Dva rekorda i jedan metak

Na 26. prvenstvu OSRH u streljaštvu, ZzP je obranio ukupni naslov koji je osvojio prošle godine. Općenito, sudionici su uživali u natjecanju, jednom pravom sportskom i vojničkom nadmetanju kolega pridošlih iz cijele Hrvatske vojske. Naravno, nije izostalo ni iznimno vrijednih rezultata

Uz organizatore iz ZzP-a za uspješno natjecanje zaslužni su i njihovi dugogodišnji suradnici, predstavnici Hrvatskog streljačkog saveza i Zagrebačkog streljačkog saveza

Termin velikog godišnjeg ogleda najboljih strijelaca Hrvatske vojske ove je godine pomaknut na kraj lipnja, što je i uzrok manjem broju prijavljenih natjecateljica i natjecatelja nego rekordne prošle godine. Razne obveze u postrojbama, vježbama i misijama ipak imaju prioritet, no i na 26. prvenstvu OSRH u streljaštvu bilo je više od stotinu sudionika iz 13 ekipa koje su predstavljale ustrojstvene cjeline Hrvatske vojske i Ministarstva obrane. A oni su od 27. do 30. lipnja prikazali mnogo. Među brojnim zapaženim rezultatima, srušena su dva rekorda. A neki raspleti donosili su pravu filmsku dozu neizvjesnosti. Jer, što se drugo može reći kad je u ukupnom poretku za postrojbe Zapovjedništvo za potporu odnijelo pobjedu ispred Počasno-zaštitne bojne za samo deset krugova, tj. praktički za jedan metak? Doduše, nakon prvog dana imali su prednost od trideset krugova, ali ona se lagano topila i nije bilo mjesta za opuštanje. I drugi su željeli biti najbolji.

Da, ZzP je obranio onaj najveći naslov koji je osvojio prošle godine. Kako je organizator natjecanja njegova Opslužna bojna zadužena za zagrebačko Automatizirano strelište Vrapčanski potok, od ZzP-a se i očekuje da iskoristi ”prednost domaćeg terena“. No, natjecatelji ZzP-a zasluženo su osvojili naslov i za to im nitko nije postavio imperativ. Općenito, sudionici su uživali u natjecanju, jednom pravom sportskom i vojničkom nadmetanju kolega pridošlih iz cijelog OSRH. Kako ističe zapovjednik AS-a Vrapčanski potok bojnik Željko Posavec, i sam civilni i vojni natjecateljski strijelac, najbitnije za sve jest da je natjecanje proteklo u savršenom redu, bez ikakvih izvanrednih događaja. Za to su uz organizatore iz ZzP-a zaslužni i njihovi dugogodišnji suradnici, predstavnici Hrvatskog streljačkog saveza i Zagrebačkog streljačkog saveza.

Konstantan napredak

Od dva rekorda jedan je srušila poručnica Rea Tomina Skender iz PZB-a, i to u vojničkom pištolju HS2000 po pravilima Međunarodnog vijeća za vojni sport (CISM). Zlatne medalje na Vrapčanskom potoku za nju nisu nikakva novost, osvajala ih je još u ”dresu“ Hrvatskog vojnog učilišta kao kadetkinja. Bojnik Posavec sa zadovoljstvom opisuje njezin konstantan napredak koji je naposljetku i doveo do rekorda. ”Kompletna je sportašica! Jako vrijedno radi, mogla bi biti top-strijelac i u civilnim natjecanjima, no to naravno ovisi o njezinim vlastitim preferencijama i željama,” ističe zapovjednik strelišta.

Drugi rekord postignut je u muškoj ekipnoj konkurenciji, tj. gađanju puškom VHS-D2, također po pravilima CISM-a. Rekorderi su pripadnici GOMBR-a, a i taj rezultat potvrda je da se sportu u toj brigadi posvećuje velika pozornost, što je i pravi smjer. Dovoljno je pogledati rezultate ovogodišnjeg natjecanja Prvi za Hrvatsku na kojem su njegovi pripadnici osvojili prva dva mjesta. Trojac rekordera poručnik Andreas Martin, skupnik Ivan Brkić i razvodnik Mario Đerek vrijedno su se pripremali na osječkoj streljani Pampas zajedno s kolegama iz postrojbe i uspjeh nije izostao. U ukupnoj konkurenciji GOMBR je bio treći! Po pravilima CISM-a u ekipnoj konkurenciji s puškom GOMBR je ipak bio drugi, mala dva kruga iza zlatnih kolega-gardista iz GMBR-a.

