Prisega ročnika u Požegi

Ukupno 56 ročnica i ročnika, među kojima i troje ugovornih pričuvnika – vrhunskih sportaša, 3. lipnja 2023. u vojarni “123. brigade Hrvatske vojske” prisegnulo je na vjernost domovini

U 38. naraštaju ročnika 40 je muškaraca i 16 žena. Dolaze iz svih županija, od Dubrovačko-neretvanske do najistočnije – Vukovarsko-srijemske. Obuka je započela 23. svibnja i trajat će osam tjedana. Nakon polaganja prisege započinje intenzivna obuka iz različitih programskih područja, od rukovanja osobnim naoružanjem do taktičkih zadaća, a provodi se u vojarni “123. brigade HV” u Požegi i na vojnim vježbalištima “Novo Selo” i “Glavica”. Krajnji je cilj obuke svladati temeljne vojne vještine i znanja, koje će nadograđivati u nastavku vojne karijere. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku dobivaju vojnostručnu specijalnost strijelca pješaštva, čime se ispunjava jedan od uvjeta za njihov prijam u djelatnu vojnu službu. Oni koji se odluče za nastavak vojne karijere bit će nakon temeljne pozvani na specijalističku vojnu obuku i primljeni u djelatni sastav. Svi ostali postaju pričuvnici Oružanih snaga RH. Troje vrhunskih sportaša – skijaši Samuel Kolega i Leona Popović te boksačica Sara Beram, nakon obuke iz pješačkog naoružanja obuku nastavljaju u matičnim klubovima, a status pričuvnika Oružanih snaga RH ovisit će o njihovim sportskim rezultatima. Svečanoj prisezi 38. naraštaja ročnika nazočio je izaslanik ministra obrane RH ravnatelj Uprave za ljudske potencijale u Ministarstvu obrane Ivan Jušić, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH savjetnik Predsjednika za obranu umirovljeni general-bojnik Ivica Olujić, načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid i zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas. Svečanosti su nazočili i obitelji i prijatelji ročnika, koji su ih podržali u odluci da se pridruže velikoj obitelji Hrvatske vojske.


“U mladim ljudima vidimo ključnu snagu i motivaciju”

Ministar obrane Mario Banožić uputio je 3. lipnja čestitku novim ročnicima.

“(…) Vaša odluka za odlazak na dragovoljno vojno osposobljavanje, uvjeren sam, prvenstveno je motivirana velikom ljubavi prema vlastitoj domovini. Međutim, uvjeren sam kako imate i veliku želju da vaša svakodnevica bude zanimljiva, uzbudljiva i na koncu, da vam pruža mogućnost stalnog napredovanja i usavršavanja. Provođenjem projekata modernizacije sposobnosti Hrvatske vojske, naše Oružane snage opremamo suvremenim tehnologijama i stvaramo poslodavca koji odgovara na sve potrebe mladih ljudi. Upravo u mladim ljudima vidimo ključnu snagu i motivaciju za daljnje unapređenje našeg obrambenog sustava jer vjerujemo kako ga mladi ljudi, svojim promišljanjima i vizijama, mogu značajno unaprijediti i ojačati. Pozivam vas da svoj put nastavite u Hrvatskoj vojsci te da ju u nadolazećem razdoblju zajedno osnažujemo i razvijamo. Dobro nam došli!”, stoji uz ostalo u čestitki.


TEKST OJI

FOTO Tomislav Brandt