Tigrovi na vježbi Jesen 16

U Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske u zagrebačkoj vojarni “Petar Zrinski” započela je 24. listopada računalno podržana stožerna vježba Jesen 16 u kojoj sudjeluju pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske motorizirane brigade HKoV-a.
Primarna obučna skupina na vježbi je Stožer bojne Tigrovi, a sekundarna zapovjednici satnija. Scenarij vježbe podrazumijeva provedbu obrambenih operacija. Stožerne radnje uvježbavaju se kroz sve funkcije Stožera. Usto, težište je i na interakciji Stožera i satnija, tj. na razmjeni informacija o taktičkim situacijama na terenu. Stožer treba primjereno reagirati na te informacije i izdavati zapovijedi satnijama koje ih izvršavaju na simulacijskim radnim stanicama.
Jesen 16 je, među ostalim, i dio priprema bojne Tigrovi za skorašnju (studeni 2016.) vježbu na zemljištu, tj. na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”. Na toj će vježbi jedna od satnija Tigrova predstavljati primarnu, a njihov Stožer sekundarnu obučnu skupinu u ulozi Nadređenog zapovjedništva (HICON).
“Ovakve vježbe iznimno pomažu uvježbavanju stožera i treba ih biti što više. Jesen 16 sigurno će pridonijeti ostvarenju naših obučnih ciljeva,” rekao je komentirajući vježbu zapovjednik bojne Tigrovi bojnik Mario Mlinarić.

Tekst i fotografije: Domagoj Vlahović