HRM – nositelj pomorske sigurnosti i obrane Hrvatske

”HRM je temeljni čimbenik hrvatske sigurnosti na Jadranu, ali i čuvar hrvatskih interesa diljem Sredozemlja,” kazao je ministar Damir Krstičević, istaknuvši kako se ulažu značajni napori da bi Hrvatska ratna mornarica bila u korak sa suvremenim sigurnosnim trendovima, a što podrazumijeva i njezinu modernizaciju…

U Dubrovniku je 20. rujna 2019. održana središnja svečanost obilježavanja  28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice i doček 2. hrvatskog kontingenta iz NATO-ove operacije potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju.

Svečanosti su nazočili izaslanik Predsjednice RH i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dubrovački gradonačelnik Mato Franković, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS-a general-pukovnik Drago Matanović, pomoćnici i savjetnici ministra obrane i zapovjednici grana i postrojbi OSRH, zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli, vojni izaslanici, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i drugi gosti.

Od ranih jutarnjih sati Stradunom je odjekivala budnica Orkestra HRM-a najavljujući svečano postrojavanje pripadnika HRM-a u staroj gradskoj jezgri, a potom je svečanost nastavljena u Kazalištu Marina Držića.

Pripadnicima HRM-a čestitke na njihovoj obljetnici uputio je u ime predsjednika Vlade ministar obrane Damir Krstičević pozdravivši i sve hrvatske branitelje koji su dali svoj doprinos u obrani Dubrovnika. Ministar je podsjetio na velik doprinos HRM-a u Domovinskom ratu i posebice ulogu koju je imalo mornaričko desantno pješaštvo, koje je od prošle godine ponovno ustrojeno u Pločama, čime je Hrvatska vojska vraćena na jug Hrvatske. Istaknuo je uvjerenje da će prisutnost Hrvatske vojske na jugu uvelike pridonijeti daljnjem razvoju gospodarstva i sigurnosti te dodao kako se ulažu značajni napori da bi Hrvatska ratna mornarica bila u korak sa suvremenim sigurnosnim trendovima, a što podrazumijeva i njezinu modernizaciju.

 

Čestitke za uspješno odrađenu misiju Sea Guardian

”Remontom i nabavom motora za dvije raketne topovnjače u 2020. godini osigurat će se strateško naoružanje na Jadranskom moru,” istaknuo je ministar najavivši kako je u pripremi i sporazum za nabavu drugog obalnog ophodnog broda. Podsjetio je i kako je s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture potpisan Sporazum o priznavanju plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima HRM-a i brodovima Obalne straže RH čime se mornarima priznaju prava kao u civilnoj službi. Govoreći o podizanju sposobnosti Obalne straže i razvoju HRM-a ministar je posebno istaknuo važnost pokretanja novog studija Vojnog pomorstva na kojem se od prošle godine školuju budući časnici Hrvatske ratne mornarice. Posebne je čestitke uputio mornarima koji su s raketnom topovnjačom ”Dubrovnik” sudjelovali u misiji potpore miru Sea Guardian i časno je odradili.

Ističući kako je HRM temeljni čimbenik hrvatske sigurnosti na Jadranu, ali i čuvar hrvatskih interesa diljem Sredozemlja, ministar Krstičević istaknuo je kako je ova Vlada prepoznala strateški značaj razvoja Hrvatske ratne mornarice za Republiku Hrvatsku te u tom smislu ulaže i napore kako bi njezinim pripadnicima podigla kvalitetu života i rada i osigurala sve potrebne uvjete za uspješnu provedbu zahtjevnih zadaća.

“Očekuje nas 2020. mnogo aktivnosti, to je prije svega prvo predsjedanje Republike Hrvatske Europskom unijom, a jedna od značajnijih kad je u pitanju mornarica jest Forum obalnih straža čiji će domaćin biti upravo Hrvatska ratna mornarica. Uvjeren sam kako će se i kroz navedene aktivnosti stvoriti prostor za daljnje povezivanje s našim saveznicima i partnerima kao i jačanje sposobnosti zaštite našeg mora. To je samo dio vašeg angažmana koji je od nemjerljiva značaja za naš narod. A hrvatski narod to prepoznaje i cijeni,” kazao je na kraju ministar.

