General Bevis održao predavanje Ratnoj školi

Direktor Odjela za operacije i planove NATO IMS (International Military Staff), general-bojnik Timothy Bevis posjetio je 16. rujna Hrvatsko vojno učilište ”Dr. Franjo Tuđman“. U pratnji su bili načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH brigadni general Denis Tretinjak i Vlasta Zekulić iz Uprave za operacije NATO-a.

 Zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen primio je generala Bevisa, koji je, nakon razgovora, održao predavanje polaznicima 22. naraštaja Ratne škole ”Ban Josip Jelačić” na temu: ”How NATO works?“

Polaznici su se upoznali s političko-vojnom strukturom NATO-a, zapovjednom strukturom i strukturom snaga kao i primjenom u procesu donošenja odluka. General Bevis upoznao je također polaznike s praksom i procedurama u postizanju i jačanju konsenzusa između zemalja članica, glavnim elementima NATO-ova sustava odgovora na krize te iskustvima NATO-ovih misija i operacija. Osim polaznika Ratne škole, predavanju su nazočili dekan HVU-a brigadir Boženko Đevoić, prodekan za vojnu izobrazbu brigadir Miro Čolić, prodekan za znanost i razvoj brigadir Andrija Kozina, načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić i voditelj Odsjeka strategije u Dekanatu kapetan bojnog broda Mladen Trnski.

Tekst: Ratna škola

Foto: Marija Sever