Josip Buljević preuzeo dužnost ministra obrane

Službena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Ante Kotromanovića i novog ministra obrane Josipa Buljevića izvršena je 23. siječnja 2015., u Ministarstvu obrane RH. Dosadašnji ministar Kotromanović, zaželio je novoimenovanom ministru obrane Josipu Buljeviću nastavak uspješnog rada te ga ukratko upoznao sa stanjem u Ministarstvu obrane i najvažnijim projektima i aktivnostima.

“Osobno smatram da je Ministarstvo obrane bila “ljepotica”, danas je isto i siguran sam da će to ostati i u budućnosti, te da će nastaviti s razvojem i mnogim važnim projektima. Novom timu želim sve najbolje i nastavak na unaprijeđivanju obrambenog sustava”, istaknuo je Kotromanović.
Novoizabrani ministar obrane Josip Buljević zahvalio se svom prethodniku i njegovim suradnicima na svemu što su u svom mandatu napravili za Ministarstvo obrane. Istaknuo je da je s Ministarstvom obrane i u protekloj godini, dok je obnašao dužnost savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost, imao dobru suradnju. “Novu dužnost nastavit ću obavljati savjesno i odgovorno i zajedno sa svojim timom na dobrobit i ponos svih građana Republike Hrvatske”, naglasio je Buljević.
Ministar obrane Josip Buljević završio je Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1995. godine i stekao zvanje diplomiranog novinara. Od 1995. do 2000. godine radio je u Službi za zaštitu ustavnog poretka na operativnim poslovima, kada je prešao u Protuobavještajnu agenciju. Godine 2004. imenovan je pomoćnikom ravnatelja za operacije Protuobavještajne agencije, te je od 2006. do 2008. godine obnašao dužnost pomoćnika ravnatelja za operacije Sigurnosno obavještajne agencije. Ravnateljem Sigurnosno obavještajne agencije imenovan je 2008. godine, a od 2012. do 2013. radio je u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Godine 2013. imenovan je generalnim konzulom RH u Los Angelesu. Na dužnost ministra obrane dolazi sa dužnosti savjetnika Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost. Nositelj je medalja “Bljesak”, “Oluja” i “Iznimni pothvat” (1995.).