Gromovi i Tigrovi –  precizna kombinacija

Svaka je bojna na protuoklopno-raketnom strelištu “Koturevo” gađala iz svoje Patrije, s tim da se prvo djelovalo iz strojnica, a zatim iz topova

Gardistice i gardisti pokazali su sve što su prethodno naučili te uvježbali gađajući iz topa i spregnute strojnice borbenog oklopnog vozila Patria CRO 30L na poligonu ”Eugen Kvaternik“

Jedna od posada Gromova, slijeva: vozač razvodnik Boris Šuvak, ciljačica skupnica Katarina Janći i zapovjednik vozila skupnik Karlo Jurišić

Nakon što je službeno predstavljeno u listopadu 2020. godine, borbeno oklopno vozilo Patria CRO 30L odmah je okarakterizirano kao najmoderniji složeni sustav Hrvatske kopnene vojske. Na već prokušano i dokazano podvozje vozila na kotačima konfiguracije 8 x 8 koje po finskoj licenciji proizvodi hrvatska tvrtka Đuro Đaković specijalna vozila, instalirana je kupola s daljinski upravljivom oružnom stanicom UT30MK2 izraelske tvrtke Elbit Systems. Kupola ima impresivnu konfiguraciju naoružanja: dvocijevni lanser protuoklopnog raketnog sustava SPIKE LR izraelske tvrtke Rafael, automatski top MK44S Bushmaster II kalibra 30 × 173 mm američke tvrtke Northrop Grumman i spregnutu strojnicu M240 kalibra 7,62 × 51 mm izvorno dizajniranu u belgijskom FN Herstalu, a proizvedenu u SAD-u.

Cijeli sustav konfiguriran je tako da posadi pruži veliku vatrenu moć, no i brzinu reakcije koju omogućuje automatizirano i digitalizirano upravljanje iz sigurnosti oklopljenog vozila. Međutim, zahtijeva i kontinuiranu i vrlo intenzivnu obuku posada. Dio te obuke ekipa Hrvatskog vojnika vidjela je 20. travnja na poligonu ”Eugen Kvaternik” kod Slunja – bojno gađanje s mjesta iz topa i spregnute strojnice. U glavnim ulogama bile su posade Patrija iz 2. mehanizirane bojne Gromovi i 1. mehanizirane bojne Tigrovi. Gardistice i gardisti okušali su sve što su prethodno naučili te uvježbali na protuoklopno-raketnom strelištu “Koturevo” i to na različitim metama postavljenim na raznim udaljenostima. Gađanje je vrlo bitno za obje bojne, što je pokazivala i nazočnost njihovih zapovjednika, bojnika Marka Krpana iz Tigrova i bojnika Vlatka Klarića iz Gromova.

”Oružje je stvarno moćno“

Zapovjednik vozila skupnik Domagoj Koprivčić (lijevo) i ciljač skupnik Luka Đančević iz Tigrova

