ZSS – čast, profesionalizam, odgovornost i domoljublje

Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježilo je 18. svibnja u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama 29. obljetnicu osnutka specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dan ZSS-a.

 Uz pripadnike postrojbe i zapovjednika brigadnog generala Pericu Turaliju, na svečanoj obljetnici bili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-bojnik Siniša Jurković, predstavnici lokalne i županijske vlasti i ostali visoki uzvanici.

Obilježavanje je započelo odavanjem počasti ispred spomen-sobe u vojarni, nakon čega je služeno misno slavlje za sve poginule hrvatske branitelje. Svetu misu služio je vojni kapelan u Zapovjedništvu specijalnih snaga pater Mirko Vukoja.

Zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija zahvalio je svim pripadnicima na angažmanu, predanosti i uspjesima koje su postigli: “Kao najelitniji dio Hrvatske vojske u proteklom ste razdoblju davali svoj maksimum, kako bi slika Hrvatske vojske i slika hrvatskog specijalca bila slika vrhunskog profesionalca kojem su čast, profesionalizam, odgovornost i domoljublje bile nit vodilja u svim situacijama. Dali ste velik obol u provedbi svih zadaća Hrvatske vojske, u Hrvatskoj, i izvan nje.”

Brigadni general Turalija  kazao je kako su tri temeljne zadaće specijalnih snaga direktna akcija, specijalno izviđanje i vojna pomoć te istaknuo kako sudjelovanjem u međunarodnim misijama pripadnici specijalnih snaga pridonose očuvanju mira u svijetu.

“Mi se prije svega na današnji dan prisjećamo svih naših suboraca i prijatelja, kao i svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja kojih se uvijek moramo sjećati!” poručio je ratni zapovjednik specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i predsjednik Udruge ratnih veterana Prvog hrvatskog gardijskog zdruga general-bojnik u mirovini Miljenko Filipović istaknuvši kako je prva formirana specijalna postrojba bojna “Zrinski” branila hrvatske nacionalne interese na svim bojištima Domovinskog rata.

U znak sjećanja na njegovu žrtvu, pripadnici postrojbe sa zapovjednikom brigadnim generalom Turalijom, u Sesvetama su položili cvijeće i zapalili svijeće na posljednjem počivalištu Josipa Briškog, stradalog pripadnika postrojbe u misiji u Afganistanu.

U sklopu obljetnice u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Delnicama organizirana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj su sudjelovali i pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga.

Tekst: Doris Ravlić

Snimio: Mladen Čobanović