Hrvati pobjednici nogometnog turnira u Poljskoj

Pripadnici 6. hrvatskog kontingenta pobjednici su nogometnog turnira održanog 3. listopada u mjestu Rakowu Małem u Mazuriji, regiji na sjeveroistoku Poljske

Organizator turnira bila je uprava Białe Piske, grada u blizini sjedišta Borbene grupe Poljska.

Sudjelovalo je osam ekipa, među kojima i predstavnici Hrvatske, Rumunjske, SAD-a i poljske 15. mehanizirane brigade. Naši su pripadnici još jednom potvrdili hrvatski primat u nogometu, ne samo u Borbenoj grupi nego i u ogledima s pripadnicima poljske vojske i civilnim nogometnim ekipama.

Pripadnik HRVCON-a vojnik Marko Predovan proglašen je najboljim vratarom turnira.

Povod za organizaciju turnira bilo je otvaranje nogometnog igrališta u Rakowu Małem, čiju je izgradnju prošle godine počela inženjerijska postrojba iz sastava američkog kontingenta u Borbenoj grupi Poljska.

Projekt je bio zaustavljen zbog izbijanja pandemije, no zbog povoljne epidemiološke slike u Mazuriji, radovi su ove jeseni privedeni kraju. Prema riječima Beate Sokołowske, gradonačelnice Białe Piske, bez pomoći Borbene grupe Poljska taj bi projekt za lokalno stanovništvo bio neizvediv.

Zbog uključenosti u njihov život, lokalna vlast i stanovništvo doživljavaju Borbenu grupu Poljska dijelom zajednice, a korist je od te civilno-vojne suradnje obostrana.

Tekst i foto: ČOJI 6. HRVCON/NATO eFP BG-P