Hrvatska ostaje pouzdan i aktivan saveznik

Sedma obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO svečano je 7. travnja obilježena u Hrvatskom saboru. “NATO je danas, više nego ikad, jamac sigurnosti i slobode,” rekao je tom prigodom ministar obrane Josip Buljević te zaključio kako će Republika Hrvatska i nadalje ostati pouzdan, aktivan i vjerodostojan saveznik koji će u dogovoru s partnerima u okviru NATO-a nastaviti odgovorno ispunjavati svoje obveze u ostvarivanju mira, demokracije i drugih vrijednosti koje dijelimo i u koje vjerujemo…

U Hrvatskom saboru obilježena je 7. travnja sedma obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO. Svečanosti su nazočili i ministar obrane Josip Buljević, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH, te načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Mirko Šundov.
Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner istaknuo je kako su suradnja i konsenzus od temeljne važnosti za funkcioniranje NATO-a te kako je suradnja ključ za iznalaženje trajnih rješenja za potencijalne sigurnosne izazove. “Međunarodna zajednica danas se nalazi u jednom od najizazovnijih razdoblja u novijoj povijesti. Gotovo svakodnevno suočeni smo s prijetnjama globalnoj sigurnosti,” rekao je te dodao da Hrvatska u suradnji s NATO saveznicima mora učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi zaštitila sve svoje građane. Istaknuo je kako je Hrvatska i u NATO-u prepoznata kao jedan od glavnih zagovornika kooperativne sigurnosti.
“Danas slavimo sedmu obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO-u. Iako je riječ o relativno kratkom razdoblju, osobito ako usporedimo svoje članstvo s članstvom nekih drugih zemalja, smatram da smo ostvarili golem napredak,” istaknuo je ministar Buljević.
Napomeno je kako je u vrlo kratkom roku Hrvatska poduzela i provela niz obrambenih reformi. Oružane snage RH danas su male, fleksibilne i mobilne te spremne, zajedno s partnerima u NATO-u, odgovoriti na trenutačne i buduće izazove. “NATO je danas, više nego ikad, jamac sigurnosti i slobode,” istaknuo je ministar Buljević te dodao da danas Savez, kao najjača i jedinstvena političko-vojna organizacija globalnog dosega, jedini posjeduje resurse, znanja i sposobnosti za uspješno odvraćanje i odupiranje novim sigurnosnim prijetnjama. Upravo zbog toga, članstvo u Savezu iznimno je važno. Istaknuo je zadovoljstvo skorim pristupanjem Crne Gore NATO-u i rekao da se Hrvatska uvijek zalagala, te će se nastaviti zalagati i u budućnosti, za članstvo u euroatlantskim integracijama svih onih zemalja jugoistočne Europe koje to žele. Ministar Buljević zaključio je kako će Republika Hrvatska i nadalje ostati pouzdan, aktivan i vjerodostojan saveznik koji će u dogovoru s partnerima u okviru NATO-a nastaviti odgovorno ispunjavati svoje obveze u ostvarivanju mira, demokracije i drugih vrijednosti koje dijelimo i u koje vjerujemo.
Izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Maja Čavlović istaknula je kako je Hrvatska u kratkom razdoblju prošla zahtjevan put od samostalnosti do članstva u NATO-u i EU-u. “Nakon obrane od agresije hrvatska vojska nastavila je biti predvodnik u procesima tranzicije te usvajanja NATO-ovih normi. Kontinuirano ulaganje u sustav obrane i nacionalnu sigurnost trajni je imperativ,” rekla je Čavlović. Ukazala je i na važnost kolektivne sigurnosti te napomenula kako nove asimetrične ugroze zahtijevaju sveobuhvatan pristup te novu razinu konzultacija i suradnje između NATO-a i partnerskih nacija te međunarodnih organizacija. Zaključila je kako, s obzirom na nove sigurnosne ugroze i prijetnje, Hrvatskoj predstoji proces ozbiljnog promišljanja i osmišljavanja nadogradnje postojećih mehanizama nacionalne sigurnosti te uspostave jedinstvenog sustava domovinske sigurnosti.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Mirko Šundov zahvalio je svima koji su aktivno pridonijeli ostvarenju tog za Republiku Hrvatsku važnog cilja. Naglasio je kako je Hrvatska upravo članstvom u NATO-u dugoročno riješila temeljna pitanja vlastite sigurnosti te istaknuo važnost kolektivne obrane na kojoj počiva NATO. U kontekstu zajedničkog djelovanja, zajedničkih ciljeva i spremnosti članica Saveza, general Šundov osvrnuo se na NATO-ove operacije u kojima sudjeluju i Oružane snage RH, spomenuvši pritom operaciju ISAF, odnosno danas misiju Odlučna potpora u Afganistanu, te operaciju KFOR na Kosovu. Vezano uz utjecaj članstva u NATO-u na razvoj i reforme Oružanih snaga RH, istaknuo je dosadašnja postignuća, uključujući ispunjenje svih zadanih kriterija za članstvo te dostignute standarde prema kojima su se razvijale i oružane snage ostalih članica. “Oružane snage RH nastavit će se razvijati kao moderne, dobro opremljene i uvježbane snage, interoperabilne sa snagama saveznika i partnera,” naglasio je general Šundov te zaključio kako će OSRH i dalje biti temeljna institucija za doprinos u stvaranju sigurnog i stabilnog okružja Republike Hrvatske.
Glavni tajnik Parlamentarne skupštine NATO-a David Hobbs održao je predavanje Uloga i misija Parlamentarne skupštine NATO-a u kontekstu suočavanja sa sigurnosnim ugrozama 21. stoljeća, a Boris Grigić, veleposlanik i stalni predstavnik RH pri Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora, predavanje Prioriteti NATO-a u svjetlu nadolazećeg samita u Varšavi.
U sklopu obilježavanja 7. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u NATO, svoja iskustva iz sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama iznijeli su brigadna generalica Gordana Garašić, pukovnik Michael Križanec, časnički namjesnik Dominik Ban te stožerna narednica Sanja Kevo.
Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Damir Krstičević tom je prilikom istaknuo kako je ulazak u NATO konačno potvrdio vrijednosti, ali i zrelost OSRH i Republike Hrvatske u cjelini. Istaknuo je kako je danas jedini logičan izbor kolektivna sigurnost te da se sve institucije trebaju prilagoditi novim sigurnosnim ugrozama.

Leida Parlov, Foto: S. Brigljević