U pojedinačnim rezultatima iz puške, skupnik Andrija Balas (GMBR) pobijedio je u gađanju puškom po pravilima Međunarodne sportske streljačke federacije (ISSF) nakon prilično neizvjesne ”utrke“ s desetnikom Josipom Cebićem (ZzP). Potonji dočasnik osvojio je srebro i po pravilima CISM-a, bolji je za tek dva kruga bio već spomenuti poručnik Martin. No, Cebić je svojim ujednačenim učinkom zaslužio naslov najboljeg pojedinca u gađanju puškom, makar je i tu bilo neizvjesnosti, i to velike, jer je skupnik Andrija Balas iz GMBR-a ostao kratak tek za jedan krug!

Ekipa GOMBR-a (u sredini) novi je rekorder u gađanju puškom po pravilima CISM-a

Bogata riznica medalja

U muškoj momčadskoj konkurenciji kod pištolja (ISSF) pobijedio je ZzP, a kod pištolja po pravilima CISM-a vrlo je uvjerljivo trijumfirao HRZ, čiji su strijelci već tradicionalno vrlo uspješni u toj disciplini. Pojedinačno s pištoljem po ISSF-u pobijedio je iskusni stožerni narednik Tihomir Perišić (HVU). Tako je dodao još medalja u vrlo bogatu riznicu koju je skupio tijekom više godina natjecanja na Vrapčanskom potoku. Po CISM-u najbolje je pucao bojnik Zlatko Vrdoljak iz HRZ-a, koji je u poretku za najboljeg pojedinca s pištoljem bio drugi, dva kruga iza pobjednika nadnarednika Vatroslava Drmića (PZB). Broncu je osvojio Perišić. Što se tiče ženske konkurencije, Rea Tomina Skender uzela je baš sva zlata, i po CISM-u i po ISSF-u, i pojedinačna, ali i ekipna. Naravno, potonja bi bila nemoguća bez velike pomoći kolegica iz postrojbe, skupnice Dalije Teskere i skupnice Glorije Dretvić, koje su po rezultatima također bile u vrhovima različitih tablica. ZZP je po medaljama najuspješnija postrojba.

”Do najboljih rezultata i medalja može se doći samo kontinuiranim radom i ozbiljnim pristupom. Ako uzmete oružje iz skladišta nekoliko dana prije natjecanja i onda dođete ovamo, nećete postići puno,” kaže bojnik Posavec, dodajući da je konkurencija velika i da mu je najdraže na proglašenjima pobjednika na podiju vidjeti natjecatelje iz više različitih postrojbi. Tijekom razgovora, postavili smo pitanje mogućnosti da se i žene natječu u disciplinama s puškom. Ima pojedinačnih upita i o tome se razmišlja, no pitanje je interesa natjecateljica. Zasad postoji ideja da se žene uključe u svojevrsnu ekipnu apsolutnu kategoriju, zajedno s muškarcima. Što se tiče iduće godine i 27. prvenstva, trenutačne projekcije kažu da će biti održano otprilike u istom terminu, na kraju lipnja. To znači da postrojbe imaju dosta vremena uskladiti svoje kalendare aktivnosti i omogućiti najboljima da pokažu sve što znaju na Vrapčanskom potoku i pokušaju u svoje vojarne donijeti medalje i pehare. ”Siguran sam da u postrojbama ima velikih talenata za vojno, ali i civilno natjecateljsko streljaštvo koji toga nisu niti svjesni. Samo im treba dati priliku i usmjeravati ih,” zaključuje bojnik Posavec.


Važan segment spremnosti

Na zatvaranju prvenstva, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH i zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul istaknuo je: “Sport je važan segment spremnosti pripadnika Hrvatske vojske, a posebice streljaštvo kao jedna od bitnih vještina obučenog, ustrajnog, smirenog i spremnog vojnika, dočasnika i časnika.”


 

 

 

 

 

Tekst: Domagoj Vlahović 

Foto: Mladen Čobanović