Francuski ophodni brodovi za Senegal

Ilustracija:Ocea

Senegal kupuje za ratnu mornaricu tri odobalna ophodna broda OPV 58 S. Kako je objavljeno 17. studenog, u tu je svrhu vlada potpisala ugovor s francuskim konzorcijem Kership, koji čini brodogradilište Piriou i Naval Group.

Gradnja će početi 2020., a očekuje se da će sva tri OPV-a biti završena do sredine 2023. godine. Ugovor uključuje tehničku potporu francuskih stručnjaka nakon izgradnje, tj. tijekom operativne uporabe u Senegalu.

Koncept OPV 58 S dizajniran u Kershipu temelji se na čeličnom trupu i aluminijskom nadgrađu duljine preko svega 62 m, širine 9,5 m i istisnine 550 t. Nadgrađe ima zapovjedni most koji vizualno pokriva 360 stupnjeva i krmenu rampu za brzo lansiranje i povratak dviju brodica na napuhavanje s tvrdim dnom. Proizvođači ističu inovativni oblik trupa C-Sharp (Combined-Speeds Hull with All-Round Performances), koji omogućuje povećanu brzinu, izdržljivost i upravljivost broda tijekom plovidbe.

Najveća brzina OPV-ova bit će 21 čvor, autonomija 25 dana, a doplov 4500 NM pri brzini od 12 čvorova. Brodovima će upravljati 24 člana posade, a omogućen je smještaj za dodatne 24 osobe. Primarna zadaća bit će nadzor pomorske granice Senegala, u čemu će im pomagati protubrodski i protuzračni oružni sustavi. Ističu se raketni sustav površina-zrak SIMBAD-RC tvrtke MBDA i Naval Groupov borbeni sustav Polaris.

Maja PTIĆ GRŽELJ