Gađanje je vodio poručnik Lovro Prelec iz Tigrova, neprestano prateći i nadgledajući sve procedure. Današnja je aktivnost jedan korak više u cijelom obučnom ciklusu, kaže časnik. Posade su prethodno prošle odgovarajuće tečajeve s teorijskim dijelom, gađanjima ”na suho“, pa i iz strojnice u vojarni u Petrinji. Bojne i njihove posade izmjenjivale su se u gađanju. Svaka je bojna gađala iz svoje Patrije, s tim da se prvo djelovalo iz strojnica, a zatim iz topova. Ne može se reći da je događaj bio ekstremno dinamičan, međutim, to na gađanju iz mjesta na nepokretne mete nije ni potrebno. Najvažnije su tri riječi, a to su sigurnost, procedure i preciznost. Svaka je serija izazivala komentare i rasprave, i više je nego očito da postrojbe posvećuju veliku pozornost svojim glavnim oružjima. To vrijedi i za posade. Skupnik Karlo Jurišić iz Gromova zapovjednik je vozila, i ”tridesetka“ je njegova prva Patria: ”Lijepo je biti na toj dužnosti, oružje je stvarno moćno i raditi s njim dobro je iskustvo. Uigravanje tima zapovjednik-ciljač-vozač zahtjevna je stvar; prvo svatko treba znati svoje pojedinačne zadaće, a potom se uklopiti zajedno s kolegama. Ono što želimo je što više gađanja.” Njegova kolegica, skupnica Katarina Janći na dužnosti je ciljačice, dakle, upravo je ona bila među onima zaduženim za pogotke. ”Zapravo, zapovjednik i ja imamo iste ovlasti prilikom gađanja, i zapovjednik može gađati sa svojeg mjesta. Po meni, biti ciljačica u ovakvom sustavu znači biti na jednoj od najzanimljivijih dužnosti u HKoV-u. Što se tiče gađanja, što ih je više, i mi smo bolji i uvježbaniji, stječemo nova iskustva i znanja,” kaže nam skupnica nakon uspješnog gađanja.

Miris baruta i zveckanje čahura

Cijeli sustav Patrije CRO 30L konfiguriran je tako da posadi pruži veliku vatrenu moć, no i brzinu reakcije koju omogućuje automatizirano i digitalizirano upravljanje iz sigurnosti oklopljenog vozila

Serije su započinjale ipak tišim zvukovima strojnica M240. Slijedili su puno glasniji topovi, praćeni oštrim mirisom baruta i zveckanjem velikih čahura koje su se nakon ispaljenja kotrljale s vozila prema zemlji. Za strojnice je korišteno ”klasično“ bojno streljivo 7,62 x 51 NATO, a za topove dvije vrste streljiva 30 × 173 mm: trenažno i penetrirajuće protuoklopno. Potonje je zvučalo najglasnije, a i njegov učinak s probijanjem oklopa i naknadnom blještavom eksplozijom bio je vidljiv čak i s velike udaljenosti s koje smo promatrali gađanje ”s brda na brdo“. Nakon što je izišao iz Patrije, zapovjednik vozila skupnik Domagoj Koprivčić iz Tigrova potvrdio je da za uigravanje posade treba vremena. ”Mi smo nova posada i novi na tom sustavu. Da bismo sve doveli na razinu perfekcije, uklonili sve zastoje i greške, uvježbavamo se i ”na suho“ i na gađanjima. Rezultati koje smo postigli bili su dobri, ali uvijek težimo još i boljima. Posada ne smije imati praznog hoda u uvježbavanju, na redu su i gađanja iz pokreta te na pokretnu metu,” nabraja Koprivčić. S njim je u vozilu bio ciljač, skupnik Luka Đančević, koji je istaknuo da mu koordinacija sa zapovjednikom u neku ruku olakšava posao već tijekom pripreme sustava, a potom i određivanjem meta. ”Tehnologija kojom rukujemo je najmodernija, zapravo je vrh! Naravno, uvijek postoji i adrenalin, ali on je pozitivan,” kaže skupnik.

”Jako sam zadovoljan rezultatima. Posade su bile prilično samouvjerene, bile su im potrebne samo manje korekcije. Vjerujem da će u budućnosti biti još i bolje,” zaključuje poručnik Prelec. Naravno, obje bojne s najvećim nestrpljenjem očekuju prva bojna gađanja protuoklopnim projektilima Spike LR. Obuka za taj sustav već se provodi, i to u suradnji sa Slovenskom vojskom koja ima višegodišnje iskustvo korištenja Spikea.


Streljivo za  Bushmaster

Na bojnom gađanju posade su za top MK44S Bushmaster II koristile dvije vrste streljiva kalibra 30 × 173 mm, oba su proizvod norveško-finske tvrtke Nammo.

 

TEKST Domagoj Vlahović

Foto Mladen Čobanović, Goran Resovac