Hrvatska vojna industrija u najboljem svjetlu

“Ovogodišnja ASDA još je jedna potvrda kako je riječ o najvećoj izložbi vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima koja je postala uistinu respektabilan međunarodni vojni događaj,“ istaknuo je ministar obrane Mario Banožić

Sedma Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA 2023) prvi je put održana u Zadru, u sportskoj dvorani “Krešimir Ćosić”. Svečano je otvorena 3. svibnja, a trajala je do 5. svibnja. Kao i dosad, organizator izložbe bila je američka tvrtka TNT Productions, uz pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske i potporu Ministarstva obrane RH. Pred predstavnicima više od 200 izlagača naoružanja i vojne opreme iz 30 zemalja, te stranim državnim i vojnim izaslanstvima, izložbu je službeno otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane RH Mario Banožić. Istaknuo je zadovoljstvo što se ASDA održava u Zadru, gradu u kojem se nalaze značajne postrojbe Hrvatske vojske, koje su s vremenom postale jedan od njegovih prepoznatljivih simbola. Posebnu zahvalu uputio je tvrtki TNT Productions LLC, koja je ponovno prepoznala kvalitetu hrvatskih proizvođača vojne opreme i stvorila ovu izložbu.

“Smatramo kako je jačanje hrvatskih tvrtki i potpora koju im pružamo pomažući im da izlažu svoje proizvode uz relevantne međunarodne partnere od iznimne važnosti za dugoročni razvoj hrvatske obrambene industrije. Uistinu smo ponosni što iz godine u godinu, među ostalim, i na samoj ASDA-i, svjedočimo sve izraženijoj inovativnosti i izvrsnosti proizvoda hrvatske obrambene industrije,“ zaključio je ministar. Predstavnik TNT Productionsa Justin Webb rekao je da organizacija međunarodne izložbe poput ASDA-e zahtijeva jako puno posla, pa je zahvalio svima koji su joj pružili potporu. Prije svega, to su Vlada RH i MORH bez čije važne, svesrdne i stalne potpore organizacija ne bi bila moguća. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin poželjeli su dobrodošlicu izlagačima i drugim gostima te zahvalili na povjerenju koje im je pruženo zajedno s domaćinstvom ASDA-e.

Nakon svečanog otvaranja, izaslanstva i gosti obišli su izložbeni prostor u dvorani “Krešimir Ćosić”. Izrazivši zadovoljstvo viđenim, ministar Banožić istaknuo je da je ovogodišnja ASDA još jedna potvrda kako je riječ o najvećoj izložbi vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima koja je postala uistinu respektabilan međunarodni vojni događaj. Komentirajući velik odaziv domaćih izlagača rekao je da su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane prepoznali hrvatsku obrambenu industriju kao generatora gospodarskog razvoja i promotora vrhunskih hrvatskih proizvoda. Izlagači su ministru obrane zahvalili na poticaju razvoja hrvatske obrambene industrije te na stvaranju mogućnosti da postane još konkurentnija na zahtjevnom svjetskom tržištu.

Načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj rekao je da je ASDA jedna od najvećih izložbi takvog tipa u našem dijelu svijeta i prilika da se predstavnici oružanih snaga i vojne industrije nađu na jednom prostoru i razgovaraju o temama od zajedničkog interesa. “Najbitnije je da se hrvatska vojna industrija prikaže u najboljem svjetlu na zahtjevnom tržištu,“ rekao je admiral Hranj.

Programu ASDA-e, među ostalim, nazočili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić, ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, ministar obrane Republike Irak Thabet Mohammad Al-Abbasi, ministar obrane Republike Kosovo Armend Mehaj, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, predstavnici organizatora izložbe, Vlade RH i drugih državnih institucija, lokalne i područne samouprave, vlada te oružanih snaga zemalja članica NATO-a i partnera, predstavnici znanstvenih, sveučilišnih i gospodarskih institucija i drugi. Zadnji dan izložbe bio je otvoren i za posjetitelje, pa su građani Zadra i drugi ljubitelji vojne tehnologije mogli vidjeti najnovija dostignuća vojne industrije, ali i atraktivne taktičko-tehničke zborove OSRH i američkih oružanih snaga. Novac prikupljen od prodaje ulaznica posjetitelja bit će uplaćen Zakladi vojne solidarnosti.


