“Hrvatska je ponosna na sve vas“

Svečana akademija povodom Dana OSRH bila je prilika da se podsjetimo na sva postignuća koja je u proteklim godinama ostvarila Hrvatska vojska, ali i na sadašnji trenutak u kojem su u fokusu projekti opremanja i modernizacije

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u Ministarstvu obrane 28. svibnja 2023. održana je svečana akademija kojoj je nazočio predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić i drugi ministri u Vladi, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj sa suradnicima te drugi visoki državni i vojni dužnosnici.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković svim časnicama i dočasnicama, časnicima i dočasnicima, vojnikinjama i vojnicima čestitao je 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske. “Hrvatska je ponosna na sve vas, na vašu profesionalnost, posvećenost i spremnost da služite domovini i svojem narodu kad god je to potrebno,” poručio je. Osvrnuvši se na Domovinski rat rekao je kako je unatoč nepovoljnim okolnostima, zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja i odlučnosti hrvatskog državnog vodstva, Hrvatska iz rata izišla kao pobjednica koja je pod svoj suverenitet vratila svaki pedalj okupiranih teritorija i danas je članica NATO-a i Europske unije.

Predani, časni, profesionalni

“Naši osjećaji istinske zahvalnosti prema vama koji ste prisegnuli da ćete uvijek biti domovini vjerni obvezuje i nas jer znamo da ste, ustreba li, spremni i na najvišu žrtvu u obrani i zaštiti svojeg naroda, sugrađana i svoje domovine,” poručio je predsjednik Vlade te istaknuo kako je nakon godina stagnacija, od 2016. godine do danas udvostručen obrambeni proračun, s pola na više od milijardu eura. “Rekordnim ulaganjima u našu obranu dajemo zamah modernizaciji Hrvatske vojske, njezinoj sposobnosti, uvježbanosti te interoperabilnosti sa saveznicima.“

Čestitavši svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske njihov dan, ministar obrane Mario Banožić zahvalio im je na predanom, časnom i uzoritom služenju domovini. Osvrnuo se na vrijeme stvaranja Hrvatske vojske istaknuvši kako je u ovim trenucima, prije 32 godine, započela priča o Hrvatskoj vojsci koju čine pojedinci: predani, časni i profesionalni vojnici. Rekao je kako je tada odlučnost i požrtvovnost hrvatskih vojnika, hrvatskih branitelja, bila ključna polazišna točka koja je omogućila tadašnjem političkom vodstvu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, da uspiju ostvariti viziju slobodne, samostalne, suverene i moderne hrvatske države. “Vođeni idejom slobodne i moderne države, možemo s ponosom reći kako smo uspjeli zaokružiti sve strateške ciljeve: od teritorijalnog integriteta do uspostave demokracije i izgradnje institucija, značajnog gospodarskog i socijalnog napretka, punopravnog članstva u NATO-u i EU-u kao i dublju integraciju u Europsku uniju – ulazak u Schengen i europodručje,“ istaknuo je te dodao kako Hrvatska vojska treba biti ponosna na činjenicu da je danas jedna od rijetkih oružanih sila koja se može pohvaliti pobjedničkim iskustvom u oslobodilačkom i obrambenom ratu. “Ponosni na tradiciju obrambene vojske nastavljamo graditi moderne oružane snage koje ponosno stoje, rame uz rame, s vojnim silama,“ rekao je ministar u kontekstu brojnih izazova današnjice te značajnih promjena sigurnosnog okruženja koji su nametnuli hitnost zajedničkog i usklađenog europskog i euroatlantskog odgovora u očuvanju mira i sigurnosti.

”Vi ste snaga modernog doba, odgovor na sve izazove današnjice, jamac sigurnosti i mira: čestitam vam još jednom vaš dan, ostanite uvijek domovini vjerni,“ istaknuo je ministar Banožić

Razvoj novih sposobnosti

Ministar se osvrnuo na cijeli niz aktualnih projekata, od nabave višenamjenskog borbenog aviona do ulaganja u infrastrukturu, istaknuvši kako se provodi temeljita i promišljena modernizacija i opremanje Hrvatske vojske te da će Ministarstvo obrane nastaviti razvijati nove i unapređivati postojeće sposobnosti, kako bi Oružane snage i u budućnosti mogle odgovoriti na sve izazove i zadaće definirane Ustavom i zakonom. Posebno je istaknuo Hrvatsku vojsku kao neizostavnu kariku u efikasnom lancu sustava domovinske sigurnosti, zaključio da samo zajedničko djelovanje donosi željene rezultate te da nam događaji kojima svakodnevno svjedočimo dokazuju koliko sjajne pojedince Hrvatska vojska ima. “Uistinu, biti vojnik poziv je koji ne poznaje radno vrijeme, mjesto i okolnosti. Neizmjerno smo ponosni na naše pripadnike. I zato smo posebno usmjereni prema mladima kao zalogu budućnosti. Vi ste snaga modernog doba, odgovor na sve izazove današnjice, jamac sigurnosti i mira: čestitam vam još jednom vaš dan, ostanite uvijek domovini vjerni,” zaključio je ministar Banožić.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj čestitao je svim bivšim i sadašnjim pripadnicima Oružanih snaga RH njihov dan te rekao kako su obljetnice prilika prisjetiti se teških dana kad je Hrvatska stvarala svoju vojsku gotovo ni iz čega te prilika da se sjetimo svih koji su u borbi za domovinu dali svoj doprinos, a posebno onih koji su dali najveću žrtvu. “Pobjeda u Domovinskom ratu zasigurno je jedan od najvažnijih događaja u cjelokupnoj povijesti Hrvatske te jedan od ključnih temelja hrvatske državnosti,“ rekao je admiral istaknuvši da danas s ponosom gledamo na našu povijest prisjećajući se Domovinskog rata, ali da trebamo gledati budućnost. U tom smislu poručio je kako današnje vrijeme i budućnost koja je pred nama donosi sa sobom nove izazove, moderne tehnologije i moderno ratovanje koje od svih zahtijeva kontinuirano usavršavanje i transformaciju koje mogu samo najbolji i najuporniji.


U okviru svečanosti najzaslužnijim pripadnicima Hrvatske vojske uručena su odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade, te prijelazni pehar i nagrade pobjednicima natjecanja “Memorijal Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2023” satniku Ivanu Gerenčiru i vojnikinji Lei Biloglav. Ukupno je promaknuto 95 časnica i časnika, te 132 dočasnica i dočasnika. Ministar obrane pohvalio je dva hrvatska kontingenta angažirana na aktivnostima ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Poljskoj i Republici Litvi te nagradio i pohvalio 69 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske pohvalio je i nagradio 82 pripadnice i pripadnika, a zamjenik načelnika GS OSRH pohvalio je i nagradio 17 pripadnica i pripadnika.


Tekst: OJI

Foto: Josip Kopi