Čestitke su mornarima uputili i u ime predsjednice RH izaslanik Zrinko Petener te u ime predsjednika Hrvatskog sabora Mato Franković, obojica ističući veliko povijesno nasljeđe naše mornarice, višestoljetnu tradiciju, njezinu nezamjenjivu ulogu u Domovinskom ratu tijekom obrane i oslobađanja hrvatskog juga, kao i važnost ulaganja u tehniku i ljude u cilju jačanja sigurnosti na Jadranu, ali i doprinosa međunarodnoj sigurnosti na moru.

Mornarima je čestitke u prigodi Dana HRM-a uputio i načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov s posebnim se pijetetom prisjećajući svih poginulih, preminulih i nestalih branitelja. Zahvalio je i svim zapovjednicima Hrvatske ratne mornarice koji su svojim radom, entuzijazmom i domoljubljem pridonijeli razvoju HRM-a.

Podsjetio je na povijesne trenutke stvaranja HRM-a i prvi brod koji je ušao u njezin sastav, desantno-jurišni čamac 103. otet  Jugoslavenskoj ratnoj mornarici u noći između 14. i 15. rujna 1991., istaknuo važnost koju je tijekom blokade i deblokade Grada  imao Odred naoružanih brodova Dubrovnik, ali i značaj i ulogu HRM-a i Odreda mornaričkog pješaštva tijekom Domovinskog rata i oslobodilačkih operacija.

“Upravo ste vi oni koji nastavljaju slavnu tradiciju svojih predaka. Proteklih ste godina ulagali u svoje znanje, ali i u znanje mladih naraštaja, usvajali ste nova znanja i vještine i uspješno se prilagođavali novim zadaćama. Uspješno sudjelujete u međunarodnim operacijama i misijama potpore miru i u međunarodnim vježbama s pripadnicima oružanih snaga naših saveznika i partnera te s ponosom pronosite ime Hrvatske vojske i osiguravate vidljivost hrvatske zastave,” kazao je general Šundov te dodao na kraju: “Pred vama su novi izazovi, ali kao i do sada, vjerujem da ćete izazovima suprotstaviti vještine, znanje, profesionalnost i predanost vojnom pozivu. To je nasljeđe koje predajemo novim naraštajima hrvatskih mornara. Novim projektima dobivamo nove platforme za učinkovit nadzor i reagiranje u svim ugrozama na moru, ali najveća vrijednost koju Hrvatska vojska ima jesu ljudi. Tako i snagu naše mornarice čine i sposobnosti koje razvijaju i imaju njezini pripadnici. Stoga će ulaganje u razvoj znanja, sposobnosti i vještina naših mornara, dočasnika i časnika i dalje biti najviši prioritet.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli u svojem je obraćanju podsjetio na vrijeme ustrojavanja mornarice tijekom Domovinskog rata istaknuvši posebno u to vrijeme presudnu ulogu Odreda naoružanih brodova i hrabre dubrovačke branitelje. Kazao je kako je Hrvatska pomorski orijentirana zemlja, a HRM nositelj njezine pomorske sigurnosti i obrane. Istaknuo je i kako razvoj i modernizacija Hrvatske ratne mornarice ide u pravcu koji ona zaslužuje, rastu njezine sposobnosti, poboljšavaju uvjeti života i rada mornara. Naglasio je i ono najvrednije što HRM ima, a to su kvalitetni, profesionalni i odgovorni ljudi bez kojih ni jedno postignuće ne bi bilo izvedivo, kazao je komodor Raffanelli dodajući na kraju kako će predstojeći izazovi tražiti njihovu još veću predanost.

U prigodi obljetnice najzaslužnijim su uručene pohvale i nagrade te Odluke o promaknuću, a novoprimljenim pripadnicima Satnije mornaričko-desantnog pješaštva dodijeljene su beretke.

Svečanost je uveličao prigodnim glazbenim programom Mješoviti pjevački zbor HRM-a  i Orkestar HRM-a.

Nakon svečanosti tristotinjak djece iz dubrovačkih osnovnih škola obišlo je brodove na vezu u gruškoj luci, gdje su ih tijekom dana mogli obići i razgledati svi zainteresirani građani.


Misa za poginule mornare

Dan uoči središnje svečanosti obilježavanja 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice na dubrovačkom gradskom groblju Boninovo podno Središnjeg križa izaslanstva Hrvatske vojske i Grada Dubrovnika položila su vijence i zapalila svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov položio je i lovorov vijenac u more u uvali Danče za sve poginule hrvatske mornare.

U dubrovačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije potom je služena misa za poginule hrvatske branitelje, a misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

 

Vesna Pintarić

Foto: Mladen Čobanović