Pozdrav “Krila Oluje”

Povodom otvaranja ASDA-e 3. svibnja 2023. iznad Zadra održan je letački program akrogrupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”. Visoka domaća i strana izaslanstva te ostali vojni i civilni uzvanici, njihov nastup pratili su s brodova HRM-a Učka i Faust Vrančić, a građani s poznatih zadarskih Morskih orgulja i Pozdrava Suncu. “Krila Oluje“ za tu prigodu izvela su dvadesetominutni letački program te su tako uzvanici mogli pratiti besprijekorno uvježbanu izvedbu akrobatskih elemenata poput petlje, bačvastog valjka, leđni let, zvono… iznimno zahtjevnu formaciju stall turn koju jedini izvode, te na kraju oduševili prisutne svojim pozdravnim razlazom.


Posjet učenika srednje Tehničke škole

Tijekom zadnjeg dana izložbu su, među ostalim, posjetili i učenici srednje Tehničke škole iz Zadra koji su se na promidžbenom štandu Ministarstva obrane informirali o vojnom pozivu. Obišli su cjelokupni izložbeni prostor, a najveći interes učenici su iskazali za vojne studijske programe Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje, Vojno pomorstvo i studij Aeronautike – smjer Vojni pilot i Vojna kontrola zračnog prometa. Također, učenici su izravno od kadeta, pilota i djelatnika Središnjice za upravljanje osobljem saznali sve informacije o obuci, životu i radu kadeta na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” te dragovoljnom vojnom osposobljavanju, vojnoj obuci, kampovima, mogućnostima zaposlenja i razvoju karijere u Hrvatskoj vojsci.


Generacija za Rafale

Tijekom održavanja ASDA-e,  na izložbenom prostoru Ministarstva obrane ministar obrane Mario Banožić uručio je ugovore o stipendiranju petorici učenika 3. razreda srednje Tehničke škole Zadar koji se obrazuju za zanimanje zrakoplovni tehničar – specijalnost ZIM (zrakoplovi i motori) i IRE (instrumenti, radio i elektronika). Istaknuo je kako su oni prva generacija koje će se obučavati i razvijati na avionima četvrte generacije Rafale koji iduće godine dolaze u Hrvatsku i na taj će način dati doprinos Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Napomenuo je kako se ulaže i u druga borbena sredstva HRZ-a čime će se povećati atraktivnost HRZ-a za buduće stipendiste.

Načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj izrazio je svoje zadovoljstvo što među ovim mladim ljudima vidi buduće pripadnike hrvatskih Oružanih snaga. “Svaki mladić i djevojka koji se odluči služiti u Oružanim snagama kao profesionalni vojnici zaslužuju našu zahvalu i potporu,“ kazao je načelnik.


Sastanci izaslanstava

ASDA je bila prigoda za niz bilateralnih i multilateralnih sastanaka različitih državnih i vojnih izaslanstava. Hrvatska izaslanstva koja je predvodio ministar Banožić sastala su se, među ostalim, s ministrom obrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom, ministrom obrane Republike Kosovo Armendom Mehajem, ministrom obrane Republike Irak Thabethom Mohammadom Al-Abbasijem, ravnateljem Uprave za međunarodni razvoj francuske Agencije za naoružanje general-pukovnikom Gaëlom Diazom de Tuestom te zamjenikom zapovjednika kopnene vojske SAD-a u Europi i Africi za mobilizaciju i pričuvu američkim brigadnim generalom Jedom J. Schaertlom.


PRIPREMIO  Domagoj Vlahović; FOTO  Tomislav Brandt, Filip Klen