstva obrane, Glavnog stožera i pripadnicima Oružanih snaga, te istaknuo kako mu je bila čast služiti domovini na ovaj način. Ministar Krstičević na početku je zahvalio bivšem ministru Josipu Buljeviću na svemu što je učinio u svom mandatu, te mu zaželio puno uspjeha u budućem radu i životu. Tom prigodom ministar Krstićević prisjetio se svog sudjelovanja u Domovinskom ratu, ističući kako je ponosan što je sa svojim prijateljima i suborcima branio i obranio našu domovinu, te je u tom kontekstu dodao, da mu je kao generalu pobjedničke hrvatske vojske i kao jednom od zapovjednika gardijskih brigada osobita čast, ponos ali i odgovornost voditi Ministarstvo obrane. Osvrnuo se i na svoje umirovljenje 2000. godine kada je zajedno sa svojim prijateljima i suborcima potpisao pismo boreći se za istinu o Domovinskom ratu. “Naš Domovinski rat je čist. Ta borba za istinu je trajala dugo i vidjelo se kasnije da smo bili u pravu, u oslobađajućim presudama našim generalima, Markaču, Gotovini” rekao je ministar. U kontekstu smjera u kojem će voditi MORH, ministar je rekao: “Obećajem da ću učiniti sve da pobjednička hrvatska vojska bude uvijek spremna izvršiti sve postavljene zadaće u korist Republike Hrvatske i njenih građana. U svom poslu želim se fokusirati na čovjeka, na vojnika, dočasnika i časnika, jer on je ta razlika koja nam je u Domovinskom pobjedničkom ratu donijela mir i slobodu”, naglasio je te dodao kako želi da standard vojnika, dočasnika i časnika te uvjeti života u vojarnama budu bolji i kvalitetniji. Također, istaknuo je važnost  donošenja strateških dokumenata “Temeljni dokument koji želimo donijeti u mandatu ove vlade i koji je potreban Hrvatskoj je Strategija nacionalne sigurnosti. Tom strategijom će se  odrediti koji su naši interesi, naši ciljevi, ugroze i rizici s kojima je suočeno društvo i koje sposobnosti nam trebaju u obrani, policiji, sigurnosno obavještajnom sustavu, gorskoj službi, vatrogastvu kako bismo se mogli nositi s ugrozama i rizicima u budućnosti”.  Ministar Krstičević na kraju je istaknuo kako mu iskustvo menadžmenta i iskustvo u Domovinskom ratu daje sposobnost da Ministarstvo obrane može voditi na dobar, pošten i transparentan načini kako bi vojnici, dočasnici i časnici mogli na to biti ponosni.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rođen je 1. srpnja 1969. godine u Vrgorcu. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske, US Army War College i Europski centar za sigurnosne studije “George C. Marshall”. Dragovoljac je Domovinskog rata, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade te poslijeratni zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. U poslovnom svijetu obnašao je dužnosti zamjenika predsjednika nadzornog odbora M SAN Grupa d.d., člana nadzornog odbora KING ICT d.o.o. te predsjednika nadzornog odbora PP Orahovica d.d. Obnašao je dužnost predsjednika Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske, te je u dva mandata bio zastupnik u Hrvatskom saboru i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Za uspjehe postignute u Domovinskom ratu više je puta odlikovan, među ostalim Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Spomenicom domovinskog rata, te Medaljom za iznimne pothvate, Medaljom za operaciju “Oluja” i Medaljom za operaciju “Ljeto ’95”. Oženjen je i otac troje djece.

OJI

foto: Josip